Πολιτικη

Γιαννακά- Φαραντούρης: Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρέθηκαν στην Τρίπολη την Μεγάλη Τρίτη

Στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιούν στην Αρκαδία, η κυρία Καίτη Γιαννακά και ο κύριος Νίκος Φαραντούρης έκαναν "στάση" στην Τρίπολη όπου, μεταξύ άλλων, παραχώρησαν συνέντευξη στον arcadia 93.8 σχετικά με τα βασικά διακυβεύματα των επερχόμενων Ευρωεκλογών αλλά και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, κατά τη γνώμη τους, η χώρα.

Η συνομιλία μας ξεκίνησε με το μεταναστευτικό ζήτημα, όπου ο κύριος Φαραντούρης επισήμανε πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι πατριωτική αλλά και ορθολογική. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί ως ισότιμη με τις υπόλοιπες χώρες, να λάβει αυτό που της αναλογεί και να έχει την αντίστοιχη στήριξη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει "αποθήκη ψυχών" και ούτε να φέρει σε απελπιστική θέση τους κατοίκους της που μένουν σε ακριτικές περιοχές. Άλλωστε, τόνισε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η κυρία Γιαννακά υπερθεμάτισε όσον αφορά την προστασία της νησιωτικής χώρας και προσέθεσε πως πρέπει να στηριχθεί εμφατικά η τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει επαρκώς τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η μετανάστευση. 

Σ' ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα και την τοπική κοινωνία της Αρκαδίας, αυτό της επιχειρηματικότητας και ειδικά της μικρομεσαίας, ο κύριος Φαραντούρης μας είπε τα εξής:

Τον κόσμο τον προκαλεί το γεγονός ότι είμαστε η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ε.Ε. και σύμφωνα με τους Financial Times, σε λίγο θα είμαστε η πρώτη, κάτω και από τη Βουλγαρία. 

Πότε; Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με τους κρουνούς της χρηματοδότησης ανοικτούς, με το ταμείο ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια να περιμένουν, με τη δημοσιονομική χαλάρωση εν ισχύ, με όλα τα εχέγγυα που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, δηλαδή την καλύτερη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο. 

 Ο κόσμος λοιπόν βλέπει φτωχοποίηση, ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ, το κόστος διαβίωσης να εκτοξεύεται και αισχροκέρδεια παντού. Που οφείλεται αυτό; Στην καρτελοποίηση της αγοράς και την ασυδοσία συγκεκριμένων εταιρειών. Δεν μπορεί οι τράπεζες ν' ανακοινώνουν κέρδη 4 δισεκατομμυρίων και να μην ανοίγει ρουθούνι ενώ όλοι γνωρίζουμε πως κάνουν εναρμόνιση στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις χρεώσεις τους. Υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού.

 Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παρέμβαση στην αγορά με ρυθμιστικά μέτρα, όπως έκανε η Γαλλία, για παράδειγμα, βάζοντας 4% πλαφόν στα κέρδη της Γαλλικής ΔΕΗ (Electricite de France). Έλεγχο στα καρτέλ. Ουσιαστικές μειώσεις στους έμμεσους φόρους, όπως έκαναν όλες οι χώρες της Ε.Ε. 

Αυτά όλα θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το γεγονός πως το ταμείο ανάκαμψης, η τελευταία δηλαδή μεγάλη ευκαιρία της χώρας να ορθοποδήσει μετά την πανδημία, ιδίως όσον αφορά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, πάει στράφι, είναι κάτι που πρέπει όχι απλά να μας ενοχλεί αλλά να μας εξοργίζει!

 Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διασπάθιση χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης, κατά την περίοδο 2020-2023, ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την κυβέρνηση. Κατηγορούνται ότι στήσανε, προφανώς με την ανοχή της πολιτείας, καρτέλ, χρησιμοποιώντας αδιαφανείς διαδικασίες. 

Από την άλλη, το 80% των εκταμιεύσεων από το ταμείο ανάκαμψης έχει πάει σε μια χούφτα εταιρειών- οι οποίες, μάλιστα, δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης μέσω και τραπεζικού δανεισμού. Κι έρχεται ο Υπουργός, κ. Χατζηδάκης, που αμφιβάλλω αν έχει εργαστεί μια ώρα στη ζωή του στον ιδιωτικό τομέα, να μας πει πως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν είναι αρεστή στη χώρα μας κι αν θέλει μια μικρομεσαία επιχείρηση να επιζήσει, θα πρέπει να εξαγοραστεί ή να συγχωνευθεί. Η λογική αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη απ' αυτό που ισχύει στην Ευρώπη. Οι πιο σοβαρές, εξωστρεφείς, δραστήριες κι επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία είναι οι μικρομεσαίες, οικογενειακές επιχειρήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, τις νέες τεχνολογίες και σ' εταιρείες "Start Ups", για παράδειγμα. 

 Εμείς εδώ δαιμονοποιούμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι θέλουμε την οικονομική δραστηριότητα στα χέρια τεσσάρων μεγάλων εταιρειών και κάποιων πολυεθνικών τύπου CVC, που ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σχέσεις έχουν με το οικογενειακό περιβάλλον του Πρωθυπουργού μας, κι εξαγοράζουν από νοσοκομεία και σούπερ μάρκετ μέχρι εταιρείες δικτύων και υποδομών. 

 

Όσον αφορά ένα από τα κύρια ζητήματα στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, το δημογραφικό πρόβλημα, η κυρία Γιαννακά μας είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η αποκέντρωση είναι αυτή που μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο αλλά, κυρίως, να δοθούν κίνητρα σε όσους έφυγαν- και συνεχίζουν να φεύγουν- λόγω κρίσης. Θεωρώ πως οι απόδημοι είναι απογοητευμένοι με την πολιτική που ακολουθείται αυτή τη στιγμή. Μην ξεχνάμε πόσες είναι οι καταδίκες της Ελλάδας σε θέματα που άπτονται του κράτους δικαίου. Η απαξίωση για το κράτος επηρεάζει όλους τους τομείς και κυρίαρχα την οικονομία. 

 

Σε παρατήρησή μας πως, ενόψει Ευρωεκλογών, η πολιτική αντιπαράθεση μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από την εσωτερική, πολιτική "ατζέντα", ο κύριος Φαραντούρης ανέφερε τα εξής:

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την Ελληνική πραγματικότητα. Ο Ευρωπαίος Βουλευτής δεν πάει στις Βρυξέλλες για ν' ασχοληθεί μόνο με τα υψηλής στρατηγικής ζητήματα, όπως το αν θα μπει η Ουκρανία στην Ευρώπη ή όχι. Πάει για την καθημερινή διαμόρφωση των νόμων όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας. Ζητήματα ακρίβειας, στέγασης, ενέργειας, χρηματοδότησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, με τις μεταφορές, τα δίκτυα, τις υποδομές, τις πατέντες των φαρμάκων- αυτές τις μέρες γίνεται μια μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες για τις πατέντες, με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να ζητάνε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της πατέντας κι εμείς φωνάζουμε και λέμε να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερη προστασία της πατέντας, για να μπορεί το φάρμακο να κυκλοφορήσει ελεύθερα σε σύντομο χρονικό διάστημα, προς όφελος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, φτωχών ανθρώπων και κατοίκων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. 

 Άρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι και τα "μεγάλα" και τα "καθημερινά". Ο Ευρωβουλευτής δεν πάει εκεί μόνο για τα "μεγάλα", πάει και για την καθημερινότητα του Τριπολιτσιώτη, του Αρκά, του Πελοποννήσιου, του Μακεδόνα, του Θεσσαλού, του Κυκλαδίτη, του οποιουδήποτε. 

Φυσικά, υπήρξε και αναφορά στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας, καθώς οι δυο υποψήφιοι είχαν επισκεφθεί νωρίτερα το Παναρκαδικό νοσοκομείο. Πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα, η κυρία Γιαννακά υποστήριξε πως το Δημόσιο Σύστημα αποδομείται σταδιακά, για να καταργηθεί πλήρως. Αυτό φαίνεται και από τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που δεν αναπληρώνονται κι ούτε πρόκειται να γίνει αυτό στο μέλλον. Η δημόσια υγεία ιδιωτικοποιείται πλήρως. Πρέπει να υπερασπιστούμε, με κάθε τρόπο, τα δημόσια αγαθά, ενώ ο κύριος Φαραντούρης προσέθεσε: 

Χρειαζόμαστε πόρους για το Ε.Σ.Υ., την εκπαίδευση και όλα τα βασικά, κοινωνικά αγαθά τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί κάθε μέρα να τ' απαξιώσει, ιδιωτικοποιώντας τα. Η λογική αυτή είναι παρωχημένη κι επικίνδυνη. Στην Ευρώπη δίνονται κονδύλια κι έμφαση στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. Το ταμείο ανάκαμψης περιλαμβάνει κονδύλια που θα μπορούσαν να στηρίξουν το εθνικό σύστημα υγείας ουσιαστικά. Ο εθνικός προϋπολογισμός δε, θα έπρεπε να περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για την υγεία, από τη στιγμή που εισπράττονται 7.5 δισεκατομμύρια "έξτρα" από τον Φ.Π.Α. τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της ακρίβειας! Και δεν μπορούνε να βρούνε 5 δεκάρες να πάρουνε δυο ανθρώπους στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, το οποίο επισκεφθήκαμε με τη σύντροφο και συνυποψήφια Καίτη Γιαννακά, όπου οι εργαζόμενοι βγάζουν κραυγή αγωνίας για τη λειτουργία του, για την απαξίωσή του. Ένα κεντρικό νοσοκομείο της Πελοποννήσου, που είναι 40% υποστελεχωμένο!

"Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της Ευρώπης μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση όταν παρακωλύεται το έργο τους"

Σ΄ερώτησή μας, σχετικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως εφαρμόζει πολιτικές που εκπορεύονται από την Ε.Ε., ο κύριος Φαραντούρης διαφώνησε ριζικά:

Δεν ισχύει αυτό. Μας είπανε, για παράδειγμα, πως υπάρχει μια εργασιακή οδηγία την οποία εφαρμόζουν. Είναι μέγα ψέμα. Η Ευρωπαϊκή οδηγία δεν μιλάει ούτε για εξάωρη εργασία, ούτε για υπερωριακή εργασία χωρίς επιπλέον αποδοχές, δεν μιλάει ούτε για 8ωρο συν 8ωρο. Η τάση στην Ευρώπη είναι τετραήμερη εργασία με πενθήμερη αποζημίωση- κάτι που θεωρείται πως αυξάνει την παραγωγικότητα και την απασχόληση. Είμαστε σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτό που ισχύει στην Ευρώπη, η οποία ποτέ δεν είπε να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποτέ δεν είπε να εργάζεσαι επιπλέον ώρες χωρίς ανταμοιβή, η Ευρώπη ποτέ δεν είπε για εξαήμερη εργασία. 

Άρα, επικαλούνται την Ευρώπη ψευδεπίγραφα και προσχηματικά, όταν όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται και τους ελέγχει, λένε πως είμαστε Βαλκάνια εμείς εδώ!

 Εμείς λέμε ότι είμαστε στην Ευρώπη, θέλουμε να κάνουμε καλύτερη την Ευρώπη κι ότι οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της Ευρώπης, από τη στιγμή που διερευνούν σκάνδαλα και εγκλήματα, μπορούν να ρίξουν και την κυβέρνηση, όταν παρακωλύεται το έργο τους. Τελεία και παύλα! Το είπα μια, το είπα δυο, το είπα τρεις, θα το καταλάβουν! Κι αν τους πειράζει, ξύδι!

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ πως ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής αναφερόταν στην παραίτηση μιας κυβέρνησης υπό το βάρος μιας δικαστικής έρευνας, γεγονός που έχει συμβεί αρκετές φορές στην Ευρώπη, και μάλιστα πρόσφατα είχαμε παραιτήσεις κυβερνήσεων ή σημαινόντων πολιτικών προσώπων με κυρίαρχη θεσμική θέση σε Ολλανδία, Αυστρία και Πορτογαλία. Μάλιστα, στην Ισπανία, βρίσκεται σ' εξέλιξη, αυτή τη στιγμή, δικαστική έρευνα που φέρεται να εμπλέκει τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, κ. Σάντσεθ, σε παράνομη δραστηριότητα. 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.