Πολιτικη

Παπαηλιού: Πρέπει να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη παντού (vid)

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Ομιλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ανοικτή πολιτική εκδήλωση της οργάνωσης μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Βόρειας Κυνουρίας.

Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Παρασκευή (25.11.2022) και είχε θέμα «την παρουσίαση των 6 εθνικών προτεραιοτήτων που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Οι διαφορετικές εκφάνσεις της πολλαπλής κρίσης που διέρχεται η χώρα (η υγειονομική, η οικονομική (ενεργειακή και ακρίβειας), η θεσμική και η εθνική) επιτάθηκαν με τις κυβερνητικές πολιτικές, που λειτούργησαν και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και επιταχυντές  τους.

Έτσι η Ελλάδα κατέστη αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

 Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που βρίσκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών πολιτικών, συνοψίζεται στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την ανάδειξη του κόσμου της εργασίας, της παραγωγικής δημιουργίας και της ελληνικής περιφέρειας. 

Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα περιλαμβάνεται  στους 6 άξονες προτάσεων που αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Αυτοί οι άξονες αναφέρονται :

Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής,  μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για τους ΟΤΑ, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τη βιομηχανία, καθώς και μέσω της κατοχύρωσης ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. 

Στην αντιμετώπιση  της ενεργειακής κρίσης, με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση ανωτάτου ορίου στη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στην κατάργησή του στο αγροτικό πετρέλαιο, στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με την αύξηση του κατώτατου μισθού στο ποσό των 800 ευρώ και περαιτέρω την καθιέρωση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τους μισθούς, την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε 3 ετήσιες δόσεις, την επαναφορά της 13 ης σύνταξης, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στο ποσό των  10.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη διευθέτηση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με διαγραφή του μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις. 

Στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, με την ανάκτηση της εργασίας, με την επανασύσταση του  ΕΣΥ, με τη δημιουργία ισχυρής βάσης για τη δημόσια εκπαίδευση που να παρέχεται ισότιμα και στα παιδιά των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων στο κέντρο και στην περιφέρεια και με την ειδική ενίσχυση των ΑμεΑ.

Στην αποκατάσταση της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και περαιτέρω στη θεσμική κατοχύρωση ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους με μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την ΕΥΠ.

Στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης με τη στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, με κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, με ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, μπορεί να οδηγήσει και θα οδηγήσει στην άμβλυνση ή και την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, που  διευρύνονται με την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική του «συστήματος Μητσοτάκη» της ΝΔ.

Η ελιά, το λάδι, το κάστανο και άλλα ποιοτικά προϊόντα της κυνουριακής γης αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ανάπτυξη της περιοχής.  

Είναι αναγκαία και επείγουσα η πρόσφορη διαχείριση των υδάτινων πόρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της αύξησης της θερμοκρασίας, οι οποίες πλήττουν έντονα τις καλλιέργειες της περιοχής.  

Η κατασκευή αρδευτικών έργων είναι απαραίτητη, ώστε οι αγροτικές καλλιέργειες να είναι λειτουργικές και οι κάτοικοι-οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο τους. 

Επιπρόσθετα, το τουριστικό προϊόν της Κυνουρίας, η οποία συνδυάζει «βουνό» και «θάλασσα»,  στηρίζεται και μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω, με ειδικές μορφές τουριστικής δραστηριότητας (φυσιολατρικός, αθλητικός, ιστορικός, θρησκευτικός τουρισμός κ.α.).            

Συμπερασματικά,  η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την προσφορά αξιόπιστων αγροτουριστικών υπηρεσιών ειδικής μορφής, προς δημιουργία υπεραξίας, και η οργάνωση της αποτελεσματικής διάθεσής τους, αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Κυνουρίας. 

Η ελληνική περιφέρεια πρέπει να έχει λόγο, ενεργό συμμετοχή  και θέση στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Πρέπει να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη παντού.    

Σήμερα  στη διακυβέρνηση της χώρας δεν βρίσκεται ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα, αλλά ένα «σύστημα», το «σύστημα Μητσοτάκη», που λαφυραγωγεί τους δημόσιους πόρους, λυμαίνεται το δημόσιο πλούτο, καταπνίγει τον αντίλογο, κάθε διαφορετική φωνή και άποψη, αρνείται το δημοκρατικό διάλογο, προσβάλλει τους πολίτες και εμπλέκει τη χώρα σε περιπέτειες,  ακόμη και  εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Είναι κοινωνική ανάγκη, η διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζομένων, μικρομεσαίων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, περιφέρειας, πολιτισμού κλπ) που, στις προσεχείς εκλογές, θα μετασχηματιστεί σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία και αυτή με τη σειρά της σε κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας  με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.  

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.