Πολιτικη

Παπαηλιού: Εκτός εργασίας 20 εργαζόμενες στη σίτιση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ Γιώργος Παπαηλιού

Δήλωση του Βουλευτή Αρκαδίας σχετικά με τη λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στον τομέα της σίτισης και την ανάληψη του σχετικού έργου (της σίτισης) στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο από εργολαβικό συνεργείο.

Από τον τομέα της σίτισης του Παναρκαδικού Νοσοκομείου «εκτός» εργασίας 20 εργαζόμενες, που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και έπεται συνέχεια !

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογηθεί η απαλλαγή των δημόσιων δομών υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία, δίδοντας τη δυνατότητα κάλυψης των σχετικών αναγκών από εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας, βάσει  συγκεκριμένων κριτηρίων και υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). 

Αυτή η νομοθετική παρέμβαση είχε εξασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και κατάλληλες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό των υποστηρικτικών υπηρεσιών των Νοσοκομείων, ενώ παράλληλα διαφύλασσε το δημόσιο συμφέρον, αφού οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου έχουν σαφώς μειωμένο δημοσιονομικό κόστος, σε σχέση με τις εργολαβικές συμβάσεις, και συνεπάγονται την παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε τομείς κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των Νοσοκομείων, όπως η φύλαξη, η σίτιση και η καθαριότητα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να δρομολογήσει την κατάργηση αυτού του θεσμικού πλαισίου  και να επαναφέρει τα εργολαβικά συνεργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Βάσει αυτού, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο ανέλαβε ήδη τον τομέα της σίτισης εργολαβικό συνεργείο, αφήνοντας «εκτός» εργασίας 20 εργαζόμενες, που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και έπεται συνέχεια !

Η επαναφορά του προβληματικού καθεστώτος των  εργολαβικών συνεργείων, μέσω των οποίων γίνεται εκμετάλλευση των εργαζομένων και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δεν επιτρέπει να διενεργηθούν διαγωνισμοί για την πρόσληψη συμβασιούχων στους τομείς (της φύλαξης), της σίτισης και της καθαριότητας, με αυξημένη μοριοδότηση όσων έχουν σχετική εμπειρία.

Προς τούτο απαιτείται πολιτική βούληση και νομοθετική πρωτοβουλία. 

Η κυβερνητική πολιτική, συνιστάμενη σε συνδυασμό ακραίου νεοφιλελεύθερου δογματισμού και επιρροής συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων στο  χώρο της υγείας, βρίσκεται στον αντίποδα. 

Όμως αυτή, με τον  αγώνα των εργαζομένων,  πρέπει και θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.