Πολιτικη

Γόντικας: Διδασκόμαστε-Εμπνεόμαστε-Συνεχίζουμε

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες, για τον γιορτασμό των 78 χρόνων από την απελευθέρωση της Τρίπολης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 

Το Σαββατοκύριακο 1 κ 2 Οκτώβρη από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. στην Πλατεία Άρεως θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας αγωνιστών και ντοκουμέντων από εκείνη την περίοδο. Θα λειτουργήσει επίσης και βιβλιοπωλείο.

Το Σάββατο 7 το απόγευμα, στο χώρο των εκδηλώσεων θα γίνει συζήτηση για κρίσιμα γεγονότα πριν και μετά την απελευθέρωση της Τρίπολης και της χώρας από τους ναζί κατακτητές.

Την Κυριακή το πρωί θα γίνει ιστορικός περίπατος στη Τρίπολη σε χώρους θυσίας και μνημεία για εκείνη την περίοδο. Η έναρξη θα γίνει στις 11το πρωί από το μνημείο στον Άγιο Νικόλα.

Την Κυριακή το απόγευμα 7μμ θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Άρεως όπου χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος της Τρίπολης κ. Κων/νος Τζιούμης και ο ανιψιός του εθνοσύμβουλου και κυβερνητικού επιτρόπου Γρηγορίου Μίγα κ. Αντώνης Μίγας. Η ομιλία θα γίνει από την Γραμματέα της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συναγωνίστριας Τούλας Μητσέα. 

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία από νεανικό συγκρότημα με αγωνιστικά τραγούδια και αντάρτικα που αφορούν εκείνη την περίοδο και την περιοχή. 

Το Σάββατο 5-7 μμ. και την Κυριακή 4-7 μμ. θα είναι ανοιχτά τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, για να επισκεφθούν λαός και νεολαία τα κελιά, όπου στους τοίχους είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές των κρατούμενων αγωνιστών. 

Επίσης στο χώρο θα υπάρχουν κατάλογοι των σκοτωμένων, δολοφονημένων ή εκτελεσμένων αγωνιστών όλης της δεκαετίας του 1940. 

Καλούμε τους απογόνους, τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, να δουν αυτούς τους καταλόγους, να διορθωθούν τυχόν λάθη και παραλείψεις. Να φέρουν στο χώρο της έκθεσης πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα που τυχόν διαθέτουν (φωτογραφίες αγωνιστών, απολυτήρια του ΕΛΑΣ, ανακοινώσεις, εφημερίδες της εποχής κλπ). να τα παραδώσουν ή να σκαναριστούν επιτόπου και να επιστραφούν, προκειμένου να συγκεντρωθεί πολύτιμο υλικό, να διασωθεί, να κοσμεί επόμενες εκθέσεις-εκδόσεις ή εκδηλώσεις. 

Έχουμε χρέος απέναντι στους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού, να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη από την λήθη και την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται. 

Όλοι και όλες το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτώβρη στις εκδηλώσεις στην Πλατεία Άρεως για να τιμήσουμε τους χιλιάδες Αρκάδες αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ με των οποίων την προσφορά και τον ηρωισμό, γράφτηκαν οι λαμπρές σελίδες του απελευθερωτικού λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.