Πολιτικη

Η Τ.Ε. Αρκαδίας του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Συνέντευξη Τύπου του Αριστείδη Δαμαλά, εκπροσώπου ΚΚΕ Αρκαδίας με αφορμή την 5η Ιουνίου.

Με ανοιχτές τις πληγές από τις περυσινές πυρκαγιές, με τα έργα αποκατάστασης να καρκινοβατούν και στην Αρκαδία, με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος την 5η του Ιούνη θα ακούσουμε ξανά μεγάλα λόγια, θα περισσέψουν οι αναφορές  για την ανάγκη να παρθούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα  γίνουν αναφορές και θα ακουστούν διθύραμβοι για έργα και πολιτικές  που υλοποιούνται  και τάχα ωφελούν το περιβάλλον. Και βέβαια όλες οι αναφορές θα συνοδεύονται από  έννοιες όπως "πράσινη ανάπτυξη", "πράσινη μετάβαση", απολιγνιτοποίηση.  Είναι οι έννοιες που καθορίζουν τον  στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου( ΣΥΡΙΖΑ,  ΠΑΣΟΚ κλπ).

Τι μας έχουν φέρει μέχρι τώρα αυτές οι πολιτικές; 

• Αύξηση της ενεργειακής φτώχειας με τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων να χτυπάνε καθημερινά ταβάνι, κατάσταση που επιτείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα μέτρα κατά της Ρωσίας που όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν κόστος που πρέπει να  πληρώσει ο λαός.

• Εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δασικών δρόμων για τις  ΑΠΕ, βίαιο τσιμέντωμα των βουνών  που αντικειμενικά επιδρούν και στα πλημμυρικά φαινόμενα και στις δασικές πυρκαγιές. 

• Νέα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που στο όνομα του κέρδους δεν συντηρούνται και  αυξάνουν τις πιθανότητες ξεσπάσματος δασικών πυρκαγιών.

• Από την άλλη κέρδη ή και υπερκέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται  στην υλοποίηση της "πράσινης ανάπτυξης", "πράσινης μετάβασης" για αυτό όχι μόνο στηρίζουν αλλά πρώτιστα απαιτούν  να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές..

Αυτή η πραγματικότητα διαψεύδει όλους αυτούς που  προβάλλουν μια  δήθεν ευαισθησία για το περιβάλλον. 

Βρισκόμαστε στην αρχή του Καλοκαιριού , με τις πυρκαγιές να έχουν ξεκινήσει, ενώ η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος έκλεισε με ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα καμένων εκτάσεων.

Είναι στην κυριολεξία μια μαύρη εικόνα και στο νομό μας οι περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης.

Μια εικόνα που επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη των πυρκαγιών και τον σχεδιασμό της ολοκληρωμένης αντιμετώπισής της στο πεδίο της καταστολής.

Θα περίμενε κανείς, μετά την περσινή καταστροφή, να σημάνει συναγερμός. 

Συμβαίνει όμως το εντελώς αντίθετο: Πάνω από 3.600 είναι τα οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, οι δασικές υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες έως ανύπαρκτες, ενώ καμιά ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την πρόληψη. 

Η μέση ηλικία των  πυροσβεστών ξεπερνά τα 45 χρόνια.

Ο εξοπλισμός παλιός και ασυντήρητος , ειδικά τα οχήματα,  βάζοντας σε δοκιμασία την επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπως και τη ζωή του προσωπικού.  Όταν μάλιστα σε πολλά  οχήματα αντιστοιχούν μόλις 2 οδηγοί ανά όχημα που σημαίνει 12ωρη βάρδια χωρίς ρεπό. Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 3.596 πυροσβεστικά οχήματα, μόνο το 10% - 15% είναι νέα και ηλικίας μέχρι 10 ετών.

Και πως απαντά η κυβέρνηση σε αυτή την εικόνα 

• Με τους  500 ...δασοκομάντος που εκπαιδεύονται και θα αναλάβουν υπηρεσία  μέσα στον Ιούνη (μάλλον!),  μαζί τα χρυσοπληρωμένα ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα κατάσβεσης, με τους  πυροσβέστες από 6 χώρες της ΕΕ, που φέτος θα έρθουν «έγκαιρα» και τον «πολύ καλύτερο» -υποτίθεται- συντονισμό με την Τοπική Διοίκηση.

Όσο για την πρόληψη για την οποία μιλάει το υπουργείο πρόκειται για μαγική εικόνα τη στιγμή που στον προϋπολογισμό έχει διατεθεί το εξωφρενικό ποσοστό του 0,04% (!) για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων;

Το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτικό όπως αποτυπώνεται στην εικόνα

Πρόσφατα  ψηφίστηκε  στη Βουλή ο νέος κλιματικός νόμος. 

Παρά τις προβλέψεις για ένταση των φαινομένων πυρκαγιών και πλημμυρών λόγω κλιματικής αλλαγής το μόνο μέτρο που περιλαμβάνει είναι η νομοθέτηση της ατομικής ευθύνης με την υποχρεωτική ασφάλιση των περιουσιών που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου, ικανοποιώντας τα μονοπώλια των ασφαλιστικών εταιρειών που οσμίζονται και ζητούν νέα πεδία κερδοφορίας. 

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό  "ποιος κερδίζει και ποιος χάνει" από την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση που υποκριτικά επικαλείται το περιβάλλον.

Σίγουρα χάνει ο λαός, από την πολιτική της λεγόμενης πράσινης μετάβασης  -απολιγνιτοποίησης. 

Στον αντίποδα αυτής της στρατηγικής το ΚΚΕ,   σε  σύγκρουση με την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας της ΕΕ, με την "πράσινη μετάβαση" αναδεικνύει με τις προτάσεις του την αλήθεια ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που εντείνει την εμπορευματοποίηση των πάντων, είναι για το περιβάλλον καταστροφική και για τους εργαζόμενους εκμεταλλευτική και αντίθετη με τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Ειδικότερα σήμερα προτείνουμε 

 Για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών γενναία χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών

• πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού  

• υλοποίηση των μέτρων πρόληψης δασικών πυρκαγιών (συντήρηση ζωνών και δασικών δρόμων, διάνοιξη νέων,  καθαρισμός δασών)

 Για την  ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος 

• μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, 

• νέες προσλήψεις,   

• ανανέωση και εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού.

 Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των λαϊκών στρωμάτων προτείνουμε:

• Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

• Την κατάργηση του λεγόμενου "ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα".

• Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των Ειδικών Φόρων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

• Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.

• Την αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.