Πολιτικη

Στη Βουλή φέρνει ο Οδυσσέας το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κάνει λόγο σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Επίκαιρη ερώτηση για την αδικαιολόγητη επιπρόσθετη καθυστέρηση  στην έναρξη της λειτουργίας του Καταδυτικό Πάρκου Τυρού κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου: "κατά την συνάντησή μου με φορείς της περιοχής επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η στασιμότητα στην υλοποίηση του έργου. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου για την περιοχή και την αναβάθμιση που αυτό θα επιφέρει στο τουριστικό της χαρακτήρα, καθώς και τις δυνατότητες απασχόλησης που θα προκύψουν ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό, μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, σαφείς εξηγήσεις για το χρονοδιάγραμμα και την έναρξη των εργασιών ολοκλήρωσης".

Ακολουθεί ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

Επίκαιρη Ερώτηση         
Αθήνα, 4.4.2022
Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα
Θέμα: Αδικαιολόγητη επιπρόσθετη καθυστέρηση  για την έναρξη της λειτουργίας του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού

Κύριε Υπουργέ,                   

Σε συνάντηση μου με φορείς και κατοίκους του Δήμου Νότιας Κυνουρίας διαπίστωσα ότι μετά την πολύχρονη διαδικασία που έλαβε χώρα για την αδειοδότηση του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού, νέα αδικαιολόγητα  γραφειοκρατικά εμπόδια, έχουν προκύψει που εμποδίζουν την έναρξη υλοποίησης του.  Συγκεκριμένα:  στις 14.12.2015 η αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία ΟΤΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.»,  σε εφαρμογή του νόμου Ν.4296/2014 υπέβαλε αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον χαρακτηρισμό της θαλάσσιας περιοχής (με τον αντίστοιχο πυθμένα), στα διοικητικά όρια της Δ.Ε. Τυρού του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, ως καταδυτικού πάρκου. Στόχος με την λειτουργία του η  διενέργεια καθοδηγούμενων καταδύσεων αναψυχής και συναφών υποβρύχιων δραστηριοτήτων, με τη χρήση μέσων υποβρύχιας φωτογράφισης, υποβρύχιας κινηματογράφησης, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας. Μετά από 4 χρόνια τον Απρίλιο του 2019 και  αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής αδειοδοτήσεων, γνωμοδοτήσεων και αξιολόγησης του φακέλου συντάχθηκε και προωθήθηκε το σχέδιο ΚΥΑ, η διαδικασία όμως της τελικής υπογραφής  και δημοσίευση της διεκόπη από τις  εθνικές εκλογές που ακολούθησαν.  Για την εκ νέου προώθηση του θέματος υπέβαλα ερώτηση τον Μάιο του 2020 και όντως τον Αύγουστο του 2020 δημοσιεύθηκε η απόφαση του χαρακτηρισμού του  Καταδυτικού Πάρκου Τυρού.  Εκτοτε  όμως  δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για  δύο λόγους : α) επειδή οι  υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας, ο οποιος ανέλαβε τη συνέχιση της διαδικασίας από την υπό εκκαθάριση αναπτυξιακή  ανώνυμης εταιρεία ΟΤΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.», να υποβάλει εκ νέου φάκελο  β) εξαιτίας της έλλειψης στην νομοθεσία και τις εγκυκλίους του υπουργείο ώς πρός σε ποιά κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης υπάγονται τα καταδυτικά πάρκα. Τα νέα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν  απογοητεύσει τους τοπικούς φορείς του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, που βλέπουν για μια ακόμη φορά να καθυστερεί η λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού,  το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά  στην ποιοτική διαφοροποίηση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της  περιοχής  και την απασχόληση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες  θα προβεί το Υπουργείο ώστε να ξεπεραστούν άμεσα τα νέα γραφειοκρατικά εμπόδια και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης και  λειτουργίας του πρώτου
Καταδυτικού Πάρκου Τυρού που ήδη έχει χωροθετηθεί;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.