Πολιτικη

"Πελοπόννησος-Αφετηρία Ζωής": Αοριστολογίες από τη διοίκηση στο θέμα της παράκαμψης Σκάλας-Βλαχιώτη

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου της αντιπολιτευόμενης παράταξης στο ΠεΣυΠ για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Λακωνία.

Για πρώτη φορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) αφιέρωσε συνεδρίασή του σε προβλήματα της Λακωνίας, με πρωτοβουλία της παράταξης «Πελοπόννησος- Αφετηρία Ζωής». 

Την εισήγηση για τα κέντρα υγείας στη Λακωνία και τη Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων έκανε ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Μεσσηνίας Δημήτρης Κουτσούλης. Την εισήγηση για την παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Γιάννης Νικολάου. Τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του ΠεΣυΠ για τη Λακωνία εισηγήθηκε στην παράταξη η εκπρόσωπός της στη Λακωνία Ελένη Κιούση.

Το ΠεΣυΠ αποδέχθηκε τις προτάσεις της παράταξής μας για να ληφθεί απόφαση, ώστε να αντιμετωπισθεί η δραματική κατάσταση της δημόσιας υγείας στη Λακωνία. Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΠεΣυΠ έκανε εν μέρει δεκτές τις προτάσεις μας για την οδική παράκαμψη των οικισμών Σκάλας και Βλαχιώτη.

Για πρώτη φορά, όμως, ως ένδειξη αλαζονείας και περιφρόνησης προς την αντιπολίτευση και το περιφερειακό συμβούλιο ως θεσμό, η περιφερειακή αρχή διένειμε, πριν αρχίσει η συζήτηση στη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ,  στα Μέσα Ενημέρωσης, γενικόλογη ανακοίνωση προθέσεων και στόχων σε σχέση με την παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη. 

Με ημερομηνίες που δεν ανέφερε καν στο ΠεΣυΠ, ώστε να ασκηθεί ο έλεγχος της αντιπολίτευσης.

Α. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:  ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ H ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΟΛΑΩΝ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου (ΠεΣυΠ) αποδέχθηκε πέντε (5), από τα έξι (6), σημεία της πρότασης της παράταξής μας. Την εφαρμογή της απόφασης η παράταξή μας θα παρακολουθεί – και μέσω της Περιφερειακής Επιτροπής Υγείας, στην οποία συμμετέχει ο επικεφαλής της Δημήτρης Κουτσούλης. Η απόφαση έχει ως εξής: 

1.Ανάληψη πρωτοβουλίας προς τον αρμόδιο Υπουργό και τον Πρωθυπουργό, έτσι ώστε η Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης να ενταχθεί υγειονομικά στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας.

2.Ανάληψη πρωτοβουλίας προς αποτροπή περαιτέρω αφαίμαξης της Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων.

3.Διεκδίκηση άμεσης εφαρμογής της υπ' αριθμ. 65844/4-9-2018 απόφασης του υπουργείου Υγείας, για την ενσωμάτωση στο γειτνιάζον Κέντρο Υγείας Καστορείου «των αγροτικών (περιφερειακών) ιατρείων του Λογκανίκου, του Γεωργιτσίου, της Σελλασίας και άλλων» που τώρα υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Γυθείου. 

4.Ανάληψη πρωτοβουλίας προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, τα Κέντρα Υγείας της Λακωνίας, με σκοπό να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να ανακαινιστούν.

5.Αίτημα προς την 6η ΥΠΕ  σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ), για την έγκριση αιτημάτων των Κέντρων Υγείας της Λακωνίας, ώστε να καλύψουν κενές θέσεις παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού μέσω του «προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55 άνω».   

Β. ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΒΛΑΧΙΩΤΗ

Για μία ακόμα φορά, η περιφερειακή διοίκηση απάντησε με υπεκφυγές και αοριστολογίες στις συγκεκριμένες ερωτήσεις της παράταξής μας και του συνόλου της αντιπολίτευσης, για την παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη. 

Για μία ακόμα φορά, για το συγκεκριμένο θέμα,  ο έλεγχος της αντιπολίτευσης ασκήθηκε σε συνθήκες αλαζονείας, αδιαφάνειας και εικονικής δημοκρατικής λογοδοσίας. 

Επισημαίνουμε ότι η παράταξή «Πελοπόννησος- Αφετηρία Ζωής» ανέσυρε από τη λήθη την ενιαία παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη. Έφερε στο προσκήνιο την, από το έτος 2018, υπουργική απόφαση για δωρεάν εκπόνηση της μελέτης για την ενιαία παράκαμψη από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία του «Μορέα», όπως έγινε και στη Μεσσηνία. Όπως και τη διαβεβαίωση της μετέπειτα πολιτικής ηγεσίας για τη δωρεάν εκπόνηση της μελέτης. Όταν η Περιφέρεια ανέθετε μελέτες επ’ αμοιβή – ακόμα και το 2020. Και, επιπλέον, η παράταξή μας αποκάλυψε τη διολίσθηση, δια της σιωπής και της αδιαφάνειας, στην επιλογή της – ακριβής – νότιας παράκαμψης, διότι η μελέτη που ανέθεσε η Περιφέρεια το 2020 δεν προκύπτει ότι αφορά τη βόρεια παράκαμψη του οικισμού. 

Η Περιφέρεια πομπωδώς αναφέρει στην ανακοίνωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης της Λακωνίας ότι «η αναγκαιότητα αυτού του έργου έχει γίνει αισθητή εδώ και χρόνια». Απαντήσαμε ότι τόσο πολύ τους ενδιέφερε αυτή η παράκαμψη, που δεν είχε χωρέσει ούτε στα «200 + έργα για την Πελοπόννησο του 2030», τα οποία είχε ανακοινώσει ο κ. Πρωθυπουργός, στην Τρίπολη, τον Δεκέμβριο του 2022.

Το ΠεΣυΠ δέχθηκε την πρότασή μας για διαβίβαση στις παρατάξεις όλων των μελετών για την παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη από το 2011 μέχρι σήμερα που έχουν ανατεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου επισημαίνοντας την αναπτυξιακή σημασία του έργου για την Λακωνία.  

Η πλειοψηφία του ΠεΣυΠ απέρριψε την πρόταση της παράταξής μας για σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή της αντιπολίτευσης, η οποία θα λειτουργεί ως κοινή επιτροπή παρακολούθησης για τις εξελίξεις σχετικά με τη μελετητική ωριμότητα και την ένταξη των συγκεκριμένων έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. 

Αντ’ αυτής, η Περιφερειακή Αρχή δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «μέσω της σύμβασης παραχώρησης, καθώς και την ολοκλήρωση και αδειοδότηση των μελετών» και ότι θα ζητήσει όταν υπάρχει μελετητική ωρίμανση, να τεθούν οι μελέτες σε διαβούλευση προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη τεχνική λύση.    

Ζητήσαμε συγκεκριμένα στοιχεία – και απάντηση δεν λάβαμε:

-για την ανάθεση της δωρεάν μελέτης στον «Μορέα»: πότε υπογράφηκε ή θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, τι περιλαμβάνει η μελέτη και πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς και από που θα ξεκινά η ενιαία παράκαμψη και που θα καταλήγει. 

-για τη μελέτη που ανέθεσε η Περιφέρεια το 2020 για την παράκαμψη μόνον του οικισμού Βλαχιώτη, έναντι €372.000 (με τον ΦΠΑ): πότε και πως διακόπηκε – όπως είχε δηλώσει ο κ. Περιφερειάρχης στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ – τι ποσά καταβλήθηκαν και πόσα οφείλονται. Διότι, ούτως ή άλλως, οικονομική επιβάρυνση υφίσταται. 

-για την ίδια μελέτη του 2020: ποια παράκαμψη του οικισμού Βλαχιώτη είναι το αντικείμενό της – η από βορρά ή η από νότο;  

-Η περιφερειακή αρχή δεν απάντησε. Για να προκύψει ο εξής τραγέλαφος: 

-ο μεν κ. περιφερειάρχης να ενημερώνει το περιφερειακό συμβούλιο ότι αναπροσαρμόστηκε η συγκοινωνιακή μελέτη για τρεις κόμβους της παράκαμψης Βλαχιώτη.

-Ο δε κ. αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας να αποφεύγει να επιβεβαιώσει στο περιφερειακό συμβούλιο ότι η μελέτη αυτή αφορά τη νότια  παράκαμψη. 

-Δηλαδή, γνωρίζουν που είναι οι κόμβοι προς τον Βλαχιώτη, αλλά δεν γνωρίζουν αν αυτοί οι κόμβοι παρακάμπτουν τον οικισμό από βορρά ή από νότο; 

-Η αποστροφή του κ. Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας ότι εάν είμαστε βέβαιοι ότι, για τη βόρεια παράκαμψη δεν θα χρειαστεί να…. γκρεμιστούν σπίτια στη Σκάλα – δεν αντέχει σε σοβαρό σχολιασμό. Εμείς, επ’ ουδενί δεν ζητάμε η παράκαμψη να περάσει μέσα από σαλόνια σπιτιών!!

Δεν γίνεται, από τη μια ο κ. Περιφερειάρχης να επισημαίνει κατ’ επανάληψη στο ΠεΣυΠ ότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέα οδικά έργα στη Λακωνία (αλίμονο!), και, από την άλλη, να υπάρχουν χρήματα για ακριβές απαλλοτριώσεις, καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας. 

Υπενθυμίζουμε, τέλος, στην περιφερειακή διοίκηση τα εξής δύο: 

1.ότι η παράκαμψη Σκάλας – Βλαχιώτη έχει ως στόχο να αποκαταστήσει την οδική ασφάλεια και να συντμήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, το χρόνο σύνδεσης της νοτιοανατολικής Λακωνίας και της Ελαφονήσου με τον υπόλοιπο νομό – και,  μόνον με αυτήν την έννοια, είναι αναπτυξιακό έργο.  

2.ότι εκκρεμεί η απάντηση στο ερώτημα: πως, με ποια κριτήρια και προς όφελος ποιων κατανέμονται οι διαθέσιμοι πόροι;  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.