Πολιτικη

Kων/πουλος: Τα Κ.Υ. της Αρκαδίας παραμένουν υποστελεχωμένα (vid)

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από YouTube/ Βουλή TV

Βασικά σημεία από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για τα Κέντρα Υγείας Αρκαδίας

Μετά από ένα χρόνο, ύστερα από συνεχείς ερωτήσεις και πίεση στο Υπουργείο, καταφέραμε να βρούμε μερικές λύσεις. Πριν λίγες μέρες, θέλω να πιστεύω τυχαία και όχι λόγω της ερώτησής μου, προσελήφθησαν δύο επικουρικοί οδηγοί στα Τρόπαια, ένας στη Δημητσάνα, ένας στο Άστρος και ένας στο Λεωνίδιο. Από αυτά μόνο το ΚΥ Άστρους λειτουργεί σωστά, που έχει πλέον 6 οδηγούς. Όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες που είναι αναγκαίες.

Στο Λεωνίδιο όπως αναφέρει ο Δήμαρχος σε επιστολή του, υπήρξε ένα παιδάκι που χρειάστηκε ασθενοφόρο και δεν υπήρχε οδηγός. Υπάρχουν μόνο 4 οδηγοί ασθενοφόρων στο Λεωνίδιο.

Το Λεωνίδιο είναι μια περιοχή απομακρυσμένη από το νοσοκομείο. Το ΚΥ πλημμύρισε πριν λίγες ημέρες λόγω δυνατής βροχόπτωσης. Οι εφημερίες δεν μπορούν να βγουν γιατί δεν έχουμε γενικούς ιατρούς. Είναι απόλυτη ανάγκη η πρόσληψη γενικού ιατρού. Επιπλέον δεν υπάρχει παρασκευαστής, ούτε οδοντίατρος. Όταν υπάρχει για παράδειγμα έλλειψη παρασκευαστή, οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν ούτε την πιο απλή εξέταση. Μια εξέταση αίματος. Είναι άδικο. Είναι αναγκασμένοι αυτοί οι άνθρωποι να ταξιδεύουν δύο ώρες μακριά για να κάνουν απλές εξετάσεις. Το ίδιο και όσοι κατοικούν στα Τρόπαια.

Τα ίδια συμβαίνουν στα ΚΥ Δημητσάνας και Τροπαίων. Το ακτινολογικό είναι απαρχαιωμένο, δεν υπάρχει μικροβιολόγος, ακτινολόγος, ούτε καν παρασκευαστής. Ειδικά για τη Δημητσάνα αναμένεται παιδίατρος. Υπάρχει οδοντιατρείο χωρίς οδοντίατρο και υπάρχει δωρητής που θα παραχωρήσει φυσιοθεραπευτήριο αν μπορέσει να καλυφθεί από προσωπικό.

Και στα τρία ΚΥ έχουμε ανάγκη από νοσηλευτές. Το ΚΥ Δημητσάνας χρειάζεται δύο νοσηλευτές, μια μαία, παιδίατρο και οδοντίατρο.

Όλο το προσωπικό στα ΚΥ είναι επικουρικό. Ακόμη και έτσι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει. Πρέπει άμεσα και γρήγορα να μεριμνήσουμε ώστε όλα τα ΚΥ να έχουν τουλάχιστον 5 οδηγούς, εφόσον είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουμε το επιθυμητό που είναι οι 6.

Η μείωση εφημεριών κατά 30% στα ΚΥ σε σχέση με τα νοσοκομεία είναι ακόμη ένα αντικίνητρο. Είναι αντικίνητρο γιατί δίνουν μάχη να κρατήσουν ζωντανό το ΚΥ σε δύσκολες συνθήκες και η Κυβέρνηση και τους μειώνει τις εφημερίες.

Πρέπει οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια, ότι υπάρχει περίθαλψη. Μόνο έτσι θα δούμε οικογένειες στις απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ελέγξει το θέμα της έλλειψης παρασκευαστή και για τα υπόλοιπα ανέφερε τα εξής:

Οι προκηρυγμένες θέσεις του ακτινοδιαγνώστη, καρδιολόγου, νευρολόγου για το ΚΥ Τροπαίων, Τρίπολης και παιδιατρικής Λεωνιδίου, έχουν αποβεί άκαρπες. Αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση στα ΚΥ με την προκήρυξη 4 θέσεων ιατρού ΕΣΥ, μία θέση γενικού ιατρού στη Δημητσάνα, μια θέση γενικού γιατρού στο Λεωνίδιο και μια θέση παιδιατρικής στα Τρόπαια. Συγχρόνως έχει αποσταλεί αίτημα και έχει εγκριθεί για δύο προσλήψεις στο ΚΥ Δημητσάνας και μια θέση ΤΕ Νοσηλευτικής.

Για τα συγκεκριμένα ΚΥ έχει γίνει προσπάθεια να καλυφθούν οι θέσεις και έχουν βγει όλες οι προκηρύξεις. Όσες θέσεις δεν έχουν καλυφθεί είναι λόγω μη επιθυμίας παρόλο που έχουμε δώσει τα κίνητρα. Στο κομμάτι του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, θα γίνει μέσω του Ταμείου ανάκαμψης όπου θα έχουμε τη στήριξή του.

(Δ.Τ.)

Δείτε τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=Jcd4QUywAsw

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.