Πολιτικη

Κι επίσημα στο πλευρό του Π. Τατούλη η Μ.Σπυριδάκου

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Τη συμπόρευσή της με τον τέως Περιφερειάρχη και την κάθοδό της στις εκλογές με την παράταξη "Νέα Πελοπόννησος" γνωστοποίησε μέσω επιστολής η κα. Σπυριδάκου.

Απευθυνόμενοι προς τους πολίτες της Λακωνίας η, έως σήμερα, ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος αναφέρει:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 , το κεντρικό μήνυμα-στόχος  που σας απηύθυνα  ήταν «Η Λακωνία στο Επίκεντρο» και για την επίτευξη αυτού του στόχου έθεσα υποψηφιότητα στον Β´ βαθμό Αυτοδιοίκησης απορρίπτοντας προτάσεις για διαφορετικούς  πολιτικούς δρόμους. 

Συγκεκριμένα, στις εκλογές του 2019 επέλεξα να συστρατευτώ με την παράταξη που έλαβε το «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Νίκα, όταν ακόμα και κομματικά στελέχη με απέτρεπαν επισημαίνοντάς μου ότι ο υποφαινόμενος δεν είχε  πολλές πιθανότητες να επικρατήσει. Εντούτοις, αποφάσισα να διεκδικήσω την εκλογή μου ως περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο». Είχα, μάλιστα, την πεποίθηση ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης διέθετε κάποιο όραμα για την Πελοπόννησο τόσο λόγω της μακράς του πορείας στην αυτοδιοίκηση όσο και της διακήρυξης του  ότι είναι γνήσια  αυτοδιοικητικός. Πράγματι, το πολιτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί προοιώνιζε την πολιτική αλλαγή και δημιουργούσε ευνοϊκές προοπτικές για τη διεκδίκηση  περισσότερης ανάπτυξης  για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο.

Ωστόσο, οι θετικές εντυπώσεις του πρώτου καιρού ανετράπησαν γρήγορα και άρδην, με αποτέλεσμα να διαψευστώ και να απογοητευτώ πολύ σύντομα. 

Τότε, βρέθηκα ενώπιον δύο εκ διαμέτρου αντίθετων επιλογών: Η πρώτη ήταν να συνεχίσω στην παράταξη της Περιφερειακής Αρχής κλείνοντας τα αφτιά στη φωνή της συνείδησης μου -όπως πολλοί με νουθετούσαν τότε- για να μην «εξαφανιστώ» πολιτικά. Η δεύτερη ήταν να βρω το πολιτικό θάρρος να διαφοροποιηθώ και να πω στους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους την απόλυτη αλήθεια.

Επέλεξα, λοιπόν, τη δεύτερη με πλήρη συνείδηση ότι επιλέγω τον δύσκολο δρόμο· χωρίς καμία υποστήριξη, χωρίς να έχω «πλάτες» προκαλώντας και την έντονη απορία ενός γνωστού πολιτικού παράγοντα της Λακωνίας. Επέλεξα, κατ’ ουσίαν, τη βαθιά πίστη μου για Αλλαγή ανταποκρινόμενη στην ανάγκη των συνανθρώπων μου για αλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την εν λόγω απόφαση εγκατέλειψα την έμμισθη θέση Εντεταλμένης Συμβούλου στη διοργάνωση των Επετειακών Εκδηλώσεων των 200χρονων από την Ελληνική Επανάσταση,  αφού διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να αξιοποιηθεί αυτό το σπουδαίο χρονικό ορόσημο στη μήτρα της Επανάστασης, την Πελοπόννησο, από την ηγεσία της Περιφέρειας. Η εγκατάλειψη δεν ήταν εύκολη ασφαλώς, μια που διερεύνησα επισταμένα ό, τι αφορούσε στην επετειακή εκδήλωση και αγάπησα το αντικείμενο που μου είχε ανατεθεί διαπιστώνοντας, εν τέλει, ότι η γνώση εμπλουτίζει την εμπειρία και αυτό το μήνυμα ήθελα να μεταδώσω σε εσάς, ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το ιστορικό μας παρελθόν.

Εν συνεχεία, παρά την εγκατάλειψη της έμμισθης θέσης της Εντεταλμένης Συμβούλου στην επετειακή διοργάνωση της Εθνικής Παλιγγενεσίας, συνέχισα ως ανεξάρτητη Σύμβουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από τη θέση αυτή –ως μέλος της Αντιπολίτευσης πλέον- εξακολούθησα και εξακολουθώ να  ελέγχω εξίσου ανεπηρέαστα την περιφερειακή  αρχή έχοντας σταθερά κατά νου ότι οι Λάκωνες αξίζουμε και μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα δεδομένα πολύπλευρης ανάπτυξης. Η επικοινωνία μου με εσάς τους συμπολίτες μου, τους πολίτες της Λακωνίας, με βοήθησε να αφουγκράζομαι τις ανησυχίες σας και να παρεμβαίνω προς επίλυση των προβλημάτων σας. Εσείς είστε το έναυσμα των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεών μου. Γι’ αυτό συνεργάστηκα αποτελεσματικά στο Περιφερειακό συμβούλιο με συναδέλφους από όλες τις παρατάξεις και αντιμετώπισα μαζί τους πλήθος αντιθεσμικών συμπεριφορών της Περιφερειακής  Αρχής. 

Μέσω τέτοιων ουσιαστικών ωσμώσεων διέκρινα αφενός  με ποιους μοιράζομαι τις ίδιες ανησυχίες για τα προβλήματα του  τόπου μας και αφετέρου την έκπτωση των θεσμικών λειτουργιών. Έκρινα ποιος είναι ικανός και διαθέσιμος να εργαστεί, ώστε να δώσει λύσεις και να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές προκλήσεις του μέλλοντος σε μια Περιφέρεια που απειλείται με δημογραφική συρρίκνωση και ερήμωση της υπαίθρου της.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Είναι ευρέως γνωστό ότι βρισκόμαστε λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι η συνετή ψήφος όλων μας και στις δύο εκλογικές διαδικασίες είναι επιτακτική, καθοριστική και πρέπει να έχει αποκλειστικό γνώμονα το μέλλον μας. 

Αναμφίβολα, είναι αναγκαίο πρώτοι εμείς, οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και όσοι εν γένει συμμετάσχουν στην αιρετή διοίκηση να έχουμε  λάβει -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχουμε λάβει τις αποφάσεις μας- καθώς η απόφαση για ενασχόληση με τα κοινά πρέπει να γίνεται πλήρει συνειδήσει. Πρέπει να υπάρχουν, δηλαδή,  συγκεκριμένοι στόχοι, σαφές πρόγραμμα για το κοινωνικό όραμα και εντατική προετοιμασία που θα καταλήξουν στη σύνθεση μιας εύρυθμης κοινωνίας πολιτών. Αυτά θεωρούνται αυτονόητα μόνο αν ο σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε εσάς τους πολίτες, των οποίων την ψήφο ζητάμε. Μόνο αν οι ενέργειές μας κατατείνουν στην επίτευξη της συλλογικής ευδαιμονίας και όχι στην κάλυψη της προσωπικής φιλοδοξίας  να καταλάβουμε μια «καρέκλα» εξουσίας οπουδήποτε το έδαφος είναι πρόσφορο και το πολιτικό μέλλον εξασφαλισμένο. 

Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης εξακολουθεί συνειδητά να αποτελεί για εμένα μονόδρομη επιλογή, καθώς πιστεύω ότι ο θεσμός της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης συνάδει με τη διάθεσή μου να προσφέρω και να την επιθυμία μου να συν -δημιουργήσουμε. Εξάλλου, η ενασχόληση με την Περιφέρεια μου επιτρέπει να είμαι πιο κοντά στα προβλήματα μας. Εκ των έσω γνωρίζω τις απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης του τόπου μας, ιδιαιτέρα αν κατορθώσει η αυτοδιοίκηση να απαλλαγεί από τον βραχνά της στενής κομματικής  ηγεμονίας που αναστέλλει το  εγχείρημα της διεκδίκησης.

Αναντίρρητα, όλοι έχουμε τις ιδεολογικές μας αναφορές και στην περίπτωση μου οι καταβολές μου και οι αναφορές μου βρίσκονται στον χώρο της κεντροδεξιάς. Πάραυτα, επικρίνω την αναχρονιστική αντίληψη ότι οι αυτοδιοικητικοί οφείλουν να ακολουθούν ως αγέλη -ενώ είμαστε εκλεγμένοι από εσάς- τις εντολές της Κυβέρνησης ή να υπερασπίζονται σε βάρος σας τις κυβερνητικές επιλογές. Με άλλα λόγια, η απογοήτευση σας για την υφιστάμενη πολιτική πρακτική και τη διάψευση των προσδοκιών σας είναι δικαιολογημένη και κοινή για εμένα.

Αδιάψευστη απόδειξη της διαφοροποιημένης στάσης μου αποτελεί η πορεία μου αυτά τα χρόνια στο ΠεΣυ, όπου εξέφρασα αρκετές φορές τη διαφωνία μου για θέματα που αφορούσαν την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούσε η χώρα, όπως και για θεσμικά ζητήματα. Δικαιώθηκα γιατί η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει πολιτική  σε ενεργειακά θέματα, όπως η απολιγνιτοποίηση και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας μας. Παράλληλα, με άλλες κυβερνητικές αποφάσεις, όταν έκρινα ότι ήταν συμβατές με τα συμφέροντα σας , συμφώνησα κι ας ήμουν μειοψηφία στο ΠεΣυ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ελιάς Καλαμών και η επικρότηση εκ μέρους μου της πρόσφατης απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά.

Με όλα τα προηγούμενα θέλω να δηλώσω διαρρήδην ότι σε καμία περίπτωση οι πολιτικές μου πεποιθήσεις δε θα με εμποδίσουν να εκφράσω την απορία και την ενόχληση μου σχετικά με  την παρουσίαση του Κυβερνητικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αναπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για  το 2030,  από τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Τρίπολη, στο οποίο απουσίαζε προκλητικά η Λακωνία από τα μεγάλα έργα!

Κατόπιν όλων αυτών απευθυνόμενη σε σας, τους πολίτες της Λακωνίας, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι θα αγωνιστώ  στη μάχη για τη διεκδίκηση της  Περιφέρειας Πελοποννήσου και την κατίσχυση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης στο πλευρό του μοναδικού πολιτικού προσώπου που θεωρώ πως συνδυάζει  όραμα για τη Λακωνία και την Πελοπόννησο. Μια ασυμβίβαστη προσωπικότητα, έναν ανεξάρτητο χαρακτήρα που εμφορείται από δημοκρατικές αντιλήψεις και εκφράζει σεβασμό προς τους συνεργάτες του· στο πλευρό του Πέτρου Τατούλη.

Είναι ώρα να κινηθούμε ομαδικά και αφοσιωμένα, ώστε να θωρακίσουμε το συμφέρον του τόπου μας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για να κερδηθεί  το χαμένο έδαφος για τον τόπο μας, απαιτείται εμπειρία, σοβαρότητα, συνεκτικό πρόγραμμα, συνέπεια, γόνιμη αλληλεπίδραση και σκληρή δουλειά για την υλοποίηση του οράματος του ιδρυτή της «Νέας Πελοποννήσου». 

Εμείς οι Λάκωνες, όπως οι πολίτες σε κάθε πόλη, δεν πρέπει να είμαστε μια απλή αθροιστική συγκέντρωση ανθρώπινων όντων, όπως υποστηρίζει στα Πολιτικά του ο Αριστοτέλης (1258a18, 1274b39). Αντίθετα, οφείλουμε να γίνουμε μια πόλη με ταυτότητα που συνίσταται στην οργάνωση και τη δομή της.

Μαζί θα πορευθούμε και θα τοποθετήσουμε τη Λακωνία στο Επίκεντρο της Πελοποννήσου. Εκεί που προστάζει η Ιστορία της, η πολιτιστική της κληρονομιά, ο πλούτος της γης της, η φυσική  της ομορφιά και κυρίως η ποιότητα των ανθρώπων της.

Με εκτίμηση
Μαργαρίτα Σπυριδάκου

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.