Πολιτικη

"Οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να οικοδομήσουν μια δικαιότερη κοινωνία"

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ανακοίνωση του Βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού, για την "Εργατική Πρωτομαγιά"

Στο μήνυμα της  «Εργατικής Πρωτομαγιάς» αποτυπώνονται οι αγώνες του εργατικού κινήματος, μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει και διασφαλίσει σημαντικά δικαιώματα.

Η επικράτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και  η «μνημονιακή» λαίλαπα (στη χώρα μας και όχι μόνον)  κατεδάφισαν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. 

Η έξοδος από τα «μνημόνια» διαμόρφωσε συνθήκες, ώστε να αλλάξει  σταδιακά το τοπίο, ενδεικτικά με  την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, την αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας και άλλες ρυθμίσεις.

Με την έλευση της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε η εκ νέου απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. 

Οι πολλαπλές κρίσεις,  υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική, κοινωνική και ο πόλεμος παρέχουν την ευκαιρία-το πρόσχημα στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού να συνεχίσουν και να εντείνουν την επίθεση στην εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η βίαιη μετατροπή του εργατικού δικαίου από  ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους σε πεδίο ανελαστικής εφαρμογής ή μάλλον επιβολής των κανόνων των «αγορών», αλλάζουν τον χαρακτήρα του (του εργατικού δικαίου) και το καθιστούν «άδειο πουκάμισο». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ υπαγορεύει και η κυβέρνηση του «συστήματος Μητσοτάκη» νομοθετεί, εντείνοντας και θεσμοποιώντας τη «ζούγκλα» της εργασιακής καθημερινότητας. Η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η παγίωση του καθεστώτος δανεισμού των εργαζομένων και της επέκτασης των υπεργολαβιών,  η μείωση μισθών, η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η άμβλυνση ή και κατάργηση των χρονικών ορίων εργασίας, οι απλήρωτες ώρες εργασίας, η κατάργηση θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση των απολύσεων,  η ουσιαστική ακύρωση του συλλογικού εργατικού δικαίου (των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,  των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των συλλογικών διεκδικήσεων και των συλλογικών εργατικών αγώνων), η υποβάθμιση  του ΣΕΠΕ  και άλλες ρυθμίσεις αποτελούν την πραγματικότητα της εφαρμοζόμενης από τη ΝΔ νέας εργασιακής «κανονικότητας» και του νέου κατ΄όνομα εργατικού δικαίου.  

Οι συνθήκες επιτάσσουν, οι δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγικής δημιουργίας και της νεολαίας μαζί με τους  πολιτικούς εκπροσώπους τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αγωνιστούν για την υπέρβαση του συστήματος που αποδομεί κοινωνικές κατακτήσεις,  καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα και αναπαράγει κρίσεις. 

Επιπλέον δε, να καταστήσουν την παροχή εργασίας, από αντικείμενο συναλλαγής εις βάρος των εργαζομένων, σε ουσιαστικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους  και τους εργαζόμενους και «μικρομεσαίους», ελεύθερους ανθρώπους με αξιοπρέπεια. Αυτοί  παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας και συνεπώς αυτοί πρέπει να καρπώνονται την αξία του. 

 Οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να καταστήσουν εφικτή την οικοδόμηση μιας άλλης, δικαιότερης κοινωνίας.

(Δ.Τ.)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.