Πολιτικη

Παπαηλιού: "Η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, πλήγμα κατά της της Αρκαδίας" (vid)

Φωτογραφία: Δελτίου Τύπου

Η τοποθέτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α -Π.Σ., Γιώργου Παπαηλιού, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη.

Ο νέος δικαστικός χάρτης συνιστά βίαιη παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χωροταξικής διάρθρωσης και οργάνωσης των δικαστηρίων, με αιχμές την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών Ο νέος δικαστικός χάρτης δεν υπηρετεί ούτε την απονομή της δικαιοσύνης, ούτε την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη. Με την απομάκρυνση δημοσίων, κοινωφελών και άλλων δομών – εν προκειμένω δικαστηρίων – η ύπαιθρος χώρα μαραζώνει, φθίνει και ερημώνει. Της αφαιρούνται και άλλες ανάσες ζωής.

Μπορεί και πρέπει «να οργανωθούν» οι θεσμικές και υλικές προϋποθέσεις, ώστε να εφαρμοστεί το ισχύον υπ΄ αριθ. /1834 Π.Δ., με το οποίο ως έδρα του Εφετείου Πελοποννήσου ορίζεται η Τρίπολη, η οποία, το 1836, μεταφέρθηκε «προσωρινά» στο Ναύπλιο. Το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σε όλο το «παράλογο» μεγαλείο του Δεν πρέπει να καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία Άστρους, Λεωνιδίου, Ψωφίδος (Δημητσάνα) και Μεγαλόπολης, που έχουν υψηλό φόρτο εργασίας (πληθώρα υποθέσεων). Για τη Μεγαλόπολη, η κατάργηση του Ειρηνοδικείου θα ολοκληρώσει την πλήρη περιθωριοποίησή της, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ και που την καθιστά «κρανίου τόπο».

Ο νέος δικαστικός χάρτης προστίθεται στη σειρά των «αντιμεταρρυθμιστικών» νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:\

  1. Ο νέος δικαστικός χάρτης συνιστά βίαιη παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χωροταξικής διάρθρωσης και οργάνωσης των δικαστηρίων, με αιχμές την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών. Αυτό δεν υπηρετεί ούτε την απονομή της δικαιοσύνης – τουναντίον θα την επιβαρύνει και θα την επιβραδύνει – ούτε την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη.
  2. Ενώ οι τόποι, στους οποίους απονέμεται η δικαιοσύνη και παρέχονται οι δικαστικές υπηρεσίες, πρέπει να βρίσκονται όσο γίνεται πλησιέστερα προς τον πολίτη, ο πολίτης, με το νέο δικαστικό χάρτη, απομακρύνεται από αυτούς. Η απονομή της δικαιοσύνης δεν επιταχύνεται και οι δικαστικές υποθέσεις δεν αποσυμφορούνται, με την κατάργηση-το «κλείσιμο» και τη συγχώνευση δικαστηρίων, αλλά με την ουσιαστική στελέχωσή τους με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δεν λαμβάνονται υπόψη το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους και η πολυνησιωτικότητα, οι οποίες καθιστούν τις μετακινήσεις «απαγορευτικές» λόγω του χρόνου, των συνθηκών και του κόστους που απαιτούνται για τη μετακίνηση των δικαστών, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων και βέβαια των πολιτών. Και πάντως, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η λειτουργία των δικαστηρίων δεν σημαίνει μόνον συνεδριάσεις στο ακροατήριο, αλλά και πλήθος διαδικαστικών πράξεων, π.χ. έκδοση και παράδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων κ.ά. εγγράφων στους ενδιαφερόμενους, που με τη μεταφορά δικαστικών δομών θα είναι αδύνατη η υλοποίησή τους. Εξάλλου, πρέπει να γίνει διασύνδεση των διαφορετικών ηλεκτρονικών συστημάτων, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, διότι, διαφορετικά, η κατάργηση των Ειρηνοδικείων με τα τηρούμενα σ΄ αυτά αρχεία, θα επιβαρύνει και θα επιβραδύνει τη λειτουργία των Πρωτοδικείων, στα οποία θα μεταφερθούν (τα Ειρηνοδικεία) θα επικρατήσει χάος
  3. Η απομάκρυνση δημοσίων, κοινωφελών και άλλων δομών (σχολείων, ταχυδρομείων, αστυνομικών τμημάτων, τραπεζικών καταστημάτων-ATM) – εν προκειμένω δικαστηρίων – από την ύπαιθρο χώρα που μαραζώνει, φθίνει και ερημώνει, αφαιρεί και άλλες ανάσες ζωής απ΄ αυτήν.
  4. Η Αρκαδία είναι δικαστικά τριχοτομημένη, με τρόπο που δεν αντιστοιχεί . στα διοικητικά όριά της. Είναι αυτονόητο, η Τρίπολη, που βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και είναι ή έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις κεντρικές δικαστικές δομές αυτής. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί και πρέπει «να οργανωθούν» οι θεσμικές και υλικές προϋποθέσεις, ώστε να εφαρμοστεί το ισχύον υπ΄ αριθ. /1834 Π.Δ., με το οποίο ως έδρα του Εφετείου Πελοποννήσου ορίζεται η Τρίπολη, η οποία, το 1836, μεταφέρθηκε «προσωρινά» στο Ναύπλιο. Το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σε όλο το «παράλογο» μεγαλείο του. Και πάντως, δεν πρέπει να καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία Άστρους, Λεωνιδίου, Ψωφίδος (Δημητσάνα) και Μεγαλόπολης, που έχουν υψηλό φόρτο εργασίας (πληθώρα υποθέσεων).

Για τη Μεγαλόπολη, η κατάργηση του Ειρηνοδικείου θα ολοκληρώσει την πλήρη περιθωριοποίησή της, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ και που την καθιστά «κρανίου τόπο». Βάσει όλων αυτών, το νομοσχέδιο προστίθεται στη σειρά των «αντιμεταρρυθμιστικών» νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

(Δ.Τ.) 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.