Πολιτικη

Επίσκεψη του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Γ. Βαρουφάκης στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης: Στόχος της κυβέρνησης και της καθεστηκυίας τάξης αυτής της χώρας είναι η συρρίκνωση του εθνικού συστήματος υγείας

 Επίσκεψη στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και συζήτηση με τους γιατρούς, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους πραγματοποίησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

 

Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέφεραν πως βγαίνουμε από μία πανδημία που οδήγησε στα όρια τους τα νοσοκομεία και υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για το μετά, επισημαίνοντας πως σε αυτό το μετά η Κυβέρνηση προωθεί τη διάλυση και των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών. "Οι μόνιμες θέσεις που βγήκαν ήταν περιορισμένες, έτσι οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως με επικουρικό προσωπικό την ώρα που πολλοί νέοι εγκαταλείπουν το ΕΣΥ και τη χώρα" υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των υγειονομικών και συμπλήρωσαν πως το πρόβλημα σε συγκεκριμένες ειδικότητες είναι ακόμα μεγαλύτερο και θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια επιπλέον κίνητρα ώστε να υπάρξουν οι σχετικές προσλήψεις και η πλήρωση αυτών των κενών.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν και στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων. "Πρέπει να επιστρέψουν οι μισθοί στα πρόμνημονιακα επίπεδα και πρέπει να υπάρξει και παροχή στέγης για τους γιατρούς που δεν πηγαίνουν αλλιώς εύκολα στα νοσοκομεία της περιφέρειας" επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για δημιουργία και παροχή κοινωνικής στέγης σε νέους γιατρούς και όχι μόνο. "Υπάρχει ένα δημογραφικό πρόβλημα στο ΕΣΥ σε μια περίοδο όπου η καθεστηκυία τάξη θέλει τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας" ανέφερε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ενώ τόνισε πως το μοντέλο αυτό το προωθούν και μέσα από τα ΣΔΙΤ στη δημόσια υγεία.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: "Όπου πηγαίνουμε, απ’ την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, κι από την Κέρκυρα μέσω Τρίπολης μέχρι τη Ρόδο, η ίδια θλιβερή ιστορία ακούγεται μέσα από τα στόματα και τις ψυχές των ανθρώπων που με περίσσια πατριωτισμού εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα στο ΕΣΥ. Ο μέσος όρος των γιατρών, των μονίμων και των νοσηλευτών είναι από 60 χρονών και πάνω. Όπου να ναι αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμούς για αντικατάστασή τους με μόνιμους. Πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτό το εθνικό σύστημα υγείας; Ο δικός μας φόβος, και των γιατρών, και αυτό το επιβεβαιώσαμε και σήμερα εδώ στο νοσοκομείο της Τρίπολης, είναι ότι ο στόχος της κυβέρνησης-γενικά της καθεστηκυίας τάξης αυτής της χώρας- είναι η συρρίκνωση του εθνικού συστήματος υγείας μέχρις ότου αυτά τα κτίρια να αποδοθούν σε ιδιώτες, ήδη βάζουν ιδιώτες τα απογεύματα, ήδη αρχίζουν να χρεώνουν πολίτες 30% υπέρ των ιδιωτών ή και των ιδιωτικών επεμβάσεων που θα γίνονται όταν θα λειτουργεί το σύστημα της εκ των έσω ιδιωτικοποίησης πλήρως. Όλα αυτά είναι διαδικασία που θα κοστίσει πάρα πολύ στον ελληνικό λαό, γιατί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όπου έχει γίνει-και έχει γίνει σε πολλές χώρες-σταδιακά αυξάνει, διπλασιάζει το κόστος της υγείας και μειώνει τις παρόχους υγείας στους πολλούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνησιμότητα την ώρα που ο ελληνικός λαός πληρώνει περισσότερα. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια γενναία αύξηση των κονδυλίων του πάνε στο εθνικό σύστημα υγείας. Χρειάζεται διοικήσεις που να μην είναι κομματικές. Εμείς στο ΜέΡΑ25 αν γίνουμε κυβέρνηση δεν θέλουμε να διορίζουμε τους διοικητές των νοσοκομείων. Είναι τόσο απλό. Οι διοικητές των νοσοκομείων να διορίζονται από Διαβουλεύτηκα Συμβούλια ντόπιων κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, να λογοδοτούν στις τοπικές κοινωνίες, να λογοδοτούν στους γιατρούς να λογοδοτούν στους νοσηλευτές. Και να γίνει μια πραγματική θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας από την αγορά. Η αγορά είναι διαβρωτική. Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που έχει μπει στην υγεία, η υγεία ασθενεί".

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.