Πολιτικη

Αρκαδία: Επερώτηση ΚΚΕ για το εργοστάσιο στο Αθήναιο

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ολόκληρη η επερώτηση παρακάτω

Θέμα: Εγκατάσταση ρυπογόνου μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων της εταιρείας FARGECOHELLAS ΕΠΕ στο Αθήναιο

Η εταιρεία FARGECOHELLAS ΕΠΕ μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων, που έκλεισε στα Λεχαινά Ηλείας για λόγους περιβαλλοντικής ρύπανσης, στα όρια της Κοινότητας Αθήναιου της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης .

Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται ανάμεσα και πολύ κοντά σε πολλά χωριά της περιοχής και σε ελάχιστη απόσταση από το χωριό Αθήναιο.

Η ευρύτερη περιοχή είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη από τις επιπτώσεις της πενηντάχρονης λειτουργίας του παρακείμενου Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης και βρίσκεται σε “απόσταση αναπνοής” από την κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη. 

Η έναρξη μεταφοράς μιας τόσο ρυπογόνας μονάδας στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή  εύλογα πιθανολογεί την ύπαρξη ενός γενικότερου σχεδίου για την μετατροπή της σε πόλο υποδοχής μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων εγκαταστάσεων. 

Το όλο εγχείρημα της μετεγκατάστασης αναστάτωσε τη ζωή των κατοίκων, που αρνήθηκαν καθολικά να τη δεχτούν μέσα στα σπίτια τους με συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Συγκέντρωσαν πάνω από 700 υπογραφές και έθεσαν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης που αποφάσισε ομόφωνα να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων. Αντίστοιχη απόφαση ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας πήρε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Δεκάδες φορείς της περιοχής, το  Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, τάσσονται με αποφάσεις τους κατά της εγκατάστασης της ρυπογόνας μονάδας στο Αθήναιο και ζητούν την απομάκρυνσή της.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Την εφαρμογή των αποφάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Δήμου Τρίπολης και των άλλων φορέων.

-   Να σταματήσει  η μετεγκατάσταση και να μην λειτουργήσει  η συγκεκριμένη μονάδα  στην περιοχή. 

-  Να ξεκινήσουν άμεσα οι επιβαλλόμενες παρεμβάσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επί δεκαετίες πληγείσας περιοχής.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος, Μανωλάκου Διαμάντω, Παπαναστάσης Νίκος

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.