Πολιτικη

"Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ – Πράσινο σε μαύρο φόντο…"

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ Οικολόγοι Πράσινοι

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ «έριξε λάδι στη φωτιά» φέρνοντας τη Συμμαχία πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, επεκτείνοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές συνεργασίες της στον Ειρηνικό Ωκεανό, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση και με την Κίνα.

Από την άλλη, η αναγνώριση από το ΝΑΤΟ της ανάγκης για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, με μείωση των εκπομπών του αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% μέχρι το 2030 και μηδενισμό τους μέχρι το 2050, είναι μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμούς και ασκήσεις/ επιχειρήσεις είναι τεράστια.

Θεωρητικά, οι πιο «πράσινοι» στρατοί είναι «καλύτεροι» από στρατούς που μολύνουν συστηματικά το περιβάλλον. Ακόμα καλύτερο όμως είναι το όραμα της απoστρατιωτικοποίησης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Θεωρούμε ότι τα μέρη που εμπλέκονται σε θερμές αντιπαραθέσεις, όπως ο πόλεμος στην πονεμένη Ουκρανία, πρέπει να βοηθούνται ώστε να επιλύουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων. Επίσης, αντί της διασποράς καταστροφικών οπλικών συστημάτων και αναφορών στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, θα πρέπει να κινούμαστε σταδιακά προς τον πυρηνικό και τον συμβατικό αφοπλισμό.

Στο παρασκήνιο της Συνόδου της Μαδρίτης, ελπίζουμε ότι η Τουρκική Κυβέρνηση έλαβε το σήμα της ευρείας απόρριψης της προκλητικής και ανεύθυνης συμπεριφοράς της με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας κάποιων νησιών. Αυτές οι διεκδικήσεις στερούνται οποιασδήποτε νομικής και ιστορικής βάσης και εξυπηρετούν μόνο εσωτερικές πολιτικές τακτικές του κ. Ερντογάν, με απρόβλεπτες συνέπειες και για το ίδιο το ΝΑΤΟ αν υπάρξει θερμό επεισόδιο.

Όπως δήλωσε ο Συντονιστής Τομέα Εξωτερικών των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Δρ. Γιώργος Κωστάκος, «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας, πόσο μάλλον σε αυτή την ακραία βία που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα σε περιόδους πολέμων. Το όραμα της απoστρατιωτικοποίησης και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών παραμένει πάντα κυρίαρχο στις πολιτικές μας. Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, η θέση μας για μακρόπνοη εξωτερική πολιτική που θα είναι κοινά αποδεκτή από όλα τα δημοκρατικά κόμματα της χώρας είναι πάγια».

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.