Πολιτικη

"Είτε θα δίνουμε ευκαιρίες στους εργολάβους, είτε στους πολίτες" (vd)

Η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή στη συζήτηση για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης.

Εδώ και πολύ καιρό λέμε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί να βάλει το φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη με όρους αντί-περιβαλλοντικούς και αντι-οικονομικούς. Στη Μεγαλόπολη υπάρχει τηλεθέρμανση! Όμως, όπως ανέφερε και ο περιφερειάρχης κ. Νίκας, η Κυβέρνηση επέλεξε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το 2020 με τιμή φυσικού αερίου 45€ τη μεγαβατώρα στη χονδρική αγορά, το κόστος ήταν γύρω στα 90-120€. Σήμερα με 227€ τη μεγαβατώρα, έχουμε αύξηση 500%, δηλαδή στα 270-300€. Πώς να αντέξουν οι κάτοικοι;

Εμείς προτείναμε να συνδεθεί  η τηλεθέρμανση με την Πέμπτη -νέα-  μονάδα. Όμως η Κυβέρνηση διαλύει ένα έργο 30 εκ. και φέρνει ένα άλλο έργο με έναν εργολάβο αναμένοντας να γίνει σύνδεση αποκλειστικά με φυσικό αέριο. Με ένα μεταβατικό καύσιμο σε μία περιοχή η οποία θα καταστραφεί διότι δεν θα μπορεί καμιά επιχείρηση να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει με τέτοιο κόστος. Όλα αυτά γίνονται διότι πρέπει ένας εργολάβος να πάρει τη δουλειά! Θέλω να μάθω εάν η κυβέρνηση το έχει μετανιώσει και εάν πρόκειται να αλλάξει τις συνθήκες όσο είναι ακόμη νωρίς. Να προχωρήσουμε με τηλεθέρμανση από την πέμπτη μονάδα, ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Πώς γίνεται να δεχτούμε ότι η περιοχή θα έχει ένα καύσιμο που θα είναι 500% επάνω η τιμή του και ο εργολάβος θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα χαθούν μάλιστα 15εκ από το πρώτο πρόγραμμα και άλλα 18 από το νέο πρόγραμμα; Δώσαμε τόσα εκατομμύρια για την τηλεθέρμανση. Σκάψαμε όλη τη Μεγαλόπολη. Δίνουμε άλλα τόσα εκατομμύρια να τη σκάψουμε ξανά. Θεωρείτε ότι θα χρησιμοποιήσει κανείς το φυσικό αέριο με αυτές τις τιμές; Δεν μπορώ να κατανοήσω την επιμονή της κυβέρνησης σε αυτό το έργο. Λέμε ότι υπάρχει λύση με τη λειτουργία της πέμπτης μονάδας και ότι αυτή η μονάδα μόνο 15 μέρες το χρόνο θα κλείνει.

Όταν ακόμη και ο περιφερειάρχης καταγγέλλει αυτό το έργο, θα πρέπει έστω και τώρα να ελέγξουμε αν αυτό το έργο χρειάζεται στην περιοχή. Να μην υπονομεύσουμε την ανάπτυξη της περιοχής. Ποια οικογένεια, ποια επιχείρηση θα μπορέσει να επιβιώσει με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη;

Προτείναμε να γίνει ΣΗΘΥΑ. Έκανε πρόταση ο τομέας μας. Να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και την περιοχή ώστε να μην χαθούν τα χρήματα. Να μην φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι σε μια περιοχή που έχουν χαθεί τόσες θέσεις εργασίας. Ούτε σε αυτό ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι είτε θα δίνουμε ευκαιρίες στους εργολάβους, είτε στους πολίτες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.