Πολιτικη

Ερώτηση Οδυσσέα και Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τους Νέους Αγρότες

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται ν' απαντήσει για τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Κατατέθηκε ερώτηση από τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ –Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας τον να επιλύσει το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, ώστε να μην απενταχθούν από το Πρόγραμμα, καθώς πολλοί αγρότες που επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

27-10-2023
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς : Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Αυγενάκη Ελευθέριο

«Θέμα: Η Κλιματική Αλλαγή  και οι επιπτώσεις της στους Νέους Αγρότες».

Η γεωργία και η κτηνοτροφία, τα τελευταία χρόνια,  είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξημένες διακυμάνσεις της εποχικότητας διαταράσσουν τους κύκλους γεωργικής παραγωγής, ενώ οι μεταβολές στα πρότυπα βροχόπτωσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας , οι εκτός εποχής παρατεταμένες βροχοπτώσεις, οι παγετοί , οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, στην εύρυθμη λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι αστάθμητοι παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλέον όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είναι προφανώς αποτρεπτικοί παράγοντες ενασχόλησης , αφού οι επισφάλειες του κλάδου αυξάνονται διαρκώς. Τα μόνα σίγουρα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι παράγωγοι, είναι τα καλλιεργητικά έξοδα που θα καταβληθούν για την ολοκλήρωση των απαιτήσεων της παραγωγής τους, ενώ αμφίβολα και αίολα παραμένουν τα έσοδα και οι εισροές τους από την ενασχόληση τους.

Ένα τέτοιο  πρόβλημα διαφαίνεται πως καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι Νέοι Αγρότες του 2021 σε όλη την Επικράτεια , αφού οι απαιτήσεις  του  προγράμματος ένταξης είναι δεσμευτικές , έχοντας ως βασική και θεμελιώδη υποχρέωση να πραγματοποιήσουν κύκλο εργασιών ( πωλήσεις βάσει του Ε3), που να προέρχονται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο με το 50% της Τυπικής Απόδοσης του προγράμματος.

Δεδομένου ότι  ένας νέος αγρότης, του οποίου οι παραγωγές καταστράφηκαν ή είναι μηδαμινές εξαιτίας  διάφορων ζημιογόνων αιτιών, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενων, χωρίς δική του υπαιτιότητα, δεν είναι σε θέση να εμφανίσει πωλήσεις από αγροτική δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κ. κ. Υπουργός  :

Με ποιον τρόπο προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να επιλύσει το θέμα που προκύπτει με τους Νέους Αγρότες, οι  οποίοι  επλήγησαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια και δεν έχουν την δυνατότητα να τιμολογήσουν προϊόντα της παραγωγής τους, ώστε να μην απενταχθούν από το εν λόγω Πρόγραμμα;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.