Πολιτικη

Στη Βουλή ο αποκλεισμός παραγωγών μήλων ΠΟΠ Αρκαδίας από την συνδεδεμένη ενίσχυση

Φωτογραφία: αρχείο arcadia938.gr

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ερώτηση στη Βουλή για τους παραγωγούς μήλων Πιλαφά κατέθεσε σήμερα, Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ο βουλευτής Αρκαδίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

"Ρωτώ τον Υπουργό για ποιους λόγους ειδικά φέτος (σε αντίθεση με την περσινή χρονιά) δεν είναι επιλέξιμοι για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης όσοι διακινούν μόνοι τους τα προϊόντα τους στον τελικό καταναλωτή και παράλληλα του ζητώ να μεριμνήσει ώστε να τους καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση", αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη
Θέμα: Αποκλεισμός παραγωγών μήλων ΠΟΠ Αρκαδίας από την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Με έκπληξη  πολλοί παραγωγοί  μήλων ΠΟΠ Αρκαδίας διαπιστώσαν  διαβάζοντας την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις  λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η οποία εκδόθηκε στις 15.02.2024, στο πλαίσιο των ΚΑΝ.(ΕΕ) 2021/2115 & 229/2013, ότι οι παραγωγοί μήλων Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ, οι οποίοι διαθέτουν την παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές και σε πλανόδιο εμπόριο, δεν είναι επιλέξιμοι για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ενώ ενισχύονται μόνο οι παραγωγοί που παραδίδουν το προϊόν τους σε νομικές οντότητες.

Αναγνωρίζουμε ότι οι νομικές οντότητες που εμπορεύονται ΠΟΠ προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένες από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, αλλά αυτό δεν πρέπει να στερεί από τους ίδιους τους παραγωγούς το δικαίωμα να ενισχύονται, όταν διακινούν μόνοι τους τα προϊόντα τους στον τελικό καταναλωτή. Ειδικότερα για τους παραγωγούς μήλων Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ των ορεινών περιοχών της Αρκαδίας που δεν υπάρχουν ομάδες, αυτό δημιουργεί μια επί πλέον αρνητική εξέλιξη. Θεωρούμε ότι τα φορολογικά στοιχεία αυτής της κατηγορίας των παραγωγών καθώς και τα πιστοποιητικά των φορέων ελέγχου της ΠΟΠ παραγωγής όπως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Αρκαδίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Επισημαίνουμε ότι μέχρι πέρυσι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα μήλα δίνονταν ανάλογα με τα στρέμματα που καλλιεργούσε ο κάθε παραγωγός, ανεξαρτήτως πώς διέθετε τα προϊόντα του.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια συμπληρωματικά μέτρα θα λάβει το Υπουργείο ώστε να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και στους παραγωγούς μήλων Ντελίσιους Πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ οι οποίοι διαθέτουν την παραγωγή τους σε λαϊκές αγορές και σε πλανόδιο εμπόριο;

2. Για ποιους λόγους ειδικά φέτος (σε αντίθεση με την περσινή χρονιά) δεν είναι επιλέξιμοι για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης όσοι διακινούν μόνοι τους τα προϊόντα τους στον τελικό καταναλωτή;

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.