Πολιτικη

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την «έγκριση του Περιφερειακού σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ»

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε, στο Πε.Συ. της 25ης Ιουλίου, το συγκεκριμένο σχέδιο γνωστοποίησε με ανακοίνωση. 

Αναλυτικά αναφέρεται...

Ο «ΙΟΛΑΟΣ» είναι ένας μηχανισμός ενεργοποίησης όταν πλέον έχει ξεσπάσει η οποιαδήποτε πυρκαγιά. Είναι ένα σχέδιο κουμπωμένο στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πολιτική προστασία που ενισχύθηκε με την νόμο 4662/2020 ο οποίος με πρόσχημα την διακριτή κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων, μετέφερε βασικές ευθύνες αυτού του κρίσιμου αντικειμένου (σε επίπεδο σχεδιασμού - αντιμετώπισης) σε περιφέρειες και δήμους, ενώ πουθενά δεν διασφαλίζει το αναγκαίο προσωπικό και τους πόρους που χρειάζονται για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι υπηρεσίες που δημιουργούνται, είτε στις περιφέρειες, είτε στους δήμους, για να μπορούν να καταθέσουν και πολύ περισσότερο να υποστηρίξουν επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας που τους αναθέτονται. 

Το σχέδιο που φέρνεται σήμερα είναι σχεδόν το ίδιο με αυτά που κατατίθενται εδώ και χρόνια. Πρόσωπα αλλάζουν μόνο. Σχέδια που όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη δεν μας έσωσαν από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, δεν ήταν αρκετά ώστε να μας γλυτώσουν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ετών, δεν απέτρεψαν στο να μην θρηνήσουμε ακόμη και θύματα στο πρόσφατο παρελθόν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μας σώσουν από ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Πείτε μας αλήθεια, γι αυτό το σχέδιο ή τα παρεμφερή που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια:

Πόσες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί; Που θα πάει ο κόσμος; Υπάρχουν χάρτες έτοιμοι; Υπάρχουν οδικοί διέξοδοι; Υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο; Ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός; Για πείτε μας ενδεικτικά, πόσοι μόνιμοι υπάλληλοι χρειάζονται για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και πόσοι υπηρετούν σήμερα στις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας; πόσες υδροφόρες για παράδειγμα διαθέτει η περιφέρεια; 

Ερωτήματα που μέχρι και σήμερα δεν έχουν απαντηθεί. Ακριβώς γιατί όλα αυτά δεν υπάρχουν! Για αυτό και όλα αυτά τα σχέδια μένουν τελικά «στα χαρτιά»!

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι για μια ακόμη χρονιά διαπιστώνεται η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων με σημείο αναφοράς την Δασική υπηρεσία. Σε συνδυασμό με όλο το αντι-δασικό νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται και συνεχώς διευρύνεται στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων.

Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη χρηματοδότησης προς τα αρμόδια δασαρχεία που δεν φθάνει ούτε για ένα στοιχειώδη καθαρισμό δασικών δρόμων, είναι γνωστή η υποστελέχωση των υπηρεσιών, είναι γνωστά τα ψίχουλα που δίνει κάθε χρόνο το αρμόδιο υπουργείο προς τους δήμους και τις περιφέρειες αντίστοιχα γι αυτό το σκοπό!

Εμείς επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού αφού το κριτήριο είναι πάντα το καπιταλιστικό κέρδος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αγωνιζόμαστε και καλούμε και το λαό, να διεκδικήσει μαζί μας, σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας τόσο από πυρκαγιές, όσο από πλημμύρες, , σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα». 

Θεωρούμε ότι πρέπει το ΠΣ να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:

-Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

-Να καταργηθεί στο σύνολο του ο νόμος 4662/2020 

-Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

-Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.

-Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Χορηγώντας όλες τις αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων για την αποτροπή και περιορισμό των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε αυτό το σχέδιο ως ανεπαρκές για την πυροπροστασία και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.