Πολιτικη

Παπαηλιού: Πρέπει ν' αποτραπεί το έγκλημα στο Μαίναλο

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Αρκαδίας για το θέμα των Α.Π.Ε. σε Μαίναλο, Λύκαιο Όρος και Πάρνωνα

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού στην εκδήλωση με θέμα  «ΣΤΟΠ στην επέλαση των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, το Λύκαιον Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στην Πελοπόννησο», στη Στεμνίτσα, που συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Δόριζας, Μαγουλιάνων, Στεμνίτσας, ο πρόεδρος των μελισσοκόμων Αρκαδίας και περιφερειακοί σύμβουλοι :  

Πρέπει να αποτραπεί το συντελούμενο έγκλημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά του Μαινάλου και στο Λύκαιον Όρος. Η απάντηση στον πρωθυπουργό και το «σύστημα Μητσοτάκη» της κυβέρνησης της ΝΔ, ότι θα προστατευτεί ο πυρήνας του Μαινάλου και θα ενταχθεί στο δίκτυο των «απάτητων βουνών» σε περίμετρο 40 χλμ 100.000 στρεμμάτων, είναι, ότι τα «απάτητα βουνά» θα καταστούν «άπαρτα», για τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα που τα εποφθαλμιούν. Θα το εγγυηθεί η συλλογική δράση των τοπικών κοινωνιών.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν εργαλείο για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Όμως η εγκατάσταση και λειτουργία των  ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνεται χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο χαρακτήρας και οι ιδιαίτερες δραστηριότητες, που για διάφορες περιοχές συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η  εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και στο Λύκαιον προκαλεί προβληματισμό, ανησυχία, αλλά και οργή.

Το Μαίναλο και το Λύκαιον, με τα «μνημεία» της φύσης και της ιστορίας,  αποτελούν περιοχές με ιδιαίτερο-ανεπανάληπτο φυσικό κάλλος και πλούσια βιοποικιλότητα, ενώ εκπέμπουν έντονη ιστορικότητα και πολιτισμό. Αποτελούν πηγές υγείας, ζωής και πόλους αναπτυξιακής δυναμικής. Είναι  ο πλούτος μας. Όλα αυτά πρέπει να διαφυλαχθούν-να προστατευθούν ως «κόρη οφθαλμού».

Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα προσβληθούν το φυσικό τοπίο,  η βιοποικιλότητα και η ιστορικότητα. Θα πληγούν. η αγροτουριστική δραστηριότητα και οι ιδιαίτερες μορφές της, που αποτελούν τον βραχίονα ήπιας ανάπτυξης, περιβαλλοντικά φιλικής και οικονομικά επωφελούς, για τη φύση και τους ανθρώπους αυτών των περιοχών και εν τέλει προϋπόθεση αειφορίας.

Αυτό πρέπει και μπορεί να αποτραπεί με την ενεργοποίηση και  κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. 

Η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι θα προστατευτεί ο πυρήνας του Μαινάλου και θα ενταχθεί (το Μαίναλον) στο δίκτυο των «απάτητων βουνών» σε περίμετρο 40 χλμ 100.000 στρεμμάτων είναι όχι μόνον επικίνδυνη, αλλά και υποκριτική. Και αυτό, διότι το Μαίναλον εκτείνεται σε έκταση 680.000 στρεμμάτων (400.000 στρέμματα δάσους) και η περιοχή natura 226.390 στρεμμάτων.  

Πρέπει να αποτραπεί το συντελούμενο έγκλημα.

Η απάντηση στον πρωθυπουργό και το «σύστημα Μητσοτάκη» της κυβέρνησης της ΝΔ είναι, ότι τα «απάτητα βουνά» θα καταστούν «άπαρτα» για τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα που τα εποφθαλμιούν. Θα το εγγυηθεί η συλλογική δράση των τοπικών κοινωνιών.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.