Πολιτικη

Παπαηλιού: Η Ν.Δ. προετοιμάζει αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιούχους (vid)

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από YouTube/ Βουλή TV

Η τοποθέτηση του κ. Παπαηλιού, σχετικά με νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και συνατξιοδοτική νομοθεσία αλλά και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην  Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων …», είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής :

Το νομοσχέδιο για τον «Εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων …», αφενός δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του, αφετέρου είναι κατώτερο των περιστάσεων, αφού σ΄ αυτό  αποτυπώνεται η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την πραγματικότητα, την οποία βιώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία,  οι  συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίοι. 

Αποτελείται από αποσπασματικές ρυθμίσεις, που αφορούν ένα μικρό κύκλο ενδιαφερομένων, ορισμένες από τις οποίες κινούνται μεν προς  θετική κατεύθυνση, όμως έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα.

 Στη χώρα που ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έχει διαμορφωθεί στο 9,1 % και θα διαμορφωθεί άνω του 10 % το τέλος του έτους, η καθημερινότητα όλων των πολιτών είναι ένας Γολγοθάς-ένας αγώνας επιβίωσης. 

Για τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες είναι σημαντικά υψηλότερες, ακόμη και υπερδιπλάσιες του καλπάζοντος μέσου πληθωρισμού. Βάσει αυτού, τα νοικοκυριά έχουν χάσει ακόμη και  το 40 % της αγοραστικής  δύναμής τους. 

Πρέπει να  υπομνησθεί, ότι  η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε, σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας,  τη 13 η σύνταξη που είχε θεσπιστεί-είχε επαναφερθεί από την  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλέον αρνήθηκε να χορηγήσει σε 1,2 εκ. συνταξιούχους κυρίως με χαμηλές συντάξεις τα αναδρομικά που δικαιούντο.

Η fasttruck διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, που διαφημίζονταν από την κυβέρνηση της ΝΔ,  στην πράξη αποδείχτηκε φιάσκο. Και μάλιστα αυτό συνέβη, διότι σε πολλές περιπτώσεις εκδόθηκαν συντάξεις με λάθη, ακόμη και μειωμένες,  

Παραμένει το  πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, ο αριθμός μάλιστα των οποίων αυξήθηκε,  των επικουρικών συντάξεων, που ανέρχονται στον αριθμό των 125.000, των εφάπαξ, στον αριθμό των 55.000 και των παράλληλων  (συντάξεων), στον αριθμό των 70.000. Αυτή η  τεράστια αποτυχία οφείλεται (και) στη συστηματική απαξίωση του ΕΦΚΑ, που παραμένει έντονα υποστελεχωμένο,  αλλά και στην είσοδο των ιδιωτών στο πεδίο της  απονομής των συντάξεων. 

Επέβαλε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και τη δημιουργία του ΤΕΚΑ. 

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις  απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, συνταξιούχων, εργαζομένων και μικρομεσαίων και συνταξιούχων, αφού στα βασικά σημεία  τους αποτυπώνεται η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης του «συστήματος Μητσοτάκη», η λογική του κομματικού ελέγχου επί των ασφαλιστικών ταμείων, στο πλαίσιο ελέγχου του ευρύτερου Δημοσίου και των δημοσίων οργανισμών, με σκοπό την  εκποίηση της περιουσίας τους. 

Στον αντίποδα, στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάσσονται η  επαναφορά της 13ης σύνταξης, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και η αύξηση του αφορολόγητου στο ποσό των 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικά κάποιες από τις επιμέρους ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Θεσπίζεται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ για τις  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μία έκτακτη προσαύξηση προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα  άτομα με αναπηρία και άλλους. Αυτή η ρύθμιση είναι εντελώς ανεπαρκής και αναντίστοιχη των σημερινών κοινωνικών αναγκών. 

Η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συγκεκριμένη ρύθμιση, έχει την έννοια της ψήφου στήριξης σε κάθε ευρώ ενίσχυσης των συνταξιούχων και των κοινωνικά αδύναμων, παρότι είναι χαμηλή και οριζόντια για όλους χωρίς να διαφοροποιείται ανάλογα με την ευαλωτότητα του δικαιούχου ή ανάλογα  με τα μέλη του νοικοκυριού. 

Συνολικά, παρότι είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση αύξηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ευάλωτων, εν τέλει σημειώνεται μείωση για εφέτος, αφού περικόπηκαν 66 εκ ευρώ που προορίζονταν μέσω του ΟΠΕΚΑ γι΄  αυτούς. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας ζητείται όλα τα επιδόματα να αυξηθούν μέσω του μηχανισμού της  τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, όπως προβλέπεται  για τις συντάξεις. 

Σε σχέση με την μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 % που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, αυτή  είναι εντελώς υποκριτική αφού συνοδεύεται από  αύξηση κατά 8 % από το νέο έτος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ζητείται η επερχόμενη αύξηση «να παγώσει» λόγω της κρίσης και η προβλεπόμενη από το νομοσχέδιο μονιμοποίηση της μείωσης, να συνοδευτεί από αύξηση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ για να μην επηρεαστούν οι παροχές προς τους άνεργους. 

Η ρύθμιση των οφειλών, με την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, είναι απολύτως ανεπαρκής ρύθμιση  δεν θα ωφελήσει και δεν θα βοηθήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συσσώρευση των χρεών που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, και όχι μόνον. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεση και γενναία ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις,  διαγραφή μέρους του ασφαλιστικού κεφαλαίου και παράλληλη προστασία των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Προβλέπεται  αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων  για 7 έτη, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση   αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ ή μάλλον ο προάγγελος να ανοίξει το θέμα για την αύξηση των ορίων ηλικίας και για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. 

 

Δείτε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του Βουλευτή Αρκαδίας

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.