Πολιτικη

"Να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους νέους να γυρίσουν στην ελληνική περιφέρεια"

Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους που πάνε στα μικρά χωριά τη δυνατότητα να επιδοτούνται, ανέφερε στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο βουλευτής Αρκαδίας απηύθυνε σήμερα (13/05), μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, επίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό αναφορικά με τα άμεσα πρακτικά μέτρα που χρειάζονται για τη στήριξη των νέων και των νέων επιχειρήσεων τους προκειμένου να καταφέρουν να μεταφερθούν από τα αστικά κέντρα στην ελληνική περιφέρεια:

"Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιστρέψουν στην επαρχία και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Το κράτος δεν στηρίζει οικονομικά όσους επιθυμούν να φύγουν από τα αστικά κέντρα. Θα θυμάστε την περίπτωση του κ. Μουρούτη που ήταν μόνιμος κάτοικος και που σας έχω ήδη αναφέρει, ο οποίος επιχείρησε να ανοίξει τυροκομείο στην Αρκαδία και ακόμα προσπαθεί να περάσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Τέτοιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά την οικονομία της περιφέρειας ωστόσο δεν βρίσκουν κανένα τρόπο για να το κάνουν. Αξίζει να εστιάσουμε στους τρόπους με τους οποίους θα διευκολυνθούν, για να βοηθήσουμε τη χώρα, την περιφέρεια και τους πολίτες", ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στη βουλή ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Και πρόσθεσε: "Σας επισημαίνω κάτι που είναι ήδη ευρέως γνωστό: σήμερα ένας νέος άνθρωπος, ένας νέος εργαζόμενος δεν μπορεί να συντηρήσει ένα νοικοκυριό σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα καθώς τα έξοδα είναι υπέρογκα. Επίσης, υπάρχει μια μερίδα νέων ανθρώπων που επιζητούν να ζήσουν στην Περιφέρεια, σε μικρές πόλεις και χωριά για να αλλάξουν εντελώς τρόπο ζωής.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: από τη Δεσκάτη των Γρεβενών, όπου ένας νέος άνθρωπος έχει φτιάξει εταιρεία υποστήριξης τουριστικών κρατήσεων αλλά η ταχύτητα του διαδικτύου είναι ανεπαρκής καθώς οι οπτικές ίνες δεν φτάνουν ως εκεί, γεγονός που υποδεικνύει ότι χρειάζονται υποδομές και προέκταση των οπτικών ινών για να μπορεί το διαδίκτυο να στηρίξει τις επιχειρήσεις, μέχρι την Αρκαδία όπου υπάρχουν παραδείγματα νέων ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν εκεί αλλά το κράτος δεν τους υποστηρίζει, όπως για παράδειγμα ένα νέα ζευγάρι με μικρό παιδί που έφυγε από την Αθήνα θέλοντας να δημιουργήσει ένα ξυλουργείο σε χωριό της Αρκαδίας, δράση που θα μπορούσε να ενισχύσει την τοπική οικονομία. Αναζητήσαμε λύσεις για να ενισχυθούν οικονομικά, είτε μέσω της υποστήριξης ασφαλιστικών εισφορών, είτε μέσω μιας μικρής οικονομικής ενίσχυσης για τα πρώτα χρόνια, αλλά δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα.

Θέλω να μάθω αν αυτή η υποστήριξη είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αν είναι στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σημαντικά αυτούς τους ανθρώπους. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχουν δράσεις του ελληνικού κράτους για τη στήριξη τέτοιων περιπτώσεων.

Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό. Επικαλείστε συχνά την αναπτυξιακή τράπεζα και το  νέο ΕΣΠΑ αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μέσω της τράπεζας και με το νέο ΕΣΠΑ η αναμονή για τη στήριξη του ζευγαριού που προαναφέρθηκε θα είναι περίπου 3-4 χρόνια, για να καταφέρουν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ της περιφέρειας, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι. Πρέπει να γίνει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους που πάνε στα μικρά χωριά τη δυνατότητα να επιδοτούνται, να υπάρξει ένας τρόπος, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για αυτούς ώστε να εξασφαλιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τα πρώτα χρόνια. Αν το κάνουμε αυτό, θα βοηθήσουμε πραγματικά τους πολίτες, θα δώσουμε ζωή στην περιφέρεια και θα βοηθήσουμε το ίδιο το κράτος γιατί αν ζωντανέψει η περιφέρεια, θα ζωντανέψει και ο πρωτογενής τομέας. Το συμπέρασμα από την απάντηση του Υπουργού είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα στήριξης που να αφορά χρηματοδότηση, ασφαλιστικές εισφορές και φορολόγηση. Ο Υπουργός απάντησε ότι έδωσε 35% παραπάνω στα περιφερειακά προγράμματα για το 2021-2027 αλλά όπως λέει ο λαός «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»".

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.