Πολιτικη

Αρκαδία: Αυτοψία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε πληγείσες αγροτικές περιοχές

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ Γιώργος Παπαηλιού

Ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Σταύρο Αραχωβίτη  επισκέφτηκαν  χαλαζόπληκτες περιοχές της Μαντινείας. Η καταστροφή σε δενδρώδεις καλλιέργειες, κηπευτικά και αμπέλια, όπου αυτά επλήγησαν, υπήρξε ολοκληρωτική. 

Συζήτησαν με τους πληγέντες παραγωγούς για την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην καταβολή πλήρων και συνακόλουθα δικαίων αποζημιώσεων.   

Eπιπρόσθετα, κατά την επίσκεψή του κ. Παπαηλιού στον ΕΛΓΑ Τρίπολης συναντήθηκε με τον προϊσταμενο, τα στελέχη, τους εργαζόμενους και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν στον οργανισμό.

Τα τελευταία χρόνια, οι φυσικές καταστροφές, (και) λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν πολλαπλασιαστεί και αυτό θα ενταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Επομένως, ο ρόλος του ΕΛΓΑ αποκτά μεγαλύτερη, κομβική σημασία για την πρωτογενή παραγωγή και τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων. 

Ο ΕΛΓΑ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό (γεωπόνους και όχι μόνον), ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Σήμερα, στον ΕΛΓΑ Τρίπολης υπηρετούν μόνον 4 !!! μόνιμοι γεωπόνοι και έχει προσληφθεί κάποιος αριθμός 8 μηνιτών γεωπόνων. Όλοι αυτοί προβαίνουν σε εκτιμήσεις των προκαλουμένων (από φυσικούς κινδύνους) ζημιών στη φυτική και ζωϊκή παραγωγή.   

Επιπλέον είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή του ύψους της αμοιβής και των δαπανών κίνησης των ελεγκτών γεωπόνων. Και βέβαια επιβάλλεται η επίσπευση των διαδικασιών, ώστε η αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων να είναι πλήρης και να γίνεται τάχιστα.

Η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει παγώσει», πρέπει να προωθηθεί, ώστε να καλυφθούν  περισσότεροι κίνδυνοι, να  απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να καταβάλλονται δίκαιες αποζημιώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο,  ο ΕΛΓΑ πρέπει να ενισχυθεί με δημόσιους πόρους. 

(Δ.Τ.)                             

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.