Πολιτικη

ΚΚΕ Τ.Ε. Αρκαδίας: Αποχαιρετισμός στον σύντροφο και συναγωνιστή Γ. Καστραντά

Τελευταίο "αντίο" σήμερα, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στον αγωνιστή της Εθνικής  Αντίστασης και Μακρονησιώτη.

Σε μια σεμνή τελετή, στο χώρο του κοιμητηρίου Αγίας Τριάδας  στην Τρίπολη, συγγενείς σ/φοι συναγωνιστές και φίλοι αποχαιρέτησαν σήμερα τον αγωνιστή της Εθνικής  Αντίστασης και Μακρονησιώτη Γιώργο Καστραντά.

Εκ μέρους του ΚΚΕ  ο Δημήτρης Νικολάου τον αποχαιρέτισε  με τα λόγια:

"Σύντροφε Γιώργο, με θλίψη αλλά και υπερηφάνεια μαζευτήκαμε εδώ να σε αποχαιρετήσουμε και να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους δικούς σου. 

Σύντροφε Γιώργο, τίμησες μέχρι το τέλος της ζωής του τις αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειας του, μένοντας πιστός στα οράματα του ΚΚΕ.

Ήσουν και θα μείνεις για πάντα, υπόδειγμα αστείρευτης αγωνιστικότητας, δίνοντας το παρόν σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του κόμματός της του ΚΚΕ. 

Από μικρός αετόπουλο την περίοδο της Αντίστασης. 

Με φυλακές και εξορίες από μικρός τα   «πέτρινα» χρόνια. 

Μέλος πολυμελούς οικογένειας, υπήρξες ανήσυχο πνεύμα από τα εφηβικά σου κιόλας χρόνια, όντας πολιτικοποιημένος και ενεργός από την ηλικία των μόλις 17 ετών και έχοντας έντονη την επιρροή από τα μεγαλύτερα αδέρφια σου. Την περίοδο του εμφυλίου εξορίστηκες αρχικά στην Ικαρία, το 1948, και έπειτα κάποιους μήνες αργότερα, το 1949 σε μεταφέρανε στο ονομαζόμενο τότε «κέντρο αναμόρφωσης» της Μακρονήσου όπου συναναστράφηκες μεταξύ άλλων και εμβληματικές  προσωπικότητες της εποχής όπως τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο όπως είχες αναφέρει σε συνέντευξή σου είχες ξανασυναντηθεί στο παρελθόν καθώς πήγαινες στο ίδιο γυμνάσιο εδώ στην Τρίπολη όταν ο πατέρας του Μίκη για κάποια χρόνια κατείχε τη θέση διευθυντή στην τοπική νομαρχία. 

Σταθερός στο πλάι του κόμματος την περίοδο των ανατροπών 89-91.

Μαχόμενος μηχανικός, για πολλά χρόνια μέλος της πανελλαδικής Γραμματείας της Πανεπιστημονικής  κίνησης Μηχανικών.

Πολλά χρόνια  μέλος της διοίκησης και πρόεδρος του παραρτήματος Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ –ΣΔΕ.

Κοφτερό μυαλό, με απίστευτη φιλομάθεια, μελετούσες μέχρι τις τελευταίες σου μέρες παρ΄όλες τις δυσκολίες που σου έβαζαν τα πολλά αλλά δημιουργικά σου χρόνια.

Υπερβολικά σεμνός, συμβούλευες, χωρίς ποτέ να  προβάλλεις τους αγώνες σου και την διαδρομή σου.  

Ήσουν από εκείνη την πάστα, που με τους αγώνες της, την στάση ζωής της, την ταξική της περηφάνεια, την αγάπη για τη ζωή, έκανε τους αστούς να λυσάνε,  και τους συντρόφους να ατσαλώνουν την πίστη τους στον αγώνα.

Πηγή έμπνευσης, θάρρους και αγωνιστικότητας για όλους τους νεότερους, όταν οι δυσκολίες και η κούραση μας δυσκόλευαν.

Σε καμαρώναμε στα συλλαλητήρια, τις πορείες, τις εκδηλώσεις, με το καταβεβλημένο σου κορμί, τα τελευταία χρόνια, αλλά με την αγέρωχη ψυχή γαλουχημένη από τα πανανθρώπινα κομμουνιστικά ιδανικά. 

Σε αποχαιρετάμε σήμερα με θλίψη και υπερηφάνεια θυμούμενοι τα λόγια του σ. Φλωράκη: ο ζευγάς φεύγει, η σπορά μένει.

Καλό ταξίδι σύντροφε!".

Στο τέλος της τελετής οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν ότι:  το Παράρτημα Αρκαδίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την Παρασκευή 23 Φλεβάρη, επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ, διοργανώνει εκδήλωση – πολιτικό μνημόσυνο στο Μεγάλο Καφενείο στη Τρίπολη στις 6μμ, αφιερωμένο στη μνήμη του συναγωνιστή μας Γιώργη Καστραντά και στην μνήμη όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δ.Σ.Ε. που έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά και την προκοπή του λαού μας. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.