Πολιτικη

ΚΚΕ Αρκαδίας: Κριτήριο ψήφου η Υγεία του λαού

Αρθρο του Θάνου Πουρνάρα, γραμματέα της Κ.Ο. Τρίπολης του ΚΚΕ.

Έχουμε διανύσει ήδη τρία χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Ενόψει και των εκλογών, η άθλια κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ήρθε με σφοδρότητα στην επιφάνεια όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. 

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Δεκάδες χιλιάδες θύματα από τον κορωνοϊό, που ακόμα και σήμερα παραμένει απειλή. Ανυπολόγιστες συνέπειες σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «μίας νόσου». Και από την άλλη, οι κλινικάρχες, οι φαρμακέμποροι και οι κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας μετράνε τα εκατομμύρια της κερδοφορίας τους, με στελέχη μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων να χαρακτηρίζουν κυνικά την πανδημία «αγελάδα μετρητών»!

Παραμονές των εκλογών, προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση, με την περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη, ότι θα φέρουν ανάπτυξη στην Πελοπόννησο. Η κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στο Νομό τους διαψεύδει και δείχνει ταυτόχρονα ότι ο προσανατολισμός αυτής της ανάπτυξης αφορά την κερδοφορία των επενδυτών και όχι του λαού!!! 

Πως είναι δυνατόν εδώ και τόσα χρόνια το Ακτινολογικό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου να είναι υποστελεχωμένο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνονται διακομιδές ακόμα και νοσηλευόμενων ασθενών, στους γύρω Νομούς για απεικόνιση. Πως εξηγείται, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να υπάρχει αδειοδότηση για δέκα ιδιωτικούς μαγνητικούς τομογράφους και μόλις δύο δημόσιους, οι οποίοι όμως στην καλύτερη περίπτωση δουλεύουν πλημμελώς ή καθόλου λόγω έλλειψης κατάλληλου προσωπικού. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας φάνηκε καθαρά η γύμνια ενός συστήματος υγείας που είναι φτιαγμένο με τα σάπια «υλικά» της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Αποτέλεσμα του «δρόμου» που περπάτησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπου η Υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, την ενίσχυση της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων στην άμεση ή έμμεση αγορά υπηρεσιών Υγείας. Όποια κυβέρνηση και αν πέρασε, νομίζεις πως οι αποφάσεις για την Υγεία γράφτηκαν από το ίδιο χέρι!!!

Μέσα στην πανδημία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αναγκαστήκαμε να παλεύουμε απέναντι σε χρόνιες ελλείψεις, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση. Το δημόσιο σύστημα κατέρρευσε, αφού και πριν δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη μέσα και προσωπικό. Σήμερα η κατάσταση είναι ασφυκτική, με υγειονομικούς να μην αντέχουν και να παραιτούνται. Με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να διαχειριστούν τα απόνερα της πανδημίας ή τα αποτελέσματα των μαζικών παιδικών ιώσεων. 

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο λειτουργεί συνεχώς στα όρια του και ταυτόχρονα με σύνολο προσωπικού, που θα μπορούσε να θεωρηθεί προσωπικό ασφαλείας. Ταυτόχρονα τα Κέντρα Υγείας, όπως σε Νότια Κυνουρία, Γορτυνία, έχουν αφεθεί με τραγικές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες Ιατρών και εξοπλισμού.  

Αυτήν την αθλιότητα παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «εκσυγχρονισμό», σχεδιάζοντας τον «νέο υγειονομικό χάρτη» με τα ίδια ακριβώς «υλικά», όπως τις ΣΔΙΤ, το κλείσιμο μονάδων και νοσοκομείων με κριτήρια χιλιομετρικών αποστάσεων. Τα παλαμάκια μετατράπηκαν τελικά σε «σφαλιάρα» απέναντι σε υγειονομικούς και ασθενείς, με το νέο άθλιο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. 

Την ίδια πολιτική- που τώρα βαφτίζει «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» - προώθησε ως κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πανδημία «ξελάσπωνε» την κυβέρνηση, ζητώντας «κοινής αποδοχής» υπουργό Υγείας!

Οι εργαζόμενοι έχουν τεράστιο «αποδεικτικό υλικό» για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους. Η διαχρονική αντι-λαική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και στην Υγεία αποδείχθηκε «καρμανιόλα» για τον λαό ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. 

Αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και στην πανδημία ότι η συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σε βάρος του λαού και των αναγκών του. Τελικά χειροτερεύει την πρόληψη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία και εξαναγκάζει τον ασθενή την ώρα της ανάγκης να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό διακύβευμα για την υγεία του λαού μπροστά στις εκλογές: Αν και με την ψήφο του θα ενισχύσει την πάλη ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει την αρρώστια σε ...«αγελάδες», για να αρμέγουν κέρδη μια χούφτα παράσιτα.

Το «ως εδώ, δεν πάει άλλο», που ακούγεται στους διαδρόμους των νοσοκομείων, να ακουστεί ΔΥΝΑΤΑ και μπροστά στις εκλογές, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η οποία αποτελεί την καλύτερη απάντηση απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και μπροστά στην εκλογική μάχη. Με ΚΚΕ πιο δυνατό, ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια για να προστατευτεί η ζωή του, δυναμώνοντας τη σύγκρουση με τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης, παλεύοντας για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Για Υγεία - κοινωνικό αγαθό, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων!

Πουρνάρας Θάνος 
Γραμματέας Κ.Ο. Τρίπολης του ΚΚΕ
Ειδικευόμενος Ψυχιατρικής στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.