Πολιτικη

"Επικοινωνιακό πυροτέχνημα οι δηλώσεις Μητσοτάκη για προστασία του Μαινάλου"

Σήμερα, Δευτέρα στις 5 η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο.

Στο δελτίο Τύπου που απέστειλε ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρει:

Σήμερα στις 17:00 θα συζητηθεί στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση μου αναφορικά με την προστασία της οροσειράς του Μαινάλου για την οποία δεσμεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά οι υποσχέσεις του αποδεικνύονται επικοινωνιακό πυροτέχνημα αφού η δήθεν προστασία είναι ανεπαρκής και δεν επηρεάζει καθόλου τα σχέδια για τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή.

Κατά την προηγούμενη ερώτησή μου στη Βουλή, ο Υπουργός ανέφερε ότι για το Μαίναλο εκπονείται ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία αφού βγει σε διαβούλευση θα οδηγήσει σε προεδρικό διάταγμα που θα κατοχυρώνει πλήρως την θεσμική προστασία του Μαινάλου.

Ωστόσο, όπως ενημερωθήκαμε από τους τοπικούς φορείς ότι αυτή η μελέτη αφορά μόνο το Ανατολικό Μαίναλο (περίπου 250 km2) μια περιοχή ήδη κηρυγμένη ως Natura και για την οποία δεν υπάρχει καμία αίτηση για ανεμογεννήτριες. Επισημαίνεται ότι η εξαγγελθείσα περιοχή 45 km2 που προορίζεται προς ένταξη στο θεσμό των «απάτητων βουνών» ευρίσκεται εντός του ανατολικού Μαινάλου.

Αντίθετα, στο Δυτικό Μαίναλο (περίπου 550 Km2 ) όπου υπάρχουν αιτήσεις για 80 ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει καμία θεσμική πρόνοια, ούτε μελέτη για την προστασία του, παρά το γεγονός της εξέχουσας οικολογικής, τουριστικής, ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΡΑΕ φαίνεται ότι οι αιτήσεις για αιολικά, σε καίρια σημεία του Δυτικού Μαινάλου, βρίσκονται ήδη στη Β΄ φάση και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αδειοδοτηθούν.

Περιμένω λοιπόν από τον Υπουργό σαφείς απαντήσεις, αυτή τη φορά, αναφορικά με την προστασία του Μαινάλου. Έχει σκοπό η κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή;

Τέλος, θα ήθελα να ενημερώσω – προκειμένου να μην υπάρχει ανησυχία- ότι αναφορικά με το Δελτίο Τύπου του κ. Τατούλη θα απαντήσω αύριο, καθώς το ζήτημα του Μαινάλου είναι εξαιρετικά σημαντικό και προηγείται. Ωστόσο, τίποτα δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.