Πολιτικη

Σε ΕΚΑΒ και Παναρκαδικό νοσοκομείο βρέθηκε ο Γ. Παπαηλιού

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Συνέχισε τις περιοδείες του στην Τρίπολη ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Αρκαδία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» έχει οδηγήσει το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία (αλλά  και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας) στα πρόθυρα καταρρευσης.

Το παράδειγμα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου είναι χαρακτηριστικό.

Η έλλειψη ή η ανεπαρκής στελέχωση με ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων,  οδηγούν στην αδυναμία αντιμετώπισης όλων των  περιστατικών και κάλυψης των εφημεριών. Εξάλλου, ιατροί που καλύπτουν σημαντικές ειδικότητες, όπως αυτές των χειρουργού, ουρολόγου, ορθοπεδικού, παθολόγου κλπ, βρίσκονται «ένα βήμα» πριν τη συνταξιοδότηση, με συνέπεια, αφενός τα κενά που υπάρχουν ή επίκεινται, να είναι μεγάλα και αφετέρου το έλλειμμα εμπειρίας που θα προκληθεί να μην καλύπτεται, αν  οι αναγκαίες προσλήψεις  δεν πραγματοποιηθούν τάχιστα. 

Μείζον πρόβλημα για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο είναι η έλλειψη μόνιμων ακτινολόγων. Σήμερα υπηρετεί μόνον ένας ακτινολόγος και  τρεις αποσπασμένοι από όμορα νοσοκομεία, προκειμένου να εκτελούν εφημερίες.

Προφανώς, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αφού ακόμη και η λειτουργία των νευροχειρουργικού,  ορθοπεδικού και άλλων τμημάτων τίθεται εν αμφιβόλω. 

Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό, παραϊατρικό αλλά και στο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Μάλιστα η μη υπαγωγή του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων στα βαρέα και ανθυγειινά, εκτός της ανισότητας που επιφέρει, προκαλεί προβλήματα και στην καθημερινή λειτουργία τους.     

Σημαντικός ιατρικός εξοπλισμός παραμένει ανενεργός, λόγω έλλειψης του αναγκαίου ειδικού προσωπικού, με συνέπεια οι πολίτες να οδηγούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Τέλος, η ανάθεση του έργου της καθαριότητας και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρίες καθιστά την παροχή του πλημμελή, αφού ελλείπει η σταθερότητα στην εργασία και η συνέχεια. 

Έτσι το Παναρκαδικό λειτουργεί, χάρη στο «φιλότιμο» και τον επαγγελματισμό του προσωπικού.

Η ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι απόλυτη. Η πρόσληψη επικουρικών δεν είναι λύση, αφού έτσι δεν υπάρχει σταθερότητα στην εργασία και συνέχεια.

Το ίδιο ισχύει και για το ΕΚΑΒ που και αυτό «λειτουργεί υποστελεχωμένο» και με μη επαρκή αριθμό ασθενοφόρων που ακινητοποιούνται κάθε λίγο και λιγάκι, λόγω παλαιότητας

Ενώ παράλληλα η κάλυψη με ασθενοφόρα μιάς τεράστιας περιοχής με κακό οδικό δίκτυο αποστάσεις, που χρειάζονται «ώρα» για να διανυθούν, επιβάλλει τη δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ στις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, όπως στη Γορτυνία.

Όλα αυτά δείχνουν τη  τάση εγκατάλειψης του Παναρκαδικού από την πολιτεία, εν προκειμένω τη ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη», με σκοπό την παράδοσή του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Χρειάζεται αλλαγή προσανατολισμού, στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παραμείνει δημόσιο, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες . 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να το εγγυηθεί.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.