Πολιτικη

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ερώτηση για την ανεξέλεγκτη διασπορά ανεμογεννητριών σε Μαίναλο, Λύκαιον Όρος

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού, 16 βουλευτές κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Η ανεξέλεγκτη διασπορά ανεμογεννητριών στο Μαίναλο και στο Λύκαιον Όρος είναι καταστροφική και γίνεται αποκλειστικά  προς όφελος μεγάλων και ισχυρών «πράσινων»  «επενδυτών»

Η  ένταξη του Μαινάλου στην πρωτοβουλία των «απάτητων βουνών» αποδεικνύεται επικοινωνιακή, υποκριτική, ψευδής και επικίνδυνη 

«Αφήνονται έξω» και συνακόλουθα αλλοιώνονται το μεγαλύτερο μέρος του Μαινάλου, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού και πολιτιστικού φορτίου και πεδία όπου ασκούνται οι δραστηριότητες των κατοίκων, των επισκεπτών, κ.α.

Με τη λαϊκή αντίδραση και  τις λαϊκές κινητοποιήσεις τα δήθεν «απάτητα βουνά» της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» θα καταστούν άπαρτα για τους καταστροφείς τους.   

Οι εκδοθείσες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  για τις περιοχές του Μαινάλου και του Λυκαίου Όρους «βεβαιώσεις παραγωγού» αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που αποτελούν μέρη συγκροτημάτων σταθμών ΑΠΕ, με ισχύ της τάξεως του 1,5 GW, προς όφελος μεγάλων και ισχυρών «πράσινων»  «επενδυτών». 

Με αυτό τον τρόπο, τίθενται σε κίνδυνο το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον των δύο βουνών, η βιοποικιλότητά τους, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη ιστορικότητα, τα μνημεία της αρχαίας και νεότερης ιστορίας και τις δραστηριότητες που ασκούνται στην περιοχή. 

Υπό την πίεση της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων, των περιβαλλοντικών συλλόγων  και άλλων συλλογικοτήτων,  ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, ότι «ο πυρήνας» του Μαινάλου θα περιληφθεί στη πρωτοβουλία των «απάτητων βουνών».

Αυτή η εξαγγελία αποδεικνύεται επικοινωνιακή, υποκριτική, ψευδής  και  επικίνδυνη. 

Και αυτό διότι, με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η  συνολική έκταση του Μαινάλου, που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» για χρονική περίοδο μόλις δύο ετών, είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και έκτασης 100.000 στρεμμάτων, σε περίμετρο 40 χλμ, ενώ το Μαίναλον εκτείνεται σε συνολική έκταση 680.000 στρεμμάτων (400.000 στρέμματα δάσους) και η περιοχή Natura 2000 (εκτείνεται)  σε συνολική έκταση 226.390 στρεμμάτων. 

Βάσει αυτών, «αφήνονται έξω» και συνακόλουθα αλλοιώνονται το μεγαλύτερο μέρος του Μαινάλου, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικού και πολιτιστικού φορτίου και πεδία όπου ασκούνται οι δραστηριότητες των κατοίκων, των επισκεπτών, κ.α.

Στη συντελούμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» καταστροφή της ελληνικής φύσης, εν προκειμένω του Μαινάλου και του Λυκαίου Όρους, αντιδρούν, όχι μόνον οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και το σύνολο του αρκαδικού λαού.

Με τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τα δήθεν «απάτητα βουνά» της κυβέρνησης της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» θα καταστούν άπαρτα για τους καταστροφείς τους.   

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού, κατατέθηκε από 16 βουλευτές, σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.