Πολιτικη

Ερώτηση Οδυσσέα στον υπ. Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη

Σχετικά με την αναγκαιότητα προμήθειας από το Ε.Σ.Υ. του συστήματος Cyber-knife.

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για την ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) να προμηθευτεί την τεχνολογία Cyber-Knife που αφορά υπηρεσίες Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας, κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας και Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 

Η έλλειψη της εν λόγω τεχνολογίας από το Ε.Σ.Υ. είχε σαν αποτέλεσμα επί σειρά ετών οι σχετικές ακτινοθεραπείες να χορηγούνται μόνο από ιδιωτικές κλινικές με σχετική κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ. Παρόλα αυτά υπάρχουν καταγγελίες για πρόσθετες χρεώσεις προς ασθενείς και ζητάμε από τον υπουργό να τις διερευνήσει σε βάθος.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη
ΘΕΜΑ: Αναγκαία η παροχή υπηρεσιών Ρομποτικής Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας (Cyber-knife) και από το Εθνικό Συστήμα Υγείας

Η Ρομποτική Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική και η Στερεοτακτική Ακτινοθεραπεία (Cyber-Knife) είναι δύο εξελιγμένες και σύγχρονες τεχνικές εξωτερικής ακτινοθεραπείας με τεράστια προστιθέμενη αξία για τους ασθενείς λόγω του γεγονότος ότι επιτρέπουν την χορήγηση πολύ υψηλών ημερήσιων δόσεων ακτινοβολίας σε μικρές και καλά εντοπισμένες περιοχές νόσου με ακρίβεια χιλιοστού.

Ωστόσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) δεν έχει προμηθευτεί την τεχνολογία αυτή, ενώ μόνο πριν από λίγους μήνες προμηθεύτηκε σύστημα Cyber-knife το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ύστερα από την ευγενική δωρεά της κας Ελένη Διγενοπούλου – Ζαφειροπούλου. Η προμήθεια συστήματος CYBER-KNIFE για το Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά "ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ" με προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ στην  προγραµµατική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας τον Ιούνιο του 2017 για την «Προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού νοσοκομείων» δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Το αποτέλεσμα της έλλειψης της εν λόγω τεχνολογίας από το Ε.Σ.Υ. είχε σαν αποτέλεσμα επί σειρά ετών οι σχετικές ακτινοθεραπείες να χορηγούνται μόνο από ιδιωτικές κλινικές με σχετική κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ. Ωστόσο, ενώ σύμφωνα με το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο οι ιδιωτικές κλινικές που πραγματοποιούν, καλυπτόμενες από τον ΕΟΠYΥ πράξεις Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής – Ακτινοθεραπείας δε δικαιούνται να αξιώνουν καμία επιπρόσθετη οικονομική απαίτηση από τους ασφαλισμένους, συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής αμοιβής που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πακέτου αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ προς το ιδιωτικό κέντρο ακτινοθεραπείας, υπάρχουν προφορικές καταγγελίες για πρόσθετες χρεώσεις προς ασθενείς.

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι το 2018 ο ΕΟΠYΥ επικαλούμενος τον μεγάλο όγκο των αιτημάτων ασφαλισμένων για εγκρίσεις εκ των υστέρων ποσών που κατέβαλαν ως ιδιώτες για θεραπεία  Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/Ακτινοθεραπεία,  προγενέστερα της θετικής απόφασης του ΚΕ.Σ.Υ., εξέδωσε απόφαση για τη μη παραλαβή τους, την οποία προφανώς αναγκάστηκε να ανακαλέσει αμέσως.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η προβλεφθείσα προμήθεια συστήματος CYBER-KNIFE για το Νοσοκομείο "ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ";

2. Βάσει των διαθέσιμων ιστορικών στοιχείων του Ε.Ο.Π.Y.Υ., ποια ήταν η ετήσια επιβάρυνση του προϋπολογισμού του, για την κάλυψη θεραπειών Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής και Ακτινοθεραπείας και ποιο μέρος της αφορούσε δαπάνες πολιτών που είχαν προπληρώσει ως ιδιώτες πριν την προέγκριση του ΚΕ.ΣΥ.;

3. Έχει γίνει οικονομοτεχνική ανάλυση των στοιχείων αυτών ώστε με τη στοχευμένη προμήθεια της εν λόγω τεχνολογίας από νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.:
α. Σε πρώτο επίπεδο να μηδενιστεί ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΕΟΠYΥ που υποχρεώνονται να πληρώσουν ως ιδιώτες;
β. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι;

4. Δεδομένου ότι το 2022 το Υπουργείο Υγείας έχει απαντήσει, σε ερώτηση συμπολιτευόμενου βουλευτή, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν γίνει αποδέκτες και δεν έχουν διερευνήσει επίσημες ανώνυμες ή επώνυμες καταγγελίες ασφαλισμένων σχετικά με επιπρόσθετες αποζημιώσεις που αξιώνουν από αυτούς οι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ Ιδιωτικές Κλινικές, εξετάζετε το ενδεχόμενο, οι υπαρκτές ανεπίσημες καταγγελίες να καταδεικνύουν ότι κάποιες κλινικές που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων προς τον ΕΟΠYΥ, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση και την άγνοια των ασθενών και των συγγενών τους, να τους επιβαρύνουν με επιπρόσθετες αποζημιώσεις;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.