Πολιτικη

Αποζημιώσεις για τους καλλιεργητές κάστανου ζητεί ο Οδυσσέας

Ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Σ' αυτή αναφέρεται λεπτομερώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές κάστανου στην Αρκαδία ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό λύσεις για τη μόλυνση που υφίστανται τα δέντρα και την αποζημίωση των καλλιεργητών.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2022
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι παραγωγοί κάστανου στην Αρκαδία και σε άλλες ορεινές περιοχές που κάθε χρόνο τέτοια εποχή προβαίνουν στην συγκομιδή κάστανου με σκοπό να το εμπορευτούν. Φέτος οι παραγωγοί της Αρκαδίας διαπιστώνουν ότι οι καστανιές έχουν  προσβληθεί από μύκητα και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Άμεση συνέπεια αυτής της μόλυνσης είναι η αδυναμία εξαγωγής του προϊόντος καθώς η ανίχνευση του μύκητα καθιστά αντιεμπορικό το παραγόμενο κάστανο. Σα να μην έφτανε αυτό, η ποιότητα στα κάστανα έχει υποβαθμιστεί αρκετά εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που εμπόδισε την φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών με αποτέλεσμα να μην «γεμίσουν» και εκτός του ότι έχουν μειωμένο βάρος σε σχέση με το συνηθισμένο. Το δεδομένο αυτό εμποδίζει περαιτέρω την πώληση σε μια ικανοποιητική τιμή.

Συνδυαστικά αυτοί οι παράγοντες φέρουν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των καλλιεργητών και υποβαθμίζουν τη συνέχεια της παραγωγής. Φέτος οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημα να μειώνεται δραματικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα ενώ πληρώνουν εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις. Ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης δεν λαμβάνουν την αποζημίωση για αυτή την μεγάλη ζημιά που σε ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Με τι τρόπο θα αποζημιωθούν για το εισόδημα που χάνουν οι παραγωγοί κάστανου στην Αρκαδία, οι οποίοι ενώ πληρώνουν εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις;
2) Τι μέτρα θα ληφθούν για την καταπολέμηση της ασθένειας που πλήττει τα δέντρα καστανιάς;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.