Πολιτικη

Επερωτήσεις στο Πε.Συ. κατέθεσαν σύμβουλοι της παράταξης "Νέα Πελοπόννησος"

Με αφορμή την εξάπλωση του δάκου σε ελαιώνες της Μεσσηνίας, καθώς και για την παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Νησιώτικο πανηγύρι.

Την πρώτη επερώτηση κατέθεσαν οι σύμβουλοι, Κωνσταντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα, Απόστολος Γκούνης και στο κείμενο που τη συνοδεύει αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας, η εξάπλωση του δάκου στους ελαιώνες τους. Είναι πλέον γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη των ποσοτήτων των ειδικών φαρμάκων που απαιτούνται προκειμένου να γίνουν ψεκασμοί έγκαιρα και να μην εξαπλωθεί  η δακοπροσβολή.

Ο φετινός διαγωνισμός της προμήθειας φαρμάκων για την αντιμετώπιση του δάκου δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας λίγο πριν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Η εξάπλωση του δάκου στους ελαιώνες της Μεσσηνίας ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές έχει γίνει πλέον εμφανής και η καθυστέρηση στο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος για τον 3ο ή 4ο ψεκασμό, όπου αυτός απαιτείται, μπορεί να επιφέρει ολική καταστροφή.

Επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για τους ελαιοπαραγωγούς και την τοπική μας οικονομία. 

Επειδή η Περιφερειακή Αρχή γνώριζε τις ελλείψεις των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων. 

Επειδή η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα για την έλλειψη φαρμάκων στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

-Σε τι ενέργειες έχει προβεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών της διαγωνιστικής διαδικασίας για την προμήθεια των φυτοπροστατευτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του δάκου;

-Για ποιο λόγο παρότι γνώριζε την έλλειψη των απαραίτητων φυτοπροστατευτικών φαρμάκων για την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, δεν μερίμνησε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες στην αρμόδια ΔΑΟΚ;

-Στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες που εκτελούνται αντίστοιχα προγράμματα δακοκτονίας,  υπάρχει επάρκεια των απαραίτητων φυτοφαρμάκων για την ολοκλήρωση του συνόλου των αριθμών των ψεκασμών όπου αυτοί θα απαιτηθούν;

Η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε από την Άννα Μπούζα, υπεύθυνη τουρισμού της παράταξης, περιφερειακή σύμβουλο και τέως Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και στο κείμενο αναφέρεται:

Ένα παραδοσιακό πανηγύρι με μεγάλη ιστορία ( 1839)  και αναφορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη της Μεσσήνης ( εκτός των 2 τελευταίων ετών ), ξεκίνησε χθες (20-9), με την κάθοδο της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας  Βουλκανιώτισσας  και λήγει με την αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας. 

Πρόκειται για μία θρησκευτική εορτή και πανήγυρη που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την παράδοση της πόλης της Μεσσήνης και αποτελεί συγχρόνως και μεγάλο εμπορικό γεγονός που προσελκύει πολίτες από όλη τη Μεσσηνία . 

Μέσα στον εορταστικό-εμπορικό χαρακτήρα του παραδοσιακού πανηγυριού, η εμπλοκή του Περιφερειακού θεσμού,  αποτελεί παραφωνία , διότι είναι εμφανής ο στόχος της ψηφοθηρίας με χρήματα των πολιτών, που έχουν στη διάθεσή τους οι αυτοδιοικητικές αρχές, για να επιτελέσουν το καθήκον τους. 

Το καθήκον του Περιφερειακού θεσμού προς την κοινωνία το γνωρίζει άραγε ο εντολέας της δέσμευσης ποσού 20.000 ευρώ για την κατασκευή περιπτέρου και λοιπών εξόδων της  συμμετοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι,  βιάζοντας ουσιαστικά  την εικόνα της πόλεως, το χαρακτήρα του πανηγυριού, την παράδοση και την αυθεντικότητά του ; 

Για να πληροφορήσω τον εκτός αυτοδιοικητικής ορθότητας κ.Νίκα και τους πειθήνιους συνεργάτες του,  ο Νόμος ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του περιφερειακού θεσμού, που είναι ο φορέας  σχεδιασμού και υποστήριξης αναπτυξιακών δράσεων,  θέτοντας τις βάσεις για ισόρροπη ανάπτυξη , αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και διάθεσή τους βάσει ενός συνεκτικού αναπτυξιακού  προγραμματισμού, με διαφάνεια και πολιτική ορθότητα. Κάθε δράση πρέπει να αποσκοπεί μόνο σε όφελος της απασχόλησης και της ευημερίας των πολιτών και να στηρίζει την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Αντί αυτού, ευρισκόμενοι  ήδη σε προεκλογικό χρόνο, με εμφανή αγωνία για την επανεκλογή του ο κ.Περιφερειάρχης, σκορπά  αφειδώς  και χωρίς απόφαση κανενός συλλογικού οργάνου, το δημόσιο χρήμα, ουσιαστικά προς άγρα ψήφων και συγχρόνως δείχνει για μία ακόμη φορά τις πραγματικές του προθέσεις προς το Δήμο Μεσσήνης, τον οποίο πασχίζει εδώ και πολλά χρόνια ( με όσα πράττει και λέει) να υποβαθμίσει .

Το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του, την οποία  βάπτισε «αναβάθμιση» , υπήρξε τραγικό, υποβάθμισε την πόλη της Μεσσήνης και υποτίμησε τους κατοίκους της πόλεως, αφού επέλεξε να στήσει μία κακόγουστη παράγκα στην κεντρική πλατεία της πόλεως.

ΕΡΩΤΩ λοιπόν:

1.Ποίο συλλογικό όργανο αποφάσισε και με ποίο σκεπτικό την παράταιρη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με περίπτερο στην πλατεία της  πόλης της Μεσσήνης κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού πανηγυριού; 

2.Που υπάγεται η εν λόγω δράση; Σε τουριστική προβολή, σε πολιτιστική συμμετοχή, σε εμπορική κλπ; Να εξηγηθεί η αναγκαιότητα συμμετοχής μας σε κάτι που δεν αφορά ούτε τουρισμό, ούτε έχει άλλη αναπτυξιακή  στόχευση.

3.Ποία τα προσδοκώμενα οφέλη από τη συμμετοχή μας στο Νησιώτικο πανηγύρι;

4.Τι θα προβληθεί εκεί, σε ποιόν και με ποίο στόχο; 

5.Με ποίο τρόπο αυτή η μη ανεκτή ούτε οπτικά , ούτε ουσιαστικά κατασκευή, αναβαθμίζει την θρησκευτική-εμπορική πανήγυρη ; 

6.Που οφείλεται το μεγάλο κόστος στησίματος του συγκεκριμένου περιπτέρου, μιας  κα σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στο πανηγύρι της Τεγέας ;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.