Πολιτικη

Παπαηλιού: Επιχειρείται να επιβληθεί "σιγή νεκροταφείου" παντού (vd)

"Η χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη»  είναι σχεδόν πλήρης", είπε στη Βουλή ο βουλευτής Αρκαδίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ομιλία του Γιώργου Παπαηλιού στην ολομέλεια της Βουλής, τη Δευτέρα 19.12.2022, για το νομοσχέδιο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Αναλυτικά 

Το θέμα της ελευθερίας του τύπου είναι ευαίσθητο και κρίσιμο. Άπτεται της ελεύθερης άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών και εν τέλει της λειτουργίας της δημοκρατίας 

Το Σύνταγμα διαχωρίζει τις προστατευτικές για τον τύπο διατάξεις από τις ρυθμίσεις για το ραδιόφωνο και  την τηλεόραση. 

Βέβαια οι ελευθερίες που συνδέονται με τον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, είναι κοινές, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της ενημέρωσης κ.α. Κατά συνέπεια η προστασία τους πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό το πρίσμα της θωράκισης της ανεξαρτησίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και της διασφάλισης της δυνατότητας ουσιαστικής άσκησής τους. 

Ο τύπος-τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζονται τέταρτη ή και πρώτη εξουσία, λόγω της επιρροής που ασκούν ή μπορούν να ασκήσουν.   

Με το νομοσχέδιο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο-Σύσταση ηλεκτρονικού μητρώου …» επιχειρείται να διασκεδαστούν  οι εντυπώσεις και ο ισχυρός  προβληματισμός που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα  για την ελευθερία του τύπου. 

Η επιγραφή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει τον όρο «διαφάνεια» βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής του «συστήματος Μητσοτάκη» της κυβέρνησης της ΝΔ, (και) στο πεδίο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η χειραγώγησή τους είναι σχεδόν πλήρης, όσον αφορά στα τηλεοπτικά μέσα και ένα μεγάλο μέρος των έντυπων μέσων, τουλάχιστον των κεντρικών. Και αντίστοιχα, η χειραγώγηση της κυβέρνησης, από τους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης-τους ολιγάρχες που διαφεντεύουν τη χώρα. 

Αυτή η χειραγώγηση αποτελεί μέρος της θεσμικής κρίσης που βιώνει ο τόπος με  ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ (κρίση δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ελευθεριών και δικαιωμάτων και δικαιοσύνης).  

(Πίσω από την επιφάνεια) είναι προφανές, ότι με το νομοσχέδιο, και εν όψει εκλογών, επιχειρείται η περαιτέρω θεσμική ενίσχυση της φίμωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, και μάλιστα με επέκτασή της και στον περιφερειακό-στον τοπικό τύπο. Επιχειρείται να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» παντού, εκκινώντας από τον κυβερνητικό έλεγχο και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό που έχει στηθεί .         

Η χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης γίνεται με την αδιαφανή ενίσχυσή τους («λίστα Πέτσα»), αλλά και με τις ευθείες απειλές και εκβιασμούς κατά μέσων και δημοσιογράφων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία σε ευαίσθητα και κρίσιμα θέματα που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον γίνεται με «χάρες»-«δωράκια» προς τους ιδιοκτήτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα προς τους καναλάρχες, και πάντως προς τους μεγάλους και ισχυρούς.  Με το νομοσχέδιο  προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελάχιστου αριθμού των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως επίσης προβλέπεται και νέα-δεύτερη μείωση, με τον συνυπολογισμό στον αριθμό των εργαζομένων, των εργαζομένων σε εταιρείες συνδεδεμένες με τον τηλεοπτικό σταθμό  ή και σε εταιρείες παραγωγής.  Αυτές οι ρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε νέο κύμα απολύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Προβλέπεται επίσης νέα παράταση στην υποχρέωση των καναλιών να εκπέμψουν αποκλειστικά σε σήμα υψηλής ευκρίνειας, παρότι, ως καταληκτική ημερομηνία, προβλέπονταν η 1.1.2021.  

Τέλος, ας επισημανθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ότι για την εγγραφή στο Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου, η επιχείρηση, προσωπική ή κεφαλαιουχική, πρέπει να δηλώνει τους κύριους των μετοχών ή μεριδίων μέχρι φυσικού προσώπου, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αλλά και ότι η εισφορά ως μετοχικό κεφάλαιο  του χρόνου και του χώρου για διαφημίσεις γίνεται ακόμη και χωρίς καταχώριση της  εισφερόμενης επικοινωνίας και χωρίς  τιμολόγηση !!!  (η διαφάνεια σε όλο το μεγαλείο της !!!)

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου επισημαίνει την έλλειψη διαφάνειας κατά την κατανομή των κρατικών ενισχύσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και παράλληλα εκφράζει την ανησυχία της για την ελευθερία του τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων ώστε να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γ.Καραϊβάζ παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη.

Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι, εκτός όλων των άλλων,  ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, αλλά και ο δημοσιογράφος-ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και τη  δημοκρατία. 

Ο προβλεπόμενος σχεδιασμός για τη σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας είναι απολύτως εσφαλμένος, αφού προβλέπεται ένα ιδιωτικό ίδρυμα !!! (το ίδρυμα Μπότση) να προεδρεύει της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία θα ρυθμίζει το τοπίο των κρατικών διαφημίσεων δηλαδή τη διαχείριση κρατικού χρήματος. 

Με το νομοσχέδιο συστήνεται ένα νέο μητρώο και ένα υπομητρώο για τον περιφερειακό τύπο. Εν προκειμένω, εκτός του δεν αξιοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα μητρώα, δεν υλοποιούνται και τα προγράμματα ενίσχυσης του περιφερειακού τύπου, προφανώς διότι η ΝΔ, με την ευκαιριακή ενίσχυσή του, ενδιαφέρεται και αποσκοπεί όχι στην ουσιαστική στήριξή του, αλλά στη χειραγώγησή του

Η κυβέρνηση της ΝΔ φιμώνει κάθε αντίλογο, κάθε διαφορετική φωνή. Λαμβάνει θεσμικά και μέτρα προνομιακής χρηματοδότησης, ώστε ο πλουραλισμός να καταστεί «είδος εν ανεπαρκεία». Βάσει αυτών, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 108η θέση διεθνώς ως προς την ελευθερία του τύπου.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός «έχει στήσει» ένα μηχανισμό παρακολούθησης, μέσω υποκλοπών, των πολιτικών αντιπάλων του και των μη αρεστών του στους χώρους της πολιτικής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας, ακόμη και συνεργατών του. 

Την έρευνα του σκανδάλου την εμποδίζει με την αντισυνταγματική  επίκληση του «απορρήτου», ακόμη και έναντι της Βουλής και επιπλέον με απειλές και εκβιασμούς για όσους «μιλήσουν». Το «όλα στο φως» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σημαίνει να παραμείνουν «όλα στο σκοτάδι». 

Και επιπλέον εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη, «χρησιμοποιώντας» κάποιους δικαστικούς λειτουργούς. 

Οι αναφορές, προσβλητικές και απειλητικές έναντι δημοσιογράφων και εκδοτών,  που έγιναν πρόσφατα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι χαρακτηριστικές και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Βέβαια, όλα αυτά δεν επιτυγχάνουν το σκοπό τους, παντού και πάντα, διότι στην Ελλάδα «υπάρχουν δικαστές». Η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών επιτελεί το καθήκον της με ευσυνειδησία και χωρίς να υπολογίζει το κόστος που τους επιφυλάσσει το «σύστημα  Μητσοτάκη» Και που δεν είναι άλλο από τη στοχοποίηση και τις διώξεις.   

Όμως η λαϊκή κρίση πλησιάζει.

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.