Πολιτικη

Ερώτηση Παπαηλιού και 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για γέφυρα στον ποταμό Λούσιο

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Προς τους υπουργούς Υποδομών- Μεταφορών  και  Πολιτισμού-Αθλητισμού.

Αναγκαία η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του δρόμου Ελληνικού-Αρχαίας Γόρτυνος-Ατσίχωλου, μέσω  γέφυρας στον ποταμό Λούσιο στην Αρχαία Γόρτυνα

Η διακοπή της κυκλοφορίας του δρόμου Ελληνικού-Αρχαίας Γόρτυνος-Ατσίχωλου, μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της γέφυρας στον ποταμό  Λούσιο στην αρχαία Γόρτυνα, με απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση-στη μετακίνηση των κατοίκων και των ασκούντων επαγγελματικές  δραστηριότητες  στην περιοχή.

Αυτό συμβαίνει ιδίως με τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής  Τιμίου Προδρόμου, οι οποίοι αναγκάζονται να διανύουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα (ακόμη και 25 από 3,5 χιλιόμετρα που χρειάζονταν μέσω της γέφυρας)  προκειμένου να προσεγγίσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους (αλλά και την Ιερά Μονή), να μεταφέρουν τα κοπάδια τους, ζωοτροφές, αγροεφόδια, το γάλα και άλλα προϊόντα.

Ως  άμεση λύση έχει προταθεί η τοποθέτηση, νέας μεταλλικής γέφυρας παράπλευρα της παλαιάς,  ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε από 12 βουλευτές, σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς  Υποδομών- Μεταφορών  και  Πολιτισμού-Αθλητισμού. 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υποδομών και Μεταφορών

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Αποκατάσταση της γέφυρας στον ποταμό Λούσιο  στην Αρχαία Γόρτυνα»

Ο δρόμος Ελληνικού-Αρχαίας Γόρτυνος-Ατσίχωλου, μήκους 10 χιλιομέτρων, είναι σύγχρονος, ασφαλτοστρωμένος και εξυπηρετεί τη μετακίνηση των κατοίκων και των ασκούντων επαγγελματικές  δραστηριότητες  στην  περιοχή. Με τη διακοπή της χρήσης του δρόμου  πριν από λίγα χρόνια, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου αναγκάζονται να διανύσουν πολλαπλάσια χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους, να μεταφέρουν ζωοτροφές, το γάλα και άλλα προϊόντα, αλλά και την Ιερά Μονή.

Ειδικότερα, οι κτηνοτρόφοι από τον Ατσίχωλο, οι οποίοι έχουν στάνες-κτηνοτροφικές μονάδες στην  πλευρά του Ελληνικού,  που διήνυαν απόσταση 3.5 χιλιομέτρων, μέσω της γέφυρας, αναγκάζονται να μετακινούνται, μέσω Καρύταινας,  διανύοντας απόσταση  25 χιλιομέτρων, με ότι αυτό συνεπάγεται, από πλευράς κόστους, ταλαιπωρίας και χρόνου.

Αλλά και  οι μοναχοί της Μονής,  προκειμένου να  λειτουργήσουν στον Άγιο Ανδρέα ή να μαζέψουν τις ελιές τους, διανύουν απόσταση  άνω των 30 χιλιομέτρων.

Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής διαμαρτύρονται έντονα. Όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους αρμόδιους. 

Επειδή η διακοπή λειτουργίας του δρόμου Ελληνικού- Αρχαίας Γόρτυνας- Ατσίχωλου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη μετακίνηση των κατοίκων, των αγροτών, των  κτηνοτρόφων, αλλά και τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων, κοπαδιών και ζωοτροφών.

Επειδή η οικονομική κρίση (ενέργειας και ακρίβειας) που πλήττει όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της χώρας προκαλεί πρόσθετα εμπόδια για επιπλέον μετακινήσεις των κατοίκων και των επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής, οι κάτοικοι της οποίας βιοπορίζονται κυρίως από την κτηνοτροφία αλλά και από τη γεωργία-την ελαιοκομία.   

Επειδή ως  άμεση λύση έχει προταθεί η τοποθέτηση νέας μεταλλικής γέφυρας παράπλευρα της παλαιάς,  ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής - Η μεταλλική γέφυρα κρίνεται απαραίτητη και για λόγους ασφαλείας δεδομένου ότι δίπλα βρίσκεται ο ποταμός Λούσιος, τον οποίο επισκέπτονται πολλοί για την άσκηση αθλητικών δραστηριοτήτων (extreme sports). Τα οχήματα, λόγω της στενότητας του δρόμου, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αναστροφή, με συνέπεια να χρειάζεται πολλαπλάσιος χρόνος μετακίνησης και των ευρισκομένων σε κίνδυνο αθλουμένων και των σωστικών συνεργείων-. 

Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί  

1.Υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον δρόμο Ελληνικού- Αρχαίας Γόρτυνας- Ατσίχωλου;

2.Υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση της γέφυρας στον ποταμό Λούσιο   στην Αρχαία Γόρτυνα.

3.Υπάρχει σκέψη για την  τοποθέτηση νέας μεταλλικής γέφυρας, παράπλευρα της παλαιάς, ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα και να σταματήσει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Παπαηλιού Γιώργος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μπακαδήμα Φωτεινή
Πούλου Παναγιώτα
Φίλης Νικόλαος

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.