Πολιτικη

"Δεν μπορεί να ανατρέπει τη ζωή μιας ολόκληρης περιοχής για τα κέρδη μιας επιχείρησης"

Η εισήγηση της Επιτροπής Αγώνα στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022 στην Τρίπολη.

Προχθές στις 5 Ιουνίου γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Η παγκόσμια γιορτή βρήκε την περιοχή μας αντιμέτωπη με την απειλή να γίνει χαβούζα της Πελοποννήσου.

•Στην Παλαιόχουνη συγκεντρώνονται και θάβονται σκουπίδια από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

•Στη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή εξελίσσονται οι σχεδιασμοί για καύση απορριμμάτων.

•Στο Αθήναιο παρά την καθολική αντίδραση των κατοίκων και των φορέων προχωράει με τις πλάτες της κυβέρνησης η μετεγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων που έκλεισε στα Λεχαινά της Ηλείας γιατί προκαλούσε έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

•Συνεχίζονται οι σχεδιασμοί για μετατροπή της ευρύτερης περιοχής της Ασσέας σε χώρο ρυπογόνων δραστηριοτήτων. 

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής με συντονιστή την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  είμαστε σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη βελτίωση και την προστασία της περιοχής και της ζωής μας. 

Δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουμε χαβούζα της Πελοποννήσου. 

Σήμερα καταθέσαμε υπόμνημα στον Δήμο Τρίπολης που ζητάμε στην επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει και να αποφασίσει μέτρα για να γίνουν πράξη, όσα ΟΜΟΦΩΝΑ  αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης στις 17-11-2021.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΑΒΟΥΖΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αθήναιο 7-6-2022

Προς Δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη.

Κύριε Δήμαρχε:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης στη συνεδρίαση της 17-11-2021 τάχθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ κατά της μετεγκατάστασης στο Αθήναιο της ρυπογόνας μονάδας επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων που έκλεισε στα Λεχαινά Ηλείας για λόγους περιβαλλοντικής ρύπανσης. 

Στην ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση που πήρε αύξοντα αριθμό 322/21 αναφέρονται τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

-Να μην εγκατασταθεί στο Αθήναιο η μονάδα επεξεργασίας ζωικών υπολειμμάτων.

-Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.

-Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.

-Μέτρα στήριξης στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης – άρδευσης και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να επιδεινωθούν οι ήδη δύσκολες συνθήκες από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

-Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει τώρα σε μετρήσεις να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

Έχει περάσει ένα εξάμηνο χωρίς ενέργειες για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, ενώ η μετεγκατάσταση της μονάδας συνεχίζεται και γιγαντώνεται με επέκταση των εγκαταστάσεων σε βαθμό που να έχει ικανότητα επεξεργασίας πολλαπλάσιας ποσότητας από αυτής των Λεχαινών και αν της δοθεί άδεια λειτουργίας είναι πολύ πιθανόν να έρχονται στο Αθήναιο σάπια κρέατα και ψόφια από κάθε γωνιά της χώρας. 

Σας ζητάμε στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μπει στην Ημερήσια Διάταξη το θέμα: Μέτρα για την υλοποίηση της 322/21 απόφασης του Δ.Σ.

Προτείνουμε: 

1.Ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεκινήσει άμεσα έργα για την στήριξη στη γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, έργα βελτίωσης της δυνατότητας ύδρευσης-άρδευσης με νέες γεωτρήσεις και δίκτυα άρδευσης, δρόμους και δίκτυα ενέργειας.

2.Ο Δήμος Τρίπολης, να προχωρήσει τώρα σε μετρήσεις να καταγραφούν σε βάση δεδομένων όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία και ειδικότερα για τα νερά, για να μπορούν στην πορεία να γίνονται συγκρίσεις.

3.Να σταλεί έγγραφη και έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου στους αρμόδιους υπουργούς και στην κυβέρνηση που αγνοεί τη βούληση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, το γνωρίζετε, καθολική είναι η άρνηση των κατοίκων που συγκέντρωσαν πάνω από 700 υπογραφές και δεκάδες οι αποφάσεις εναντίωσης των φορέων. Αγνοεί τις αποφάσεις του Δήμου μας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στηρίζει την μετεγκατάσταση της ρυπογόνας μονάδας στο Αθήναιο και ας μην την αποδέχεται ούτε ένας κάτοικος, ούτε ένας φορέας. Δεν μπορεί να ανατρέπει την ζωή μιας ολόκληρης περιοχής για τα κέρδη μιας επιχείρησης.

4.Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις μας και να σταματήσει τη μετεγκατάσταση της μονάδας στο Αθήναιο. 

5.Να ξηλωθούν τώρα και να απομακρυνθούν όσα μηχανήματα τοποθετήθηκαν στο εργοστάσιο.

6.Να μην εγκατασταθούν στην περιοχή άλλες ρυπογόνες μονάδες, όπως επεξεργασίας αποβλήτων τυροκομείου, πτηνοτροφικών μονάδων, βιοαέριο, καύση απορριμμάτων, πυρινελαιουργείων, Α.Π.Ε., κλπ.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και στην Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου που ενέκρινε τη δημιουργία εισόδου εξόδου στο εργοστάσιο παρά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην εγκατασταθεί η μονάδα και να ξηλωθούν όσα μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί. 

Να απαιτήσουμε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη μετεγκατάσταση και την επέκταση της μονάδας και να μας γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Για την επιτροπή αγώνα:

Γούργαρης Βαγγέλης

Δημόπουλος Σπύρος

Κοτσίρος Νίκος

Τσάγκαρης Νίκος

Τσελάς Νίκος

ΚΟΙΝ/ΣΗ:

Δημοτικές Παρατάξεις.         

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.