Πολιτικη

Παπαηλιού: Πεδίο ανεξαρτησίας ο περιοδικός-επαρχιακός τύπος

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Ένωσης Δημοσιογράφων-Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου παραβρέθηκε ο  βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Παπαηλιού είπε:

Ο τύπος, τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, αφού, εκτός των άλλων,  επηρεάζουν, διαμορφώνουν ή ακόμη και χειραγωγούν την κοινή γνώμη. 

Η οικοδόμηση σχέσεων διαπλοκής των «κεντρικών» μέσων ενημέρωσης  με τις τράπεζες και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, αλλά και οι γνωστές κυβερνητικές επιλογές έχουν ως αποτέλεσμα την  κατάταξη της χώρας στην 108 η θέση ως προς την ελευθερία του τύπου. 

Στον αντίποδα, είναι γνωστή η συνεισφορά του περιοδικού τύπου, του  περιφερειακού-επαρχιακού και του κλαδικού, στην οικονομική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αλλά και της χώρας. 

Ο περιοδικός-επαρχιακός τύπος αποτελεί  ακόμη πεδίο ανεξαρτησίας και ελεύθερης έκφρασης, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και σε μία εποχή, κατά την οποία η συγκέντρωση κεφαλαίων, πόρων, προσώπων και εν γένει δυνάμεων οδηγούν στην άσκηση ασφυκτικής πίεσης στις ανεξάρτητες φωνές.

Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του «κέντρου» και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρότι κυριαρχούν στο χώρο της ενημέρωσης, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν  τον περιοδικό τύπο, περιφερειακό-επαρχιακό και κλαδικό. Και αυτό, διότι το αντικείμενο των τελευταίων  εντοπίζεται σε θέματα της περιφέρειας (της ελληνικής επαρχίας) και σε ειδικά θέματα, με τα οποία τα «κεντρικά» ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν και απαξιούν να ασχοληθούν.        

Όμως (και) ο περιοδικός τύπος χρειάζεται «καθαρούς» κανόνες και στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να επιβιώσει και να προσφέρει.  

Εύχομαι μακροημέρευση και καλή περαιτέρω πορεία στην Ένωση Δημοσιογράφων-Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.