Πολιτικη

Οδυσσέας: Θα δώσουμε μάχη απέναντι στο νεοναζισμό εντός και εκτός Βουλής

Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σήμερα στη Βουλή αναφορικά με την τροπολογία που αφορά τις εγκληματικές και νεοναζιστικές οργανώσεις:

Με αφορμή τη σημερινή τροπολογία που αφορά τις εγκληματικές και νεοναζιστικές θυμόμαστε μια μελανή σελίδα της ελληνικής ιστορίας. Είναι ακόμα μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ αγωνιστήκαμε για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα του νεοναζισμού εντός και εκτός Βουλής και βιώσαμε τη βία και τον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής.

 Επίσης είναι μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε ξανά πώς έδρασε η καταδικασμένη πλέον -ως εγκληματική οργάνωση- Χρυσή Αυγή, από την αρχή, όταν παραπλανούσε – εκμεταλλευόμενη τα συναισθήματα αγανάκτησης- τους πολίτες, παρουσιαζόμενη ως δήθεν υπέρμαχος των αδυνάτων. Η νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση που διοργάνωνε συσσίτια μόνο για Έλληνες και δήθεν βοηθούσε γεροντάκια, ήταν μια ανατριχιαστική μηχανή παραγωγής μίσους, επιθέσεων και δολοφονιών που είχε ως κυρίαρχο στόχο της την καταπάτηση των αδυνάτων όχι την προστασία τους, την εξάλειψη του διαφορετικού και την τρομοκρατία, ενώ έφερε στην επιφάνεια του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα τον αντισιμιτισμό και το ρατσισμό.

Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό και μιντιακό σύστημα υπήρξε χαλαρό απέναντι στη Χρυσή Αυγή και πολλές φορές προσπαθούσε να την ξεπλύνει με δημοσιεύματα. Το ΠΑΣΟΚ όμως, δεν είναι ανεκτικό στις παρεκκλίσεις της δημοκρατίας, ποτέ δεν ήταν. Ήμασταν εμείς που κατά τη διάρκεια της κρίσης βρεθήκαμε απέναντι στις «άνω και κάτω πλατείες Συντάγματος» που συμμετείχαν στελέχη του κόμματος της Χ.Α. και απέναντι σε άλλους που φωνάζοντας «να καεί, να καεί» (σ.σ. η Βουλή) χρησιμοποίησαν τον πραγματικό πόνο του λαού για  συνωμοσιολογίες.

Γι’ αυτό δεν κρίνω τον απλό κόσμο αλλά τις ηγεσίες των κομμάτων. Εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε την οικονομική κρίση  για να κερδίσουμε κομματικά οφέλη και κυρίως για να διαλύσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Εμείς δεν βρεθήκαμε μαζί με τη Χρυσή Αυγή στους δρόμους, φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα προκειμένου να εκμεταλλευτούμε ψήφους της ακροδεξιάς, όπως έγινε στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε συμμετείχαμε σε εξάρσεις εθνικισμού που έθρεψαν ακροδεξιά φαινόμενα.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μια συνεπή και μαχητική στάση. Δεν ξεπλύναμε τη Χρυσή Αυγή ούτε  αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή», ούτε ακολουθώντας το απαράδεκτο δόγμα ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι». Το Σεπτέμβριο του 2013 ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο πρώτος αρχηγός Πρόεδρος κόμματος που χαρακτήρισε την Χ.Α «εγκληματική οργάνωση», τότε έγινε η πρώτη καμπάνια απέναντι στη Χρυσή Αυγή με γραμματέα του κόμματος τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ενώ το τον Οκτώβριο του 2020 η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τη νομοθετική ρύθμιση που θα κλείσει οριστικά το δρόμο της όποιας εγκληματικής οργάνωσης προς τη Βουλή.

Εμείς δεν αθροίσαμε τις ψήφους μας ώστε να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν πιστεύουμε σε «πιασμένους ή κολλημένους», ούτε ότι η Δημοκρατία είναι «θέμα καλού ή άγριου».

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια σταθερή πορεία θεσμική, δημοκρατική και αντιφασιστική και θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που δείχνει την προσπάθεια που έγινε να νομιμοποιηθεί η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Πελοπόννησο. Το 2016, η περιφερειακή αρχή του κ. Τατούλη συνεργάστηκε με την παράταξη της Χρυσής Αυγής για να εκλέξουν μαζί τον κ. Μπουλούκο ως συμπαραστάτη του πολίτη και επιχείρησης. Ο κ. Μπουλούκος αποδείχθηκε ότι ήταν μάρτυρας υπεράσπισης του προέδρου της εγκληματικής οργάνωσης του κ. Μιχαλολιάκου.

Όταν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ο κ. Γρηγοράκος, ο κ. Μανιάτης και εγώ)  αποδοκιμάσαμε την εκλογή και ζητήσαμε την απόσυρσή του από αυτή τη θέση, τότε μας έκανε αγωγή 100.000 ευρώ στον καθένα.

Η επιλογή της παράταξης Τατούλη να ψηφίσει μαζί με τη Χ.Α  και όχι με κάποια άλλη παράταξη ήταν μήνυμα νομιμοποίησης της εγκληματικής οργάνωσης.

Τότε τα κόμματα – πλην της Λιάνας Κανέλη και του πρώην συναδέλφου βουλευτή της αριστεράς κ. Σπύρου Λυκούδη δεν είπαν τίποτα για αυτό. Ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασαν την απόπειρα φίμωσής μας. Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν,  εκ μέρους και των συναδέρφων βουλευτών που αγωνιστήκαμε τότε, τη κα. Λιάνα Κανέλη και το ΚΚΕ, τον κ. Σπύρο Λυκούδη, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ιωάννη Δρόσο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον  κ. Βασίλη Κεγκέρογλου που μας στήριξαν.

Θέλω να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Μπουλούκος στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης προχώρησε σε αγωγή και κατά της Εφημερίδας των Συντακτών. Αναμένω σήμερα από όλα τα κόμματα να καταδικάσουν. Θέλω να πιστεύω ότι σήμερα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνουν μια δήλωση για αυτό, όπως θέλω να πιστεύω ότι η φημολογούμενη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Τατούλη στις περιφερειακές εκλογές, είναι fake news.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα είμαστε πάντα τείχος δημοκρατίας.  Δεδομένων των αλλαγών στην τροπολογία που έκανε η κυβέρνηση και δεδομένων των αλλαγών που υποστήριξε η παράταξή μας, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την τροπολογία. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε στη Βουλή φαινόμενα προηγούμενων ετών και για αυτό θα δώσουμε μάχη εντός και εκτός Βουλής. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.