Πολιτικη

Στο δικαστικό μέγαρο Τρίπολης ο Γ. Παπαηλιού

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Συζήτηση για τα  προβλήματα των δικηγόρων και όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης.

Τα Δικαστήρια στην Τρίπολη επισκέφθηκε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού και είχε συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και δικαστικούς υπαλλήλους :                  

Η δικηγορία και η απονομή της Δικαιοσύνης στην Αρκαδία ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία του νομού.  Στα προβλήματα των δικηγόρων και όλων των συλλειτουργών της αποτυπώνεται η κατάσταση που επικρατεί στην Αρκαδία. Η μείωση της δικαστικής ύλης συνδέεται και με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των δικονομικών κανόνων, με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, έχει δημιουργήσει προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την αναζήτηση της αλήθειας, την επί της ουσίας έκβαση των υποθέσεων και κατά συνέπεια τη λειτουργία της δίκαιης δίκης.

Η τεχνολογία που, χωρίς αμφιβολία, διευκολύνει, δεν είναι προσβατή σε όλους και πολλές φορές αυξάνει τη δαπάνη για τους διαδίκους.

Μείζον θέμα συνιστά η υποστελέχωση σε δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και τα κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών. 

Τα ζητήματα των υποδομών είναι σοβαρά Η επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου στην Τρίπολη πιθανόν να βελτιώσει μερικώς τα πράγματα, όμως η προοπτική ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου απομακρύνεται.

Η υλικοτεχνική υποδομή (υπολογιστές και προγράμματα) παραμένει προβληματική, με συνέπεια η διευκόλυνση των παραγόντων της δίκης να είναι πλημμελέστατη.

Η τριχοτόμηση της «δικαστικής» Αρκαδίας που αφήνει «εκτός» την Κυνουρία και την περιοχή της Κοντοβάζαινας, όντας ανορθολογική και παράλογη,  παραμένει επίκαιρη, παρότι που περί αυτήν συγκρούονται συμφέροντα, τα οποία  δεν έχουν επιτρέψει την ανάδειξή της.

Η απονομή της Δικαιοσύνης και ο ρόλος, η αποστολή και η αποτελεσματικότητα  όλων των συλλειτουργών της σε μία φθίνουσα περιοχή της ελληνικής περιφέρειας, όπως η Αρκαδία,  πρέπει να αποτελέσουν  τμήμα μιας ευρύτερης συλλογικής προσπάθειας  για την επιβίωση και στη συνέχεια την αναβάθμισή  της. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.