Πολιτικη

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την επίλυση προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα

Φωτογραφία: αρχείου arcadia938.gr

Ποια ήταν η πρόταση απόφασης για το αγροτικό ζήτημα που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών που σήμερα παλεύουν για την επιβίωση τους, αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί διαχρονικά η αντιαγροτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, με κοινή στόχευση την περεταίρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του αγροδιατροφικού κλάδου.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, όπως ο αναχρονιστικός κανονισμός και η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της παραγωγής, η παντελής  έλλειψη χρηματοδότησης για έργα υποδομών όπως αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, αποστραγγιστικά, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους σε βασικά προϊόντα και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, διαμορφώνουν όρους ώστε η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος και στη Περιφέρεια Πελοποννήσου να εγκαταλειφθούν μαζικά.

Από την άλλη οι γενικότερες διεθνείς εξελίξεις, με την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την μια μεριά και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο στη Ρωσία σε εξέλιξη, την συνολικότερη ανάφλεξή στην Μέση Ανατολή, με την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με την απαράδεκτη και επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, εντείνουν την διαφαινόμενη οικονομική κρίση με πολύ δυσμενείς συνέπειες για όλους τους λαούς, και φυσικά θα έχουν επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση στο αγροτικό εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ελλάδα.

Επιπλέον οι βιοπαλαιστές αγρότες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα όπως:

- Η μείωση της παραγωγής σε σχέση με την περσινή χρονιά, σχεδόν για όλα τα αγροτικά προϊόντα με κυρίαρχο την ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια, που αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, η οποία μειώνει κατακόρυφα το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών την ίδια στιγμή που οι τυποποιητές βιομήχανοι βρίσκουν ευκαιρία για αισχροκέρδεια αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές λιανικής σε ελιά και λάδι.

- Οι τεράστιες καταστροφές που έγιναν από φυσικά φαινόμενα και νόσους σε μεγάλο μέρος της παραγωγής, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων και το γεγονός ότι αυτές δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες

- Οι τραγικές συνέπειες στην παραγωγή από σοβαρές ελλείψεις σύγχρονων αρδευτικών έργων καθώς και έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας και αποστράγγισης. 

- Οι μειωμένες επιδοτήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και στο 50% λόγω  της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα το εισόδημα να μειώνεται κατακόρυφα 

Μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το συνεχώς αυξανόμενο ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, σε επίπεδα που καθιστά απαγορευτική την όποια προσπάθεια για αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

 Με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο κατά την προηγούμενη περίοδο, ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου θα συνεχιστεί, αφού η ζωή στην ύπαιθρο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τις δομές υγείας υποστελεχωμένες, τις σχολικές και προσχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως τα υποκαταστήματα των Τραπεζών και των ΕΛΤΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο,  δημιουργώντας μια αφόρητη μη βιώσιμη καθημερινότητα.

Με βάση τα παραπάνω το Πε.Συ. Πελοποννήσου ζητά από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, με την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους.

Στη βάση των αιτημάτων του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών απαιτεί:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις και να είναι ακατάσχετες.

Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ασθενειών, ή την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. (ΔΑΟΚ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνιατρικές υπηρεσίες , ΕΛΓΑ κ.α.).

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).  

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία.

Για την Δακοκτονία:

Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.

Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.

Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.

Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.

(Δ.Τ.)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.