Πολιτικη

Παπαηλιού: Νομοσχέδιο στη γραμμή της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»

Διαβάστε όσα υποστήριξε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  για τα «επιχειρηματικά πάρκα». (VIDEO)

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  για τα «επιχειρηματικά πάρκα» είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής : 

Η ΝΔ εμφανίζεται ως η πολιτική δύναμη που στηρίζει και ενισχύει την επιχειρηματικότητα.

Όμως το νομοσχέδιο για τα «επιχειρηματικά πάρκα» έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και την προώθηση των επενδύσεων.

Οι επιχειρήσεις των οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών-επιχειρηματικών δραστηριοτήτων-των οργανωμένων κοιτίδων βιομηχανικής δραστηριότητας τίθενται υπό τον έλεγχο μιάς ιδιωτικής εταιρίας-της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς,  η οποία θα ασκεί  τη διοίκηση και διαχείριση σ΄ αυτές με ευρείες εξουσίες και επιπλέον θα διαθέτει και θα ασκεί  τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Και αυτά θα γίνονται χωρίς τη συμμετοχή ακόμη και εις βάρος των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων, οι οποίες  έχουν  επιβαρυνθεί και επιβαρύνονται με τις σχετικές δαπάνες για τη δημιουργία των έργων υποδομής με εισφορές σε γη και χρήμα. 

Η ΕΑΔΕΠ (η «Εταιρία Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επιχειρηματικού Πάρκου») θα έχει την πλήρη κυριότητα του συνόλου της έκτασης, στην οποία θα ιδρυθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, χωρίς τη συναίνεση ή  την έγκριση των ιδιοκτητών της γης, αποκτώντας μάλιστα  το 20 % της έκτασης με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ακόμη και πριν από τη σχετική έγκριση ανάπτυξης. Έτσι τίθενται εν κινδύνω  περιουσίες, αν τελικά δεν εγκριθεί η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου. 

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανήκουν πλέον αυτοδίκαια κατά κυριότητα στην ΕΑΔΕΠ μετά την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής. 

Επιπλέον η ρύθμιση για τον «Κανονισμό Λειτουργίας» (του Επιχειρηματικού Πάρκου) είναι ασαφής και αρκετά γενική, αφού εξουσιοδοτεί εν λευκώ την ΕΑΔΕΠ, δηλαδή έναν ιδιωτικό φορέα που ανήκει στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, να ρυθμίζει μονομερώς τα πάντα. Οι σχέσεις μεταξύ του φορέα διαχείρισης και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων είναι σχέσεις μεταξύ ιδιωτών, ρυθμιζόμενες με ιδιωτική σύμβαση. Και γι΄ αυτό  το λόγο καταργείται η έγκρισή του με υπουργική απόφαση.

Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο παραβλέπει ότι μεταξύ ιδιωτών ισχύει η ελευθερία των συμβάσεων και συνακόλουθα ο καθορισμός των όρων των εκατέρωθεν δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μερών πρέπει να γίνεται κατόπιν διαπραγμάτευσης και κοινής συμφωνίας. 

Όμως η ΕΑΔΕΠ μπορεί να ορίσει μονομερώς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας, ενώ αναθεωρείται, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΑΔΕΠ και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, οι οποίες διεξάγονται είτε με πρωτοβουλία της ΕΑΔΕΠ, είτε ποσοστού 70 % των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Έτσι καταργείται η πρόβλεψη που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή και η οποία προβλέπει τη διαδικασία αναθεώρησης του Κανονισμού Λειτουργίας μετά από αίτημα του 20 % των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Επί της ουσίας η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας ανήκει  αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΕΑΔΕΠ κατά την κρίση της.

Σε αυτό το πλαίσιο, καταργείται το δικαίωμα αυτοδιαχείρισης των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στις ΒΙΠΕ, χωρίς να προβλέπεται μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι υπάρχουσες επιχειρήσεις θα διατηρούν το δικαίωμα δημιουργίας φορέων αυτοδιαχείρισης. 

Εγκατεστημένες επιχειρήσεις σε ήδη λειτουργούσες ΒΙΠΕ, όπως αυτή της Τρίπολης, δεν θα έχουν λόγο στα της διοίκησης και διαχείρισής της, αφού αυτές (η διοίκηση και η διαχείριση) αποδίδονται στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ μία ιδιωτική εταιρία του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς 

Το νομοσχέδιο κινείται στην κυβερνητική γραμμή της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» για μονοπωλιακή-ολιγοπωλιακή διάρθρωση της οικονομίας, βάσει της οποίας συγκεντρώνονται δραστηριότητες, δυνάμεις, αρμοδιότητες, εξουσίες, πόροι σε ολίγους, μεγάλους και ισχυρούς. Στην προκειμένη περίπτωση, σε έναν ιδιωτικό φορέα  στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, που εν προκειμένω ευνοείται προκλητικά. 

Η ΕΤΒΑ δεν είναι πλέον φορέας του Δημοσίου, αρμόδιος για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των ΒΙΠΕ, όπως ήταν κατά την ίδρυση και την εν συνεχεία λειτουργία του. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είναι  ένας ιδιωτικός φορέας που αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος. Και αυτό γίνεται εις βάρος των επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει, διαθέτοντας κεφάλαια-χρήμα, δυνάμεις, κόπο, χρόνο κ.α. Και που μόνον αυτά   μπορούν να οδηγήσουν-οδηγούν σε επιχειρηματική δημιουργία, σε υγιές επιχειρηματικό κέρδος και σε προστιθέμενο κοινωνικό όφελος.     

Με το νομοσχέδιο, όλα αυτά ακυρώνονται.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.