Πολιτικη

Μεγαλόπολη: Συνάντηση Βαρουφάκη με το ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων στη ΔΕΗ

Φωτογραφία: mera25.gr

"Η ιδέα ότι η αγορά μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια που δεν καταστρέφει την κοινωνία και το περιβάλλον είναι μια φαντασίωση", ανέφερε σε δήλωσή του.

Συνάντηση με το Δ.Σ. των σωματείων εργαζομένων στην ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη είχε το πρωί της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΔΕΗ ανέφεραν πως θέλουν η Μεγαλόπολη να παραμείνει το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. "Δεν είμαστε αρνητικοί στις ΑΠΕ αλλά χρειάζεται ένας ενεργειακός σχεδιασμός στη χώρα" δήλωσαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και συμπλήρωσαν πως "έρχεται μια πολύ δύσκολη δεκαετία και για τα ενεργειακά στη χώρα και για τις εργασιακές τους σχέσεις". Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν ακόμα στην ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επισήμαναν την ανησυχία τους για την ερημοποίηση της Μεγαλόπολης, δήλωσαν πως αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τόνισαν πως στο ζήτημα του λιγνίτη δεν πρέπει να υπάρξει βίαιη μετάβαση.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει αγορά ενέργειας, διότι η ενέργεια είναι ένα φυσικό μονοπώλιο. "Όταν έχεις αγορά ενέργειας δεν μπορείς να έχεις εθνική πολιτική ενέργειας με δεδομένες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ" επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως "το να έχουμε απλώς δικές μας πηγές ενέργειας δεν βοηθάει το λαό μας όσο την αγορά νέμονται οι ολιγάρχες". Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε ακόμα ότι χρειάζεται επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και συνολικά της ενέργειας (παραγωγή, δίκτυα, διανομή) και δημιουργίας ενός δημόσιου, έξυπνου, πράσινου, αποκεντρωμένου δικτύου παραγωγής και διανομής ενέργειας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατέληξε πως το ΜέΡΑ25 είναι απολύτως υπέρ της πράσινης μετάβασης αλλά με κοινωνικούς όρους, με εθνικό σχέδιο, με έξυπνο πράσινο δίκτυο και χωρίς την αγορά.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε: "Οι άνθρωποι που στήριξαν την ανάπτυξη της χώρας για δεκαετίες -αυτή η εταιρεία μαζί με τη συμβολή του ελληνικού λαού, χρόνια από το υστέρημά του στηρίζει τη ΔΕΗ- αυτή τη στιγμή ανήκουν σε μια ξένη εταιρεία τη CVC που δεν ενδιαφέρεται ούτε για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα. Το ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη διαδικασία ιδιωτικομανίας. Η εθνική ΔΕΗ πρέπει να επανασυσταθεί. Μόνο έτσι θα γίνει πραγματική πράσινη μετάβαση από το λιγνίτη στο πράσινο υδρογόνο, σε μονάδες οι οποίες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος χωρίς ρύπανση υπέρ του ελληνικού λαού. Η ιδέα ότι η αγορά μπορεί να παράξει ηλεκτρική ενέργεια που δεν καταστρέφει την κοινωνία και το περιβάλλον είναι μια φαντασίωση η οποία, δυστυχώς, είναι ιδιαίτερα επικερδής για πολύ συγκεκριμένους ολιγάρχες που το ΜέΡΑ25 κατονομάζει συστηματικά και κατ' εξακολούθηση".

Σε απάντηση δημοσιογράφου για την ακρίβεια ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε: "Η ακρίβεια στην ενέργεια δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ συγκεκριμένων ολιγαρχών δημιούργησε μια ψευτοαγορά όπου ακόμα και 99% μονάδες που παράγεις να παράγονται με χαμηλό κόστος, εάν μια παράγεται με ακριβό LNG από το Τέξας όλες χρεώνονται σε εσάς σαν να είχαν παραχθεί από ακριβό LNG από το Τέξας. Χρειάζεται κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χρειάζεται κατάργηση αυτής της δήθεν αγοράς και ένα πραγματικά, Εθνικό Σύστημα Διανομής και Παραγωγής Πράσινης Ενέργειας όπου και αυτοί οι άνθρωποι εδώ μέσα μαζί με την ελληνική κοινωνία θα το εξελίξουν υπέρ του ελληνικού λαού και υπέρ της φύσης μας".

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.