Πολιτικη

Παπαηλιού: Κύριοι της ΝΔ, είσθε κυβέρνηση σε αποδρομή (vd)

Επιμένετε να ολοκληρώσετε το καταστροφικό έργο σας, ανάφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. 

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών  για την  «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ……», είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής : 

Η πρόσφατη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει» ήταν προκλητικά ανάλγητη και προσβλητική για τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο ανταποκρίνεται  στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, αφού παραπέμπει ευθέως σ΄ αυτήν.

Είναι η λογική που θέλει την αγορά να θεωρείται  μια φυσική κατάσταση, ένα ουδέτερο πεδίο όπου οι άνθρωποι ανταγωνίζονται με όποια μέσα διαθέτουν.  Όσοι επιβιώνουν είναι γιατί προσαρμόζονται, όσοι επικρατούν είναι οι άριστοι. Οι δε χαμένοι, οι απροσάρμοστοι, ας πρόσεχαν, δεν έχουν παρά μόνον τον εαυτό τους να κατηγορήσουν.

Αυτή η ιδεολογική  άποψη μεταφέρει την (άγρια) φύση στην αγορά, η οποία  δεν είναι  φυσικό φαινόμενο, αλλά  ανθρώπινη επινόηση.. 

Η ιδεολογία του κοινωνικού δαρβινισμού που εκπέμπει η αποστροφή  του Στ. Πέτσα   κρύβει τα πραγματικά  συμφέροντα  της ολιγαρχίας πίσω από  δήθεν ουδέτερους μηχανισμούς, όπως οι αγορές. 

Αυτή η αντίληψη επιδιώκεται να μεταφερθεί και στις ΔΕΚΟ, με το υπό κρίση νομοσχέδιο.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου περί «εταιρικής διακυβέρνησης …» είναι ψευδώνυμος, αφού δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό σκοπό του νομοσχεδίου, ο οποίος είναι η «επιτελική» διακυβέρνηση των ΔΕΚΟ, δηλαδή  διακυβέρνηση ελεγχόμενη από το «επιτελικό» κράτος του  πρωθυπουργού του «συστήματος Μητσοτάκη».    

Το νομοσχέδιο κινείται στη γενική κατεύθυνση που κινείται το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης  της ΝΔ, αυτήν της ασυδοσίας,  της αδιαφάνειας, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, της κατάργησης κάθε δημοσίου ελέγχου. 

Παράλληλα συνεχίζεται η άσκηση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με αιχμή τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για απευθείας αναθέσεις, αλλά και παρεκκλίσεις από τον νόμο για τις δημόσιες προμήθειες, παράταση συμβάσεων (δια νόμου). 

Επιπλέον προβλέπονται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, και παροχή εργασίας εκτός του πεδίου των συλλογικών συμβάσεων. 

Αφαιρείται η αρμοδιότητα της εκπόνησης των επιχειρησιακών σχεδίων των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου (που ανήκουν στο Υπερταμείο-στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας») από την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων και την παραδίδει στις διοικήσεις των εταιρειών. Έτσι υπηρετείται ο στόχος για τη μείωση του πολιτικού στοιχείου στη λήψη των αποφάσεων.   

Ουσιαστικό εμπόδιο για την ύπαρξη διαφάνειας στη λειτουργία του δημόσιου τομέα αποτελεί η πρόβλεψη για παρέκκλιση από τις επιταγές του νόμου 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις. Έτσι κάθε εταιρεία θα πραγματοποιεί προμήθειες με διαφορετικές διαδικασίες και χωρίς τη δικλίδα της σύμφωνης γνώμης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. 

Και άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. η παράταση της σύμβασης του Δημοσίου με τα ΚΤΕΛ κ.α.         .

Η άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών είναι  καταστροφική για την καθημερινότητα των πολιτών. 

Οι περί του αντιθέτου αναφορές του Υπουργού Οικονομικών παραπέμπουν σε «ευημερούντες αριθμούς» αλλά «πάσχοντες ανθρώπους». 

Ενδεικτικά, η καταγραφή στο Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (διάδοχο σχήμα του «Τειρεσία») θα περιλαμβάνει πλέον και τις οφειλές και την καθυστέρηση πληρωμής από λογαριασμούς ηλεκτρικού και νερού.    

Σε αυτό το πλαίσιο, στο διάδοχο σχήμα του «Τειρεσία» θα καταγράφεται ένας τεράστιος αριθμός οφειλετών, που θα βρεθούν ενώπιον δυσμενών καταστάσεων.

Επιπροσθέτως, από κυβερνητικής πλευράς, δεν λαμβάνονται  ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του κόσμου της εργασίας  που πλέον αδυνατεί να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη και αυξανόμενη ακρίβεια, αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας. 

Η κρίση ακρίβειας εκδηλώνεται σε ένα περιβάλλον όπου οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και η αδήλωτη εργασία συνεχίζει «να τραβάει την ανηφόρα».  Το εξωφρενικό ενεργειακό κόστος, που θα αυξηθεί και άλλο, ωθεί προς τα άνω και τις τιμές στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. 

Το πρόβλημα για τη μη δανειοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αποκλείσει το 96 % των επιχειρήσεων ως αφερέγγυες, όπως έχει ειπωθεί αρμοδίως.  

Χωρίς  μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κρίση δεν ανακόπτεται και πάντως δεν περιορίζεται, οι συνέπειές της δεν αμβλύνονται. 

Ειδικότερα, όσον αφορά την αγορά ενέργειας, η κυβέρνηση της ΝΔ απλά την παρακολουθεί – αυτή λειτουργεί στρεβλά, με εναρμονισμένες πρακτικές και με ολιγοπωλιακό τρόπο –  επιδοτεί δια του κρατικού προϋπολογισμού ένα μέρος των διαρκώς αυξανόμενων λογαριασμών. Δεν παρεμβαίνει στον πυρήνα του προβλήματος, ενώ η ΔΕΗ, που ιδιωτικοποίησε η ΝΔ, συμμετέχει πρωτοστατώντας στην κούρσα αύξησης των τιμών. Η κυβέρνηση υλοποιεί μία πολιτική στήριξης της αισχροκέρδειας

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνεται ένας συνδυασμός παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, η αξιοποίηση  του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πόρων, του λιγνίτη συμπεριλαμβανομένου, η   επαναφορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή κρατική ΔΕΗ, η αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής τιμής  ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, με πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή και  με πλαφόν στο ποσοστό κέρδους 5 %, η η προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ιδίως των ευάλωτων καταναλωτών κτλ.

Επιπλέον μία συνεκτική και συνολική πολιτική αύξησης των μισθών, με την αύξηση του κατώτατου μισθού στο ποσό των  800 ευρώ, με μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και με  αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας και  ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. 

Και επιπλέον, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο)   στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, στο 6 %.

Κύριοι της ΝΔ

Είσθε κυβέρνηση σε αποδρομή.

Αλλά είσθε αμετανόητοι και επιμένετε στη νεοφιλελεύθερη πολιτική σας, παρά το γεγονός ότι οι εκφάνσεις της πολλαπλής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας (και η Ευρώπη εν συνόλω) αποδεικνύουν τα απρόσφορα και καταστροφικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής 

και παρότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμη και συντηρητικές, αναγνωρίζουν τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και  «ανακρούουν πρύμναν». 

Εσείς, επαναλαμβάνω, αμετανόητοι, επιμένετε, ακόμη και στην τελική ευθεία της κυβερνητικής θητείας, να ολοκληρώσετε το καταστροφικό έργο σας, εξυπηρετώντας την απόλυτη κυριαρχία των αγορών υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας των μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.