Πολιτικη

Παπαηλιού: Να λάβουν αποζημίωση και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Οσα είπε ο βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκδήλωση με θέμα: "Το λάδι μας και οι προοπτικές του" που οργανώθηκε από «Επιτροπή Πρωτοβουλίας», στη Λιοδώρα.

Από την κατ' εξοχήν πλουτοπαραγωγική πηγή της γορτυνιακής γης, την ελιά, παράγονται εξαιρετικής ποιότητας ελιές και λάδι.  Μάλιστα το λάδι της Γορτυνίας και της Ολυμπίας, εκτός από τροφή, είναι και φάρμακο (ισχυρό αντιοξειδοτικό), λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε φαινόλες. 

Η ελαιοκαλλιέργεια συνιστά τη σημαντικότερη αγροτική δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ οι ελιές και το λάδι αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό πληθυσμό της και συμπληρωματική πηγή εισοδήματος για άλλους που διατηρούν αγροτεμάχια στην περιοχή. 

Τα τελευταία χρόνια, η παρατεταμένη ανομβρία, στοιχείο της διαρκώς επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021 έχουν πλήξει τα ελαιόδενδρα, προκαλώντας τους ακόμη και «δομικού» χαρακτήρα ζημίες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται, αποζημίωση να λάβουν και οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και να μπορέσουν να σχεδιάσουν στοιχειωδώς την προοπτική τους (σχετικά έχει κατατεθεί ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, που έδωσε διαβεβαιώσεις  ότι θα … . Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν) .  

Επιπλέον, απαιτούνται έργα για την άρδευση των καλλιεργειών και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε η ασφαλιστική κάλυψη  να περιλαμβάνει το σύνολο των προκαλουμένων εξ αιτίας της κλιματικής κρίσης (φυσικών φαινομένων)  ζημιών, εκτός των άλλων πρόσφορων εργαλείων στήριξης της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών, ακόμη και έκτακτων, από εγχώριους ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Η παραγωγή ελιών και λαδιού, και μάλιστα της συγκεκριμένης ποιότητας μαζί με άλλα στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας, μπορεί να αποτελέσει  τη βάση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.  ‘

Χρειάζεται προγραμματισμός, στήριξη από την πολιτεία, αυτενέργεια και συνεργατική δράση των παραγωγών, συνέργειες με όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης, ώστε το νέο παραγωγικό υπόδειγμα  να  λειτουργήσει ως μοχλός για την αναζωογόνηση της τοπικής  οικονομίας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.