Πολιτικη

Αρκαδία: "Σοβαρή απειλή" οι παλιές ανεμογεννήτριες

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υποχρεώνει την αφαίρεσή τους και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Αρκαδία είναι μία από τις περιοχές της χώρας μας που απειλείται με σοβαρή επιβάρυνση στο περιβάλλον της από τις παλιές και ανενεργές ανεμογεννήτριες. 

"Για ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Νότια Κάρυστο της Εύβοιας, την Αρκαδία, τη Σύρο κ.α υπάρχουν καταγγελίες για εγκαταλελειμμένες, ανενεργές πλέον ανεμογεννήτριες. Οι κάτοικοι των περιοχών, όπου εδώ και χρόνια έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες, παρακολουθούν με ανησυχία τις ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον", επισημαίνουν στην ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

Και προσθέτουν: "Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί αφού σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μέχρι και το 2030 θα λήξουν οι άδειες του 25% των ανεμογεννητριών που υπάρχουν σήμερα, ενώ δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αφαίρεσή τους και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με ευθύνη των μονοπωλιακών ομίλων που τις νέμονται όπως και του κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, ολόκληρες περιοχές καταλαμβάνονται πλέον από απόβλητα ανεμογεννητριών, κυρίως από τα τεράστια πτερύγιά τους τα οποία δεν είναι ανακυκλώσιμα, που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 45 εκατομμύρια τόνους παγκοσμίως έως το 2050".

Όλα αυτά θα συμβούν γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που φυσικά εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, δεν υποχρεώνει όσους εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες να τις μαζεύουν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της επιχειρησιακής τους δυνατότητας και φυσικά καμιά εταιρεία δεν το κάνει από μόνη της γιατί είναι μεγάλο το κόστος. 

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι δύο Ελληνες ευρωβουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, να  πληροφορηθούν τι μέτρα θα ληφθούν, για να μη γεμίσουν τα δάση και οι βουνοκορφές της Ευρώπης με σκουριασμένα υπολείμματα ανεμογεννητριών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.