Πολιτικη

"Όπου κυβερνούν Πράσινοι, οι πολίτες είναι κερδισμένοι"

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ Πράσινο Κίνημα

Στην εναρκτήρια, σύνοδο του 6ου Συνεδρίου και του 36ου Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, συμμετείχε ευρεία, αποστολή του Πράσινου Κινήματος.

Στην συνεδρίαση ήταν οι δύο Συμπρόεδροι Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Ρόκος, ο πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος «Θεόφραστος» Γιάννης Κυριακόπουλος, η πρώην βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας της Βουλής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Βαλέρια Τελικωστόγλου και το μέλος Γιώργος Ρόκος. 

Στη σύνοδο χαιρετισμό έκαναν η Mélanie Vogel, Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων,ο Thomas Waitz, Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων, η Pia Olsen Dyhr, ηγέτης του κόμματος του Socialistisk Folkeparti, η Sisse Marie Welling, Δήμαρχος Υγείας και Φροντίδας της Κοπεγχάγης, και η Oleksandra Matviichuk, ακτιβίστρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών

Τις Κεντρικές Ομιλίες έκαναν ο Pekka Haavisto, Υπουργός Εξωτερικών Φινλανδίας, η Katrín Jakobsdóttir, Πρωθυπουργός Ισλανδίας και η Yolanda Díaz Pérez, Β' Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας. 

Ζούμε σε εποχές πολλαπλών κρίσεων: οι εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός γίνονται αισθητές από τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη στην καθημερινή τους ζωή και ενισχύουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στις κοινωνίες μας. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας φθάνει σε νέα ύψη σκληρότητας που είναι πρώτα και κύρια μια υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία και τους πολίτες της, αλλά απειλεί επίσης τη σταθερότητα και την ειρήνη στην υπόλοιπη Ευρώπη και έχει σοβαρό αντίκτυπο και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως για παράδειγμα η επισιτιστική ανασφάλεια χρησιμοποιείται ως όπλο. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης με πιο σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή και καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κάθε χρόνο.

Οι Πράσινοι βρίσκονται σε όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Παρέχουμε απαντήσεις στους πολίτες και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με τον πραγματισμό που χρειάζονται, αλλά και με την οραματική προσέγγιση που απαιτούν. Σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο, στεκόμαστε ενωμένοι ως ευρωπαϊκή πράσινη οικογένεια.

Σε αυτήν την ολομέλεια παρουσιάστηκαν αρκετοί Πράσινοι υπουργοί από όλη την Ευρώπη για να δείξουν ότι οι Πράσινοι αναλαμβάνουν σημαντικές πολιτικές μάχες για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, για το κράτος δικαίου, για την ισότητα και πολλά άλλα, και να τονίσουν πώς οι πράσινες πλειοψηφίες μπορούν να αλλάξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, προς το καλύτερο.

Εκτός από τους χαιρετισμούς και τις κεντρικές ομιλίες, τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας έκαναν η Alma Zadić, Υπουργός Δικαιοσύνης Αυστρίας, η Maria Ohisalo, Υπουργός Περιβάλλοντος Φινλανδίας, η Pippa Hackett, Υπουργός Επικρατείας για τη Βιοποικιλότητα και τη Χρήση Γης Ιρλανδίας, η Sarah Schlitz, Υφυπουργός για την Ισότητα των Φύλων, τις Ίσες Ευκαιρίες και τη Διαφορετικότητα στο Βέλγιο και ο Dritan Abazović, Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Την τελική ομιλία της Ολομέλειας έκανε η Annalena Baerbock, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. 

Μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση, οι συμπρόεδροι του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος, έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση: «Οι πράσινες πολιτικές, είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλες τις ευημερούσες κοινωνίες. Όπου κυβερνούν οι «πράσινοι», οι πολίτες είναι κερδισμένοι και το περιβάλλον προστατεύεται. Υπάρχει ελπίδα για τους νέους και τις επόμενες γενιές. Το ίδιο θα συμβεί σύντομα και στην Ελλάδα, όπου το Πράσινο Κίνημα, θα είναι στο εθνικό κοινοβούλιο». 

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.