Πολιτικη

Παπαηλιού: "Η Εθνική Αντίσταση είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής μνήμης"

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Μήνυμα του Βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ. για την Επέτειο της Εθνικής Αντίστασης

Η ιστορική μνήμη αποτελεί στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού.

Εν προκειμένω, τα γεγονότα του πολέμου 1940-1941 και της κατοχής, όπως και άλλα προηγούμενων και επόμενων ιστορικών περιόδων, ανέδειξαν, ως διαχρονική στάση ζωής του ελληνικού λαού, την Αντίσταση και το Εξεγερσιακό Πνεύμα έναντι όσων επιβουλεύονται την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που έχει ενσωματωθεί στο «κύτταρο» και στην «κοσμοθεωρία» του, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσής του, της ίδιας της ιστορικής παρουσίας του. Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά της γερμανικής ναζιστικής κατοχής πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορικής μνήμης.

Η ψυχή, η συνείδηση, ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης και η ευθύνη για το μέλλον των νεώτερων γενεών, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του «αντιστασιακού» πνεύματος από γενιά σε γενιά και την αποτροπή της επανάκαμψης της βαρβαρότητας του φασισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, δεν αποτελεί «ιδεοληψία» ή παρωχημένη εμμονή με το παρελθόν.

Συνιστά κίνηση αποκατάστασης στοιχειώδους δικαιοσύνης και εκπλήρωσης ηθικού χρέους, ώστε εκείνα τα αποτρόπαια γεγονότα να μην τα καλύψει η παρέλευση του χρόνου και συνακόλουθα η λήθη που κάποιοι επιδιώκουν να επιβληθεί.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.