Πολιτικη

"Πολλά ερωτήματα" για το νοσοκομείο Σπάρτης

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ανακοίνωση του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

Σε απόλυτη αποτυχία οδηγήθηκε η προσπάθεια της Κυβέρνησης να παραπλανήσει τους πολίτες της Λακωνίας και της Σπάρτης ότι η απόφαση της να αποδυναμώσει το υπάρχον Νοσοκομείο οφείλεται  στο γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την κατασκευή νέου Γενικού Νοσοκομείου με Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Όπως αποκάλυψε με χθεσινή ανακοίνωση του το (ΙΣΝ) ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται.

Ο λόγος της ακύρωσης του διαγωνισμού είναι ότι οι προσφορές των κατασκευαστικών εταιρειών που συμμετείχαν κρίθηκαν υπέρογκες αφού σε αρκετές περιπτώσεις κατατέθηκαν και προσφορές με υπερδιπλάσια ποσά από το ύψος της Δωρεάς.

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους διαγωνισμούς οι συμμετέχοντες- εν δυνάμει ανάδοχοι- καταθέτουν προσφορές με εκπτώσεις επί του προϋπολογισμού και όχι με αυξήσεις, αφού οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αμείλικτα και δημιουργούν προβληματισμούς για τις Κυβερνητικές ευθύνες. 

Ποιος είχε αναλάβει την ευθύνη της διαγωνιστικής διαδικασίας, με δεδομένο ότι το νέο Νοσοκομείο θα λειτουργούσε ως ΝΠΙΔ και μάλιστα η Κυβέρνηση είχε αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες; Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ή μήπως η εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε»;

Είναι λάθος ο προϋπολογισμός ενός μελετητή-αρχιτέκτονα υψηλού κύρους όπως ο κ.Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano);

Οι  προσφορές που κατατέθηκαν από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες χαρακτηρίζονται  από την Κυβέρνηση ως υπέρογκες;

Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση στις αιχμές που αφήνει το (ΙΣΝ) από τα αρμόδια Υπουργεία;

Η Κυβέρνηση χωρίς να κάνει την οποιαδήποτε αυτοκριτική της, προσπάθησε να μεταθέσει όλες τις ευθύνες και όλη την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας, σύμφωνα με δηλώσεις  της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνας Γκάγκα και του Υπουργού Επικρατείας κ.Άκη Σκέρτσου, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το  γεγονός αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και πολιτικά ανήθικο.

Η ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στους πολίτες της Λακωνίας και της Σπάρτης αφού είναι δεδομένο ότι το υπάρχον Νοσοκομείο έχει αποδομηθεί και έχει μειωθεί προκλητικά η λειτουργική του ικανότητα.

Το Νοσοκομείο σήμερα υπολειτουργεί και αποκλειστική ευθύνη γι’αυτό έχουν οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί παράγοντες και κανένας άλλος.

Η Περιφερειακή Αρχή του κ.Νίκα  για μία ακόμη φορά μπροστά στα σοβαρά προβλήματα των συμπολιτών μας επιλέγει τη σιωπή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να αποφασίσει εδώ και τώρα για το σοβαρό αυτό ζήτημα και να διεκδικήσει την επαναλειτουργία του υπάρχοντος Νοσοκομείου, επαναφέροντας το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που υπήρχε πριν την αποδόμηση του.

Καλούμε τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, να εγκαταλείψει για λίγο τον προεκλογικό του αγώνα για να εκλεγεί Δήμαρχος και να συγκαλέσει εκτάκτως το Συλλογικό Όργανο προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την αρνητική έκβαση σχετικά με την κατασκευή νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη. 

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη σημαντική προσφορά και Δωρεά του.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Διοίκηση του (ΙΣΝ)  θα συνεχίσει να εργάζεται για την κατασκευή ενός νέου Νοσοκομείου στη Σπάρτη, πρότυπο Νοσηλευτικού Ιδρύματος, που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας της Λακωνίας καθώς είναι γνωστή σε όλους η μεγάλη αγάπη του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου για το γενέθλιο τόπο του.

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.