Πολιτικη

Οικολόγοι Πράσινοι: Έκτρωμα το φορολογικό νομοσχέδιο...

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

... καταδικάζει συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες, τιτλοφορείται η σχετική ανακοίνωση.

Ως μια πολιτική οντότητα που αφουγκράζεται τα πραγματικά και επίκαιρα ζητήματα που οι Έλληνες πολίτες καλούνται να αντιμετωπίσουν, αιφνιδιαζόμενοι από τις μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης και χωρίς την παραμικρή προηγούμενη προετοιμασία και διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουμε την σαφή αντίθεση μας στο φορολογικό νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης, το οποίο έβγαλε στους δρόμους πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη έξω από το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία έδωσαν δυναμικό παρόν χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, τεχνικοί, φοροτεχνικοί, ιδιοκτήτες ταξί κ.ά.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων δικαίως ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους πλήττει με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, καθώς «στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική "καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους"».

Με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, ενώ καλά κρατεί σε καύσιμα και ενέργεια, με τον Έλληνα πολίτη να έχει χάσει σε πραγματικά νούμερα το 30% του εισοδήματος του και με την Κυβέρνηση να φαίνεται ανίκανη να δώσει λύσεις στην οδυνηρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων, με το παρόν νομοσχέδιο ουσιαστικά ομολογεί ότι είναι πρακτικά ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δίκαια την φοροδιαφυγή. Αδυνατεί να ορίσει μέσω νόμιμων λογιστικών διαδικασιών και πραγματικής απεικόνισης Εσόδων και φυσικά των αναπόφευκτων Εξόδων κατά την άσκηση ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, που ουσιαστικά αποτελούν το δεύτερο μεγάλο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, μετά από αυτό των υπαλλήλων.

Ο κατάπτυστος αυτός νόμος αν περάσει θα αποτελεί Πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία φορολογικού εκτρώματος και σαφή απόδειξη της ανικανότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίκαιο πλαίσιο φορολόγησης και πάταξης της φοροδιαφυγής, με την σωστή εκμετάλλευση του ψηφιακού κράτους, ενώ είναι πρόδηλο ότι κάνει τα στραβά μάτια στη συστηματική φοροδιαφυγή εγχώριων και πολυεθνικών επιχειρησιακών κολοσσών, δίνοντας τους με το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει πρόσβαση σε κονδύλια και συμμετοχή σε διαγωνιστικές διαδικασίες, απαξιώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η λογική του παραλόγου όπου η φορολογία του ελεύθερου επαγγελματία προκύπτει από υποθέσεις και μαντεψιές των πραγματικών του εισοδημάτων, πέρα από παραβίαση του Άρθρου 4 (παράγραφος 5) του Ελληνικού Συντάγματος καθώς καταργείται η περιγραφόμενη έννοια "Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους" , συνιστά πρωτοφανή και κατάφορη αδικία. Η πλειονότητα αυτών των επαγγελματιών, μετά τη 10ετή οικονομικής κρίση, την πανδημία κλπ , υποχρεώθηκαν έτσι και αλλιώς να υποστούν μονομερώς άδικες και ληστρικές αποφάσεις, που τους κατέστησαν ανίκανους να εξυπηρετήσουν άδικα χρέη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-την κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου των 12.000 € στα Έσοδα, που ίσχυε προηγούμενα,

-την κατάφορα άδικη απαίτηση Τέλους Επιτηδεύματος σε κάθε φορολογικά καταχωρημένο ως αυτοαπασχολούμενο, ανεξάρτητα αν αυτός εξακολουθεί να έχει οποιαδήποτε δραστηριότητα και ακαθάριστα έσοδα  και μάλιστα με τα αναγκαία Έξοδα να μην μειώνουν την αξία του τέλους

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες δηλωμένοι στην ΑΑΔΕ ως "αυτοαπασχολούμενοι" και άνω των 300.000 , που δεν εξασφαλίζουν τους επαρκείς για την διαβίωση πόρους κινούμενη στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό. Κάποιοι δεν προχωρούν σε διακοπή δραστηριότητας προσδοκώντας σε καλύτερες μελλοντικά συνθήκες, καλύπτοντας μόλις και μετά βίας τις Ασφαλιστικές τους εισφορές, ενώ αρκετοί ήδη έχουν επιστρέψει στη στέγη των γονέων τους μη μπορώντας αν ανταπεξέλθουν στις πάγιες ανάγκες τους.

"Είναι άδικο να φορολογούνται οι υπάλληλοι - με μισθό των 780 € - και να φοροδιαφεύγουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπάρχει ανάγκη να φορολογούνται αναλογικά όλοι οι πολίτες" επικαλείται ως δικαιολογία η κυβέρνηση, η οποία τεχνηέντως αποφεύγει να περιγράψει συνολικά την πραγματική εικόνα. Διότι στους υπάλληλους και αφορολόγητο ποσό τους αναγνωρίζεται και πραγματικά έξοδα εξάσκησης της δραστηριότητας τους δεν έχουν (έξοδα γραφείου , μετακινήσεων , συνδρομές επαγγελμ. φορέων , παροχές ΔΕΚΟ) και συνήθως η απασχόληση τους είναι συνεχής και εγγυημένη ως προς την χρονική εξέλιξη , ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε Οικονομικές διακυμάνσεις της Εθνικής Οικονομίας.

Σε αντίθεση με αυτούς η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ζει σε διαρκή ανασφάλεια, καθώς οι μεταβλητές για αξιοπρεπή διαβίωση είναι πολλές:

-Υπάρχει ζήτηση των υπηρεσιών  που προσφέρουν;

-Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί έναντι μεγαλοεταιρειών;

-Με την υπάρχουσα άδικη φορολόγηση, την ακρίβεια, την ανταγωνιστικότητα και τις λοιπές συνθήκες μπορούν να έχουν κέρδη ή καταλήγουν σε ζημία;

Είναι προφανές λοιπόν πως φθάσαμε στο να δηλώνουν 473.000 αυτοαπασχολούμενοι εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000€ τα έτη μετά το 2009 -2010. Προφανώς, όπως σε κάθε κλάδο υπάρχουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ανθρώπους που δήλωναν μηδενικά εισοδήματα και προφανώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος πρέπει να είναι σκληρός, δε μπορούμε όμως να επιτρέψουμε να περάσει ένας νόμος που υπεργενικεύει, εξισώνει και στοχοποιεί για ακόμη μια φορά συλλήβδην τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα με πραγματικό χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοπασχολούμενου αρχιτέκτονα που τα χρόνια της κρίσης των οδήγησαν σε φτώχεια και δημιούργησαν ένα φαύλο κύκλο χρέους.

Η περίπτωση μπορεί να φαίνεται μοναδική, όμως αποτελεί ένα μικρό δείγμα της πραγματικής εικόνας που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάνθρωποί μας, που έχουν απωλέσει πια χάσει κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς επιβίωσης.

Δ.Τ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.