Πολιτικη

Παπαηλιού: Μη υπάρχουσας στρατηγικής η πολιτική της Ν.Δ. για τον τουρισμό

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τη "βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη", είπε, μεταξύ των άλλων τα εξής:

Παρά τον τίτλο του νομοσχεδίου «… για την ενίσχυση βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»,  αυτό περιλαμβάνει διάσπαρτες ρυθμίσεις που αφορούν ζητήματα του Υπουργείου Τουρισμού, και πάντως δεν περιλαμβάνει ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με χαρακτήρα  αποσπασματικό και καταργητικό προηγούμενων ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, που είναι προφανές, ότι αποσκοπεί στην επικοινωνία, όπως και οι περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία επέλεξε να αφήσει τον ελληνικό τουρισμό μόνο του, να λειτουργεί «στον αυτόματο». Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι ο ελληνικός τουρισμός να παρουσιάζει ουσιαστικές δομικές αδυναμίες και ελλείψεις, ως προς το θεσμικό πλαίσιο, την ανισομερή τουριστική ανάπτυξη,   τις υποδομές, τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, τη σύνδεσή του-τις συνέργειες  με τους άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που τον καθιστούν  ολοένα και πιο αδύναμο παίκτη σε μία όλο και πιο ανταγωνιστική και σύνθετη διεθνή αγορά, αλλά και έρμαιο των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί, ,όπως και στην προκειμένη περίπτωση, χωρίς διαβούλευση, πρόχειρα και χωρίς να λαμβάνονται  υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του τουριστικού κλάδου.

Χαρακτηριστική η ρύθμιση που αφορά τις ιαματικές πηγές. Καταργείται η ανώνυμη εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Μια εταιρεία που όπως είχε επισημανθεί δεν έπρεπε να έχει ιδρυθεί καν. Αποδεικνύεται η αδιαφορία και η επιπολαιότητα χειρισμών της ΝΔ για ζητήματα δημόσιας περιουσίας, αφού η συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρία με την ίδρυσή της αφαίρεσε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και συνακόλουθα πηγές πλούτου και εισοδήματος  από τις τοπικές κοινωνίες και έσοδα από τους δήμους, και εν τέλει απέτυχε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς ίδρυσής της, οδηγώντας τις ιαματικές πηγές σε απαξίωση. Φαίνεται, ότι η δημιουργία αυτή της ανώνυμης εταιρίας εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Οι ελληνικές λουτροπόλεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και να εξελιχθούν σε κέντρα τουρισμού υγείας-ευεξίας και να αποτελέσουν πραγματικές πλουτοπαραγωγικές πηγές για τις τοπικές κοινωνίες. Η διαχείριση των ιαματικών πηγών πρέπει να ανήκει στους ΟΤΑ, η στήριξη των οποίων  πρέπει να γίνεται επιστημονικά, υλικοτεχνικά και οικονομικά για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων τους.

Με μία ακόμα ρύθμιση που υποδηλώνει τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης όσον αφορά τον τουρισμό  είναι αυτή, με την οποία αντικαθίσταται (με τις ίδιες συμβουλευτικές αρμοδιότητες) το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, που καταργείται, με τα Περιφερειακά Συμβούλια. Όμως, το Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν  οι Γενικοί Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων(για θέματα που επηρεάζουν τον Τουρισμό)  και οι  συλλογικοί φορείς εθνικής εμβέλειας είναι χρήσιμο, και κακώς είχε περιπέσει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια, Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι μάλιστα το Εθνικό Συμβούλιο σε περιόδους κρίσης, ή σε περιπτώσεις λήψης μέτρων από κάποιο υπουργείο, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Στα θέματα αυτά δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τους περιφερειάρχες. Θα μπορούσε στο Εθνικό Συμβούλιο να συμμετέχουν και  οι περιφερειάρχες και να προβλεφθεί η λειτουργία του κατά τμήματα, ανάλογα με τα θέματα που καλείται να συζητήσει ή που προκύπτουν. ρικά από το Υπουργείο Τουρισμού το οποίο να συγκαλεί τους σχετικούς συλλογικούς φορείς για διαβούλευση οποτεδήποτε χρειάζεται, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη νομοθέτηση. Διαφορετικά θα  χρειάζεται ένα ειδικό συμβούλιο για κάθε διακριτή μορφή τουρισμού.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο τουρισμός αποτελεί  όχημα μέσω του οποίου μπορεί να προωθηθεί ο συνολικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας προς την  κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλες οι δεσμεύσεις και οι πολιτικές που προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι προσανατολισμένες στο όραμα και στην πράξη) για μία δίκαιη οικονομία και κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της  λογικής και αυτών των πολιτικών. Κινείται χωρίς στρατηγικό σχέδιο και εντελώς συγκυριακά, προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παρά την τεράστια συνεισφορά του τουρισμού στο εθνικό ΑΕΠ διαπιστώνεται, ότι, ενώ η διακυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο, ο κάθε υπουργός που διαδέχεται τον προηγούμενο στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είτε αποστασιοποιείται από αυτόν είτε τον αντιπολιτεύεται, καταργώντας ή τροποποιώντας προηγούμενες ρυθμίσεις (της ίδιας κυβέρνησης).

Συμπερασματικά, με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ομολογεί  την αποτυχία της σε συγκεκριμένα θέματα, όπως η διαχείριση των ιαματικών πηγών και το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου. Όμως δεν απαντά στο ποιός πληρώνει τα «σπασμένα»; 

Μη υπάρχουσας στρατηγικής, η πολιτική της κυβέρνησης  της ΝΔ δεν αφίσταται του κυρίαρχου τουριστικού μοντέλου, αυτού του υπερτουρισμού-του μαζικού τουρισμού «ήλιος και θάλασσα», με περιορισμένη προστιθέμενη αξία, χωρίς διαφοροποίηση και εξειδίκευση ανά μορφή τουρισμού και χωρίς διασύνδεση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας.  

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.