Πολιτικη

Παπαηλιού: "Στην απέξω" οι μηλοπαραγώγοι της Αρκαδίας

Δήλωση  του βουλευτή Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση για τα μήλα de minimis.

Οι μηλοπαραγωγοί της χώρας, μεταξύ αυτών και της Αρκαδίας, βρίσκονται  σε ιδιαίτερα δεινή θέση. 

Η μειωμένη ζήτηση, (και) λόγω της ασύμφορης αποθήκευσης και ψύξης των μήλων εξαιτίας του ενεργειακού κόστους και της αναστολής της εισαγωγής φρέσκων φρούτων, περιλαμβανομένων και των μήλων, από την Αίγυπτο, όπου εξάγονταν το 80% της εγχώριας παραγωγής και η χαμηλή τιμή διάθεσής τους δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί, λόγω των υπέρογκων τιμών των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος, των γεωργικών φαρμάκων και των  λιπασμάτων. 

Έτσι καθίσταται επισφαλής η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και συνακόλουθα της επιβίωσής τους (των μηλοπαραγωγών). 

Σχετικές ερωτήσεις έχουν κατατεθεί προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 23 και 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (μεταξύ αυτών και από το βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλιού). Η απάντηση του Υπουργού ήταν γενική, αφού περιορίζονταν σε γενικές αναφορές και όχι ειδικές προβλέψεις.   

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε προφορικά από τον Υπουργό η καταβολή αποζημίωσης από τις ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς Λάρισας και στη συνέχεια σε αυτούς της Πέλλας και της Ημαθίας. 

Οι μηλοπαραγωγοί της Αρκαδίας φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνονται  στους δικαιούχους της συγκεκριμένης ενίσχυσης, ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» !!! παρότι στην Αρκαδία καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες μήλων και μάλιστα ποιοτικών.

Για μία φορά ακόμη, η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοεί την Αρκαδία, ακολουθώντας πολιτική «διαίρει και βασίλευε» και διανέμοντας «φιλοδωρήματα» σε περιοχές που εκτιμά ότι τη «βολεύει» εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Ζητούμε να περιληφθούν και οι μηλοπαραγωγοί της Αρκαδίας σε αυτούς που θα λάβουν την de minimis ενίσχυση. 

Εξάλλου η ώρα της κρίσης πλησιάζει. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.