Πολιτικη

Παπαηλιού: Το «Πολυτεχνείο» ζει μέσα από τους αγώνες του «σήμερα»

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Το μήνυμα του βουλευτή Αρκαδίας σχετικά με τη σημερινή 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στο σύνθημα-μήνυμα της εξέγερσης του «Πολυτεχνείου» κατά της δικτατορίας,  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», αποτυπώνονται  τα αιτήματα, για την ανατροπή της χούντας,  πολιτική και κοινωνική αλλαγή, ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία, εκπαίδευση και ευημερία για όλους.

Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, το συγκεκριμένο σύνθημα-μήνυμα συμπυκνώνει προτάγματα που παραμένουν επίκαιρα. Η εξουδετέρωση του φασισμού που και πάλι «σηκώνει κεφάλι» με διαφορετικές μορφές, η απάλειψη του αυταρχισμού, η εμπέδωση και διεύρυνση της δημοκρατίας και η οικοδόμηση κοινωνικού κράτους παραμένουν  ζητούμενα προς υλοποίηση.

Στον κόσμο,  στην  Ευρώπη και στην Ελλάδα  οι αγορές, οι αριθμοί επιβάλλονται στην πολιτική εις βάρος της «πάσχουσας» κοινωνικής πλειοψηφίας.  Κυριαρχούν  ο τεχνοκρατικός δήθεν μονόδρομος, η  νεοφιλελεύθερη αντίληψη, η ακραία συντήρηση, ο αυταρχισμός ακόμη  και φασιστικές πρακτικές. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε ένα σύστημα με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Με τη στήριξη των «συστημικών» πολιτικών, οικονομικών και  εκδοτικών (δημοσιογραφικών) παραγόντων, συνεχίζεται η επιχείρηση ολοκλήρωσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε όλα τα πεδία, και μάλιστα  με αυταρχικό τρόπο και κατασταλτικά μέτρα, ώστε  «να σπάσει» το αγωνιστικό  πνεύμα όσων αντιδρούν σ΄ αυτές.

Η ενεργειακή κρίση, όντας απότοκος κυρίως της αντίληψης ότι η ενέργεια δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα,  αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία και επιπλέον η ακρίβεια που καλπάζει  πλήττουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα και τα οδηγούν σε ασφυξία, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη την αγορά.

Και σε αυτό το περιβάλλον, επιχειρείται η αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, με τη λειτουργία του «επιτελικού παρακράτους», που, με παράνομα μέσα και διασπαθίζοντας δημόσιους πόρους, παρακολουθεί και ελέγχει τα πάντα.    

Ταυτόχρονα, με όλα αυτά αναδεικνύεται η ανάγκη να ασκηθούν πολιτικές στον αντίποδα της εμπορευματοποίησης και της ανάθεσης στις αγορές έργων που ανήκουν στο κράτος. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προάσπιση των δημόσιων αγαθών και της πολιτικής για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την ανάταξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, αλλά και στην ειρήνη.   

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία  η ενωτική στάση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και η συμπαράταξη των λαϊκών, μεσαίων και κατώτερων, κοινωνικών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας δημιουργίας, του πολιτισμού και της νεολαίας, προκειμένου να ανασχεθούν η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και ο εκφασισμός και εν τέλει να διασφαλιστεί, να εμβαθυνθεί και  να επεκταθεί η δημοκρατία, να κατοχυρωθούν η ελευθερία, η αξιοπρέπεια των πολιτών και η κοινωνική ευημερία.

Κατά συνέπεια, και υπό τις σημερινές συνθήκες, το μήνυμα του «Πολυτεχνείου» παραμένει επίκαιρο και ενεργό. Η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο, ώστε να ανακτηθούν, να εμπεδωθούν και να ενισχυθούν τα προτάγματα που εμπεριέχονται σ΄ αυτό.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.