Πολιτικη

Ο Γ. Παπαηλιού στην εκδήλωση "ελιά και κλιματική αλλαγή" στο Αστρος

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Διαβάστε όσα είπε κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Παπαηλιού στην εκδήλωση  «Ελιά και Κλιματική Αλλαγή», που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και την Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας, στο Άστρος :

Από την κατ΄ εξοχήν πλουτοπαραγωγική πηγή της κυνουριακής γης, την ελιά, παράγονται εξαιρετικής ποιότητας ελιές και λάδι.  

Η ελαιοκαλλιέργεια συνιστά τη σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ οι ελιές και το λάδι αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό πληθυσμό της. 

Τα τελευταία χρόνια, η παρατεταμένη ανομβρία, στοιχείο της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης,  έχει πλήξει τα ελαιόδενδρα, προκαλώντας τους ακόμη και «δομικού» χαρακτήρα ζημίες. Αυτές, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, έχουν οδηγήσει σε μείωση μέχρις εξαφάνισης του  εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και βέβαια  έντονες ανησυχία και ανασφάλεια ως προς την προοπτική επιβίωσής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται έργα για την άρδευση των καλλιεργειών και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε η ασφαλιστική κάλυψη  να περιλαμβάνει το σύνολο των προκαλουμένων εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης ζημιών, εκτός των άλλων πρόσφορων εργαλείων στήριξης της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών, ακόμη και έκτακτων, από εγχώριους ή ευρωπαϊκούς πόρους.

 Η παραγωγή ελιών και λαδιού, και μάλιστα της συγκεκριμένης ποιότητας, μαζί με άλλα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Κυνουρίας, μπορεί να αποτελέσει  τη βάση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.  ‘

Χρειάζεται προγραμματισμός, στήριξη από την πολιτεία, αυτενέργεια και συνεργατική δράση των παραγωγών, συνέργειες με όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης, ώστε το νέο παραγωγικό υπόδειγμα  να  λειτουργήσει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της τοπικής  οικονομίας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.